...στην Ελλάδα οι περισσότεροι γνωρίζουν και προτιμούν
την μπουγάτσα με κρέμα.
Σε πολλά μπουγατσατζίδικα όμως θα βρείτε και τη σκέτη,
η οποία αποτελείται μόνο από φύλλα και βούτυρο.
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας (περίπου 11-12 φύλλα)
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
- ζάχαρη λευκή κρυσταλλική, για το πασπάλισμα
- κανέλα, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
* Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε ένα μικρό ταψί διαμέτρου 22-24 εκ.
* Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αλουμινένιο ταψάκι μιας χρήσης
ή ταψάκι πίτσας.
* Έπειτα βουτυρώνουμε ένα ένα τα φύλλα κρούστας και τα βάζουμε
στο ταψί το ένα πάνω στο άλλο, ελαφρώς τσαλακωμένα, ώστε
να χωρούν ολόκληρα και να μην περισσεύουν οι άκρες τους.
* Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για μισή ώρα ή στην κατάψυξη
για 10 λεπτά, ώστε να παγώσει καλά το βούτυρο, να σκληρύνουν τα
φύλλα και να μπορούμε να τα κόψουμε εύκολα.
Παράλληλα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.
* Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο έως ότου ροδίσει καλά
η επιφάνεια της μπουγάτσας περίπου 40 λεπτά
* Βγάζουμε το ταψί και με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε το γλυκό
σε κομμάτια στο μέγεθος που θέλουμε. Θα βγουν γύρω στα 6-8.
Ψήνουμε μέχρι η επιφάνεια να πάρει χρυσαφί χρώμα,
για τουλάχιστον 40 λεπτά.
*Τη σερβίρουμε ζεστή, πασπαλίζοντας με
αρκετή ζάχαρη και κανέλα
~....πως γίνεται το φύλλο κρούστας...
Η μπουγάτσα θέλει φύλλο "αέρος". Θέλει τέχνη στο άνοιγμα .
Για να το πετύχουν αυτό οι μάστορες του είδους, εκτός από ορισμένα μυστικά
στην ζύμη , χρησιμοποιούσαν και λίπος από ταύρο (μπουγά) για να μη τρυπάει
στο άνοιγμα.
Σήμερα χρησιμοποιούν μαργαρίνες ή άλλα φυτικά λίπη που κάνουν εξίσου καλή δουλειά.
Το μπουρέκι ή böreği όπως τα λένε οι Τούρκοι γίνονται με παρόμοιο φύλλο μικρότερων διαστάσεων.Από εκεί ξεκίνησε και η μπουγάτσα.
Το τυλίγουν δε σε ρολό και εκεί το μπερδεύετε εσείς με τις στριφτόπιτες που είναι
με τελείως διαφορετικό φύλλο , στο ίδιο όμως σχήμα.
Το φύλλο κρούστας είναι πολύ κοντά στο φύλλο της μπουγάτσας ανοίγει στον αέρα) ,
όμως πασπαλίζεται με αλεύρι ή νισεστέ στο άνοιγμα και όχι βούτυρο.
Καλύπτετε με λινά πανιά για να φύγει η περιττή υγρασία και κόβετε στα φύλλα
που ξέρουμε.Όσο βούτυρο και να βάλει κανείς μετά φύλλο μπουγάτσας δεν γίνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου