Σελίδες

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Μπουγάτσα... χωρίς κρέμα


...στην Ελλάδα οι περισσότεροι γνωρίζουν και προτιμούν 
την μπουγάτσα με κρέμα.
Σε πολλά μπουγατσατζίδικα όμως θα βρείτε και τη σκέτη, 
η οποία αποτελείται μόνο από φύλλα και βούτυρο.
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας (περίπου 11-12 φύλλα)
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
- ζάχαρη λευκή κρυσταλλική, για το πασπάλισμα
- κανέλα, για το πασπάλισμα


Διαδικασία

* Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε ένα μικρό ταψί διαμέτρου 22-24 εκ. 
* Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αλουμινένιο ταψάκι μιας χρήσης 
ή ταψάκι πίτσας. 
* Έπειτα βουτυρώνουμε ένα ένα τα φύλλα κρούστας και τα βάζουμε 
στο ταψί το ένα πάνω στο άλλο, ελαφρώς τσαλακωμένα, ώστε 
να χωρούν ολόκληρα και να μην περισσεύουν οι άκρες τους. 
Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για μισή ώρα ή στην κατάψυξη 
για 10 λεπτά, ώστε να παγώσει καλά το βούτυρο, να σκληρύνουν τα 
φύλλα και να μπορούμε να τα κόψουμε εύκολα. 
Παράλληλα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.
* Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο έως ότου ροδίσει καλά 
η επιφάνεια της μπουγάτσας περίπου 40 λεπτά
*  Βγάζουμε το ταψί και με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε το γλυκό 
σε κομμάτια στο μέγεθος που θέλουμε. Θα βγουν γύρω στα 6-8. 
Ψήνουμε μέχρι η επιφάνεια να πάρει χρυσαφί χρώμα, 
για τουλάχιστον 40 λεπτά.

*Τη σερβίρουμε ζεστή, πασπαλίζοντας με 

αρκετή ζάχαρη και κανέλα
~....πως γίνεται το φύλλο κρούστας...




Η μπουγάτσα θέλει φύλλο "αέρος". Θέλει τέχνη στο άνοιγμα .

Μπουγάτσα είναι η πίτα που γίνεται με φύλλο που ανοίγει στον αέρα.
Για να το πετύχουν αυτό οι μάστορες του είδους, εκτός από ορισμένα μυστικά 
στην ζύμη , χρησιμοποιούσαν και λίπος από ταύρο (μπουγά) για να μη τρυπάει 
στο άνοιγμα.
Σήμερα χρησιμοποιούν μαργαρίνες ή άλλα φυτικά λίπη που κάνουν εξίσου καλή δουλειά.
Το μπουρέκι ή böreği όπως τα λένε οι Τούρκοι γίνονται με παρόμοιο φύλλο μικρότερων διαστάσεων.Από εκεί ξεκίνησε και η μπουγάτσα.
Το τυλίγουν δε σε ρολό και εκεί το μπερδεύετε εσείς με τις στριφτόπιτες που είναι 
με τελείως διαφορετικό φύλλο , στο ίδιο όμως σχήμα.
Το φύλλο κρούστας είναι πολύ κοντά στο φύλλο της μπουγάτσας ανοίγει στον αέρα) , 
όμως πασπαλίζεται με αλεύρι ή νισεστέ στο άνοιγμα και όχι βούτυρο.
Καλύπτετε με λινά πανιά για να φύγει η περιττή υγρασία και κόβετε στα φύλλα 
που ξέρουμε.Όσο βούτυρο και να βάλει κανείς μετά φύλλο μπουγάτσας δεν γίνεται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου