Σελίδες

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

...επαναλειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου


Την Κυριακή 15 Ιουλίου θα γίνει η επανέναρξη της λειτουργίας του 
πρώτου ορόφου του Αρχαιολογικού Μουσείου Λήμνου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. 
Το μουσείο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές μετά τον σεισμό του 2014 και
μετά από απόφαση του υπουργείου δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την επισκευή του κτιρίου. Για τον λόγο αυτό τα εκθέματα του β΄ ορόφου απομακρύνθηκαν προσωρινά και αποθηκεύτηκαν, ενώ κρίθηκε ότι το Μουσείο χρειαζόταν ανανέωση, βάση σύγχρονων μουσειακών αντιλήψεων, καθώς είχαν παρέλθει τότε 23 χρόνια από την τελευταία έκθεση.
Το κτίριο που σήμερα βρίσκεται το Μουσείο Λήμνου κατασκευάστηκε τον 19ο αι. και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας στέγαζε το τουρκικό διοικητήριο. Η ιδέα να στεγαστεί στο κτίριο αυτό το Αρχαιολογικό Μουσείο συζητήθηκε για πρώτη φορά στα 1930. Οι προσπάθειες όμως σταμάτησαν εξαιτίας της αναταραχής που προκάλεσαν τα προμηνύματα του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Στα 1939 το κτίριο πουλήθηκε από την κοινότητα Κάστρου (σημερινός Δήμος Μύρινας) στο Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο, με τον όρο να δωρηθεί στο Δημόσιο για να στεγάσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου.
Το κτίριο του Μουσείου επισκευάστηκε το 1956. Στα χρόνια του Β’ παγκοσμίου πολέμου τα αρχαιολογικά ευρήματα της Λήμνου μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Μυτιλήνης και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, για να φυλαχθούν και επέστρεψαν στη Λήμνο το 1961, μετά την ολοκλήρωση των επισκευών. Οι εργασίες επανέκθεσης τελείωσαν το 1961.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 επισκευάστηκε ξανά το κτίριο και το 1993 άνοιξε η νέα επανέκθεση. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου βρίσκεται στη Μύρινα, στη θέση Ρωμέϊκος Γυαλός. Είναι σε μικρή σχετικά απόσταση από το Κάστρο της πόλης, γειτνιάζει με τον προϊστορικό χώρο της Μύρινας και μαζί μ’ αυτόν αποτελούν ένα ενιαίο αρχαιολογικό χώρο.
Στο Μουσείο πλέον θα εκτίθενται ευρήματα της προϊστορικής Λήμνου προερχόμενα από τις ανασκαφές στην προϊστορική Πολιόχνη και τη Μύρινα καθώς και μυκηναϊκά εκθέματα από το Κουκονήσι. Λίθινα εκθέματα, όπως γλυπτά, επιγραφές, καθώς και επιτύμβιες στήλες όχι μόνον από τη Λήμνο, αλλά και από την Ίμβρο. Ακόμα θα εκτεθούν ευρήματα από το Καβείριο, την Ηφαιστία, τη Μύρινα και άλλες σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις του νησιού
Κείμενο: ελc team
Email: info@elculture.gr
http://www.elculture.gr/blog/article/pushnotification

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου