Βάλτε 50 γραμμάρια από τους κόκκους
του κεφίρ σε ένα καθαρό βάζο...
Προσθέστε 1/2 λίτρο γάλα κατά προτίμηση αγελαδινό πλήρες,
όχι γεμάτο ως πάνω και κλείστε καλά το καπάκι (αεροστεγώς).
Αναλογία κεφίρ γάλακτος 1:10.
- Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες.
Αν το θέλετε ποιο αραιό αφήστε το 12 ώρες.
Πάντα μακριά απο το άμεσο ηλιακό φώς.
- Περάστε το από πλαστικό σουρωτήρι(όχι μεταλλικό).
Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ, ότι μείνει είναι
οι δραστικοί κεφιρόκοκκοι τους οποίους θα.χρησιμοποιείτε συνεχεία
για να καλλιεργήσετε και άλλες φορές.
- Ξεβγάλτε καλά το βάζο, ξεβγάλτε καλά τους κόκκους όπως είναι μέσα
στο πλαστικό σουρωτήρι, με φρέσκο γάλα (εάν δεν μπορούμε τότε
με κρύο νερό προσέχοντας να στραγγίσει καλά) και επαναλαμβάνετε
την ίδια διαδικασία παρασκευής από την αρχή.
- Καθώς συνεχίζεται η καλλιέργεια ο αριθμός των κόκκων αναπτύσσεται
και πολλαπλασιάζεται
(η αύξηση αυτή γίνεται πιο γρήγορα σε όχι παχύ γάλα).
Τότε η το αφήνετε (το επιπλέον) οπότε με την ίδια ποσότητα γάλατος
θα γίνει πιο πυκνό η το απομακρύνετε η δίνετε αυτό που περισσεύει
σε άλλον για καλλιέργεια.
- Καλλιεργώντας το κεφίρ μπορείτε να κανονίζετε την γεύση
και την σύσταση (πυκνότητα).
Αν το θέλετε γλυκύτερο και αραιότερο (αφήστε το λιγότερο χρόνο)
για πυκνότερο (αφήστε περισσότερους κόκκους κεφίρ).
Οι κόκκοι πρέπει να καλύπτονται από το γάλα.
Πώς θα το συντηρήσετε
Μπορεί να επιζήσει και μετά από εβδομάδες στο ψυγείο αρκεί
να είναι μέσα σε γάλα ή και σε νερό.
Σε τέτοια περίπτωση που το έχουμε ξεχάσει ακόμα και μήνες,
δεν θεωρούμε ότι είναι για πέταμα.
Του δίνουμε εντατικές φροντίδες θεραπείας – συχνές αλλαγές
μικρής ποσότητας γάλατος σε θερμό περιβάλλον για περίπου
μια βδομάδα και τότε βλέπουμε αν το κεφίρ μας έχει επιζήσει ή όχι.
Στο τέλος της βδομάδας θα πρέπει να μας δίνει το ρόφημα κεφίρ
που συνηθίζαμε να πίνουμε.metrogreece.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου