Σελίδες

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

...περί του κέιλ (kale)



...κοντινού συγγενή του άγριου λάχανου, που έχει τρυπώσει μέσα σ’ όλες τις κουζίνες,
 τα μενού των εστιατορίων, γι αυτό έχουν γραφτεί εκατοντάδες συνταγές και βιβλία μαγειρικής, έχουν γίνει τηλεοπτικές εκπομπές, σελέμπριτι, όπως η Γκουίνεθ Πάλτροου, ορκίζονται στις ευεργετικές του ιδιότητες και έχει τυπωθεί ακόμα και σε δεκάδες t-shirt 
από φανατικούς vegans. 
Τσιπς από κέιλ, σμούθι, σαλάτες, μαγειρευτά, κέικ… δεν υπάρχει τίποτα που 
να μην μπορείς να βάλεις λίγο κέιλ μέσα. 
Με λίγα λόγια το κέιλ από ένα απλό λαχανικό μετατράπηκε σε υπερτροφή. 
Έχει γίνει άρθρο στους New York Times, το περιοδικό γεύσης Bon Appétit το ανήγαγε 
σε λαχανικό της χρονιάς για το περασμένο έτος, η Guardian και η Telegraph έχουν δημοσιεύσει πολλάκις έρευνες και γνώμες σχετικά με αυτό. 

Πως όμως ξεκίνησε όλη αυτή η μόδα και κυρίως που οφείλεται αυτή η 
κατακόρυφη άνοδος στη δημοτικότητά του;
Αν και πρόκειται για ένα είδος λαχανίδας που το γενετικό της υλικό ομοιάζει 
με τα μπρόκολα, τα λαχανάκια Βρυξελών και τα κουνουπίδια, η θρεπτική αξία 
του κέιλ τα ξεπερνά όλα με διαφορά. 
Όπως έχει καταγραφεί από μελέτες μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση 
των οστών αφού περιέχει τεράστιες ποσότητες ασβεστίου κι ας μην ανήκει στα γαλακτοκομικά ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών 
και αντικαρκινικών ουσιών. Περιέχει περισσότερο β-καροτένιο από το σπανάκι 
και περίπου διπλάσια ποσότητα ωχρίνης, τη μεγαλύτερη από οποιοδήποτε 
άλλο λαχανικό. 
Ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, γεγονός που του προσδίδει τις 
αντικαρκινικές ουσίες ινδόλες που συντελούν στη ρύθμιση των οιστρογόνων και καταπολεμούν τον καρκίνο του εντέρου. 
Κατέχει πολύ υψηλή θέση στον κατάλογο με τις τροφές που προστατεύουν 
από τον καρκίνο καθώς και από πολλές ακόμα παθήσεις. 
Η δε μεγάλη του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και οι μηδενικές του θερμίδες 
το καθιστούν σε απόλυτο ρυθμιστή της πέψης και μια εξαιρετική επιλογή για 
όσους κάνουν δίαιτα και ακολουθούν ένα πιο υγιεινό διαιτολόγιο.
Οι επιστήμονες διαφωνούν σχετικά με το πότε οι άνθρωποι δοκίμασαν 
το πρώτο κέιλ. 
Βέβαια καταγραφές φανερώνουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες καλλιεργούσαν 
πράσινα φυλλώδη λάχανα που έμοιαζαν με το κέιλ, τα οποία έβραζαν και 
έτρωγαν ως θεραπεία για τη μέθη (!). 
Αλλά και στα πρώιμα Ρωμαϊκά χειρόγραφα περιλαμβάνονται αναφορές 
σε «κράμβες», μια λέξη που περιλάμβανε άγρια ​​γογγύλια , λάχανα και φυτά 
που έμοιαζαν με κέιλ. Από το Μεσαίωνα κι έπειτα το εν λόγω λάχανο είχε 
εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και την Ασία ενώ στη συνέχεια, και όντας ήδη πολύ δημοφιλές, Ιταλοί, Ρώσοι και Σκωτσέζοι ανέπτυξαν διάφορα είδη κέιλ. 
Και όμως, για κάποιο λόγο, μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, το φυτό σνομπαρίστηκε. 
Για 60 χρόνια περίπου δεν ήταν κάτι άλλο παρά μια πρασινάδα άνευ ουσίας και 
έπρεπε να έρθει το παγκόσμιο κίνημα «από το αγρόκτημα στο τραπέζι» 
που έφερε πίσω πολλές ξεχασμένες τροφές στο προσκήνιο ανάμεσα 
στις οποίες ήταν και το κέιλ.
Img3875
....στη χώρα μας το κέιλ μας το έχει συστήσει η vegan κολεκτίβα 
Troo Food Liberation που μας το σέρβιρε σε γευστικότατο χυμό αλλά και σε 
μια εκδοχή τσιπς, όπου τα λάχανα αποξηράνθηκαν αφού λούστηκαν κάτω 
από μια σως με φυστίκια κάσιους. 
Η Δανάη από την κολεκτίβα μας πληροφόρησε ότι υπάρχει και ένας νέος και πολύ ιδιαίτερος καλλιεργητής κέιλ στον Μαραθώνα, ο Χρήστος, που καλλιεργεί με φυσική καλλιέργεια τρία είδη κέιλ και τα διαθέτει στις συμβατικές λαϊκές της Κηφισιάς, του Αμαρουσίου, του Χαλανδρίου και της Φιλαδέλφειας. 
Είναι δε χειμερινό λαχανικό αφού αγαπά το κρύο και την παγωνιά ενώ μπορεί 
πολύ εύκολα να καλλιεργηθεί ακόμα και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

i. Για να πάρετε μια ιδέα, δοκιμάστε τα νοστιμότατα Epic Raw Kale Chips 
των Troo Food Liberation  εδώ: troofoodliberation.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τα Rho Foods δημιουργήθηκαν από την Ίριδα Μάλαμα και τον Νίκο Τσαρτσαρή, 
ως ένα κομμάτι της δικής τους εταιρίας «ΚΑΡΠΗΔΩΝ». 
Στόχος τους είναι να εκφράσουν και στην πράξη τη φιλοσοφία τους για το πώς 
πρέπει να είναι αυτά που τρώμε. 
Και έτσι προέκυψαν τα kale chips, που είναι ουσιαστικά φύλλα λαχανίδας κέιλ, αποξηραμένα, σε τρεις διαφορετικές γεύσεις. 
Όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται στο εργαστήριό τους με πρώτες ύλες που παραλαμβάνουν καθημερινά από Έλληνες παράγωγους.
Η Ίρις Μάλαμα εξήγησε στη HuffPost Greece τι ακριβώς είναι αυτό το περίφημο 
kale και τι προσφέρει στον οργανισμό μας, ενώ περιγράφει το πώς αντιμετωπίζει 
η ελληνική αγορά τα νέα προϊόντα (ευτυχώς λιγότερο επιφυλακτικά από εμένα!).
rho foods
Από ποιους ξεκίνησε το Rho Foods και πότε;
Πριν 3 χρόνια, μαζί με τον Νίκο Τσαρτσαρή, αποφασίσαμε να φτιάξουμε 

μια μικρή μονάδα μεταποίησης τροφίμων. 
Μηχανολόγος μηχανικός ο Νίκος, φωτογράφος με σπουδές στο marketing εγώ, 
χωρίς εμπειρία στο τρόφιμο πέρα της ερασιτεχνικής χορτοφαγικής μαγειρικής. 
Θέλαμε να μείνουμε στη χώρα μας, να εκμεταλλευτούμε τις γεύσεις της 
με ένα διαφορετικό τρόπο, με σκοπό να τις προωθήσουμε στο εξωτερικό όσο 
και στην Ελλάδα. 
Με αυτή την λογική πέρσι δημιουργήσαμε την εταιρία ΚΑΡΠΗΔΩΝ, 
(η ηδονή του καρπού). 
Η Rho Foods είναι ένα κομμάτι αυτής εταιρίας, μέσα από την οποία υλοποιούμε 
την άποψή μας για το πώς πρέπει να είναι αυτά που τρώμε, φυσικά, φυτικά και 
όσο το δυνατόν ανεπεξέργαστα.
Πώς προέκυψε η ιδέα πίσω από το Rho Foods;
H Rho Foods είναι μια εταιρία η οποία παρασκευάζει ωμοφαγικά, vegan snacks. Επεξεργαζόμαστε τις πρώτες μας ύλες διαφορετικά από κάθε άλλη εταιρία 

στην Ελλάδα, αποξηραίνοντας όλα μας τα προϊόντα σε θερμοκρασίες κάτω 
των 45℃, ώστε να διατηρούν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά, βιταμίνες 
και ιχνοστοιχεία αναλλοίωτα.
Σαν να τα τρώμε ωμά, εξού και Rho Foods από την αγγλική λέξη raw=ωμό. 
Ως καταναλωτές, ψάχναμε εναλλακτικές στην καθημερινότητα μας, είδαμε ότι 
δεν υπήρχαν πολλές επιλογές για εύκολα, υγιεινά και νόστιμα σνακ και έτσι 
προέκυψε η ιδέα.
rho foods
Τι είναι λοιπόν αυτό το περίφημο kale; ihappy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου