Σελίδες

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι κλειστό επί δύο μήνες. Γιατί;

image

Απεργούν οι διοικητικοί υπάλληλοι. 
Είναι όμως λογικό να απεργεί ένα μέρος του προσωπικού ενός θεσμού και αυτός 
να βάζει λουκέτο επί δύο μήνες; 
Είναι λογικό να απεργούν π.χ., οι γιατροί ενός νοσοκομείου και να πετιούνται έξω οι ασθενείς; 
Κι όμως αυτό συμβαίνει στο πανεπιστήμιο. 
Απεργούν οι διοικητικοί υπάλληλοι και πετιούνται έξω οι φοιτητές και οι καθηγητές. 
Δεν γίνονται μαθήματα, δεν γίνονται εξετάσεις, δεν έχουν εγγραφεί οι πρωτοετείς, 
δεν μπορούν να εργαστούν και δεν αμείβονται ερευνητές σε διεθνή προγράμματα, 
δεν μπορούν να πάνε στα γραφεία τους οι καθηγητές. 
Και ενώ προγραμματισμένες συνεδριάσεις και διεθνή συνέδρια (αν δεν ματαιώνονται) 
γίνονται εκτός πανεπιστημίου γιατί τα αμφιθέατρα είναι απροσπέλαστα και κλειδαμπαρωμένα 
για τους ακαδημαϊκούς, αυτά ανοίγουν για να δεχθούν τον αρχηγό της 
αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και σωματεία εργαζομένων που ουδεμία σχέση έχουν με το πανεπιστήμιο. 
[Π.χ., τα σωματεία των εργαζομένων στις εταιρίες Wind και Vodafone, 
ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ), 
ο σύλλογος εργαζομένων στην Ethnodata, θα αναδείξουν από κοινού με τους 
διοικητικούς υπαλλήλους που απεργούν, σε συνέντευξη τύπου, 
την «αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων που επιβάλει η κυβέρνηση 
και η τρόικα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καταργώντας τη μισθωτή εργασία 
και μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σκλάβους των εργολαβικών εταιριών.»] 
Επίσης η Πανεπιστημιούπολη, που είναι κλειστή για την ακαδημαϊκή κοινότητα, 
ανοίγει «με έγκριση των πρυτανικών αρχών» 
για να γίνει το Σάββατο 9/11 το «3ο παζάρι προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες 
από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ζωγράφου»
Στα απαγορευμένα στους φοιτητές και καθηγητές κτίρια κυκλοφορούν 
επίσης και οι λεγόμενοι ‘αλληλέγγυοι’, πρόσωπα άσχετα με το πανεπιστήμιο....
[...] http://www.athensvoice.gr εδώ πολλές λεπτομέρειες!!!!
Τι μπορεί να γίνει; 
Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οι αρμοδιότητες των Συμβουλίων που έχουν την ευθύνη να εποπτεύουν τα Ιδρύματα έχουν ξεδοντιαστεί με τις αναθεωρήσεις του νόμου οι οποίες υποστηρίχθηκαν ακριβώς από τις δυνάμεις που θέλουν τα πανεπιστήμια φέουδα. Η μόνη ελπίδα είναι να αντιδράσει η κοινωνία και να κινητοποιηθεί η μεγάλη πλειονότητα πανεπιστημιακών και φοιτητών. Το ακαδημαϊκό και δημοκρατικό ήθος τους μπορεί να διασώσει το πανεπιστήμιο και να περιθωριοποιήσει τις ηχηρές και ανεύθυνες ομάδες που το υπονομεύουν, ενώ δήθεν κόπτονται για την προστασία του.

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ - ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΒΥΡΩΝΑ




Ελλησπόντου 12 - Βύρωνας

τηλ:210- 7628209 

6977 – 747431


Διαθέτουμε σήμερα:
-27 εθελοντές-οργανωτές του Κοινωνικού Φαρμακείου
-93 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων
-την υποστήριξη 30 φαρμακείων
-3 Κέντρα Εργαστηριακών Εξετάσεων

Το κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Βύρωνα (ΚΙΦΒ) κλείνει σήμερα 30/10/2013, ακριβώς, 
ένα (1) χρόνο ζωής και δράσης. 
Στο διάστημα αυτό οργάνωσε μια ομάδα 27 εθελοντών, 
που δούλεψαν με ενότητα, πίστη και αυταπάρνηση για την προώθηση των σκοπών του, 
δημιούργησε ένα ισχυρό δίκτυο γιατρών, που αριθμεί σήμερα συνολικά 
96 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, υποστηρίζεται από πλήθος φαρμακείων 
της ευρύτερης περιοχής Βύρωνα Υμηττού Παγκράτι, Ζωγράφου και Καισαριανής 
και περιβάλλεται από την έμπρακτη στήριξη, αγάπη και εκτίμηση των πολιτών 
και τοπικών οργανώσεων και κινήσεων της ευρύτερης περιοχής.

Χαιρετίζουμε αυτή την συμμαχία γιατρών, φαρμακοποιών και πολιτών 
καθώς και το πολύτιμο έργο της, που τόσο έχει ανάγκη ο άνεργος, 
το παιδί του, η εργατική οικογένεια. 
Η συμμαχία αυτή είναι ακατάλυτη και θα συνεχίσει το έργο της μέχρι 
την δικαίωση των σκοπών της. 

Στο διάστημα αυτό το ΚΙΦΒ δέχτηκε συνολικά 3452 επισκέψεις 
από τις οποίες 442 αφορούσαν την ζήτηση γιατρών ενώ οι υπόλοιποι την ζήτηση φαρμάκων.

Το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Βύρωνα ευθύς με την ίδρυσή του διακήρυξε ότι 
αποτελεί δύναμη αγώνα και αντίσταση απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, 
της Ε.Ε του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, 
και ότι είναι τμήμα του Κοινωνικού Μετώπου Αλληλεγγύης στον κοινό αγώνα 
των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και όλων των κατατρεγμένων συμπολιτών μας 
για τη δουλειά, το ψωμί και το βιβλίο, για ένα ΕΣΥ αντάξιο του μόχθου 
του ελληνικού λαού, για το δικαίωμα όλων των ανέργων να έχουν δωρεάν φάρμακο, 
γιατρό και νοσοκομείο, για μια Ελλάδα ελεύθερη χωρίς ξένες εξαρτήσεις, 
μια Ελλάδα της δημοκρατικής Αλλαγής και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

The terrible truth about Gaddafi's harem: How Libyan dictator kidnapped and raped dozens of women to fulfil his perverted desires

Glamour: Some of Colonel Gaddafi's guards. Others were horribly attacked by the Libyan dictator



  • Harrowing story of schoolgirl abducted by Gaddafi at the age of 15
  • She endured almost seven years of rapes, beatings and abuse 
  • Tyrant claimed to be the great emancipator of women in the Arab world
  • In reality he abused women on a massive scale since seizing power 
  • Even known to take women from their own wedding ceremonies
  • New book Gaddafi's Harem lifts lid on dictator's brutal treatment of women

  • The horror started with the lightest of touches. As the 15-year-old schoolgirl held out the 
    bouquet to the 62-year-old man, he took her free hand and kissed it gently.
    The man was Muammar Gaddafi, the dictator of Libya who had seized power 
    35 years before. 
    His people were forced to call him the Guide, but the rest of the world knew 
    him simply as Colonel Gaddafi.
    That morning in April 2004, Gaddafi was visiting a school in his home town of Sirte, 
    on the Mediterranean coast 350 miles east of Tripoli.
    Before Gaddafi arrived, she was trembling with nerves, and she continued to tremble as 
    he looked her coldly up and down. He squeezed her palm and then her shoulder, 
    before gently patting her head.
    At the time she was euphoric. To have been touched by the Guide! It was a real honour.

    She had no idea that the pat on the head, seemingly so paternal, actually 
    signified something far more sinister. 
    The car arrived the next afternoon. The girl was working at her 
    mother’s hairdressing salon when in walked three women, one of whom 
    was dressed in a military uniform.
    The women told the girl’s mother that her daughter was needed to present 
    another bouquet to ‘Papa Muammar’ because she had conducted herself 
    so ‘beautifully’ the previous day.
    Despite the mother’s protestations, the girl was driven away at high 
    speed to an encampment in the desert.
    There she was once more introduced to Gaddafi, who was sitting 
    in a red chair holding a TV remote control. He looked her up and down 
    and barked to one of the women: ‘Get her ready!’
    Now terrified, the girl was taken away and undressed. 
    Her measurements and a blood sample were taken, then her entire body 
    was shaved except for her pubic hair.
    She was made to wear a G-string and a low-cut dress, and make-up 
    was plastered on her face. She was then shoved into Gaddafi’s room.
    To her disgust and shock, he was lying naked on his bed. 
    The girl immediately tried to run out, but one of the female helpers 
    grabbed her and insisted that she did what was required.
    The girl sat next to Gaddafi on his bed and he started to kiss her. 
    She remained frozen with fear until eventually she could take no more 
    and pushed him away.
    A struggle ensued until a female helper appeared.
    ‘Look at this whore!’ Gaddafi snapped. ‘Educate her! 
    And then bring her back to me!’
    The following evening, Gaddafi beat  the girl and then got what he wanted.
    ‘I will never forget that moment,’ the girl later recalled. 
    ‘He violated my body, but he pierced my soul with a dagger. 
    The blade never came out.’
    Sham: In public, Gaddafi claimed to have women's rights at his heart. In 1981, he said that he had decided 'to wholly liberate the women of Libya in order to rescue them from a world of oppression and subjugation'
    Sham: In public, Gaddafi claimed to have women's rights at his heart.
     In 1981, he said that he had decided 'to wholly liberate the women 
    of Libya in order to rescue them from a world of oppression and subjugation'

    Such a tale might seem like something from the imagination of a 
    particularly  lurid and 
    sadistic pornographer but, horrifically, it is true.
    Though we do not know the girl’s real name, in a powerful new book 
    called Gaddafi’s Harem, 
    written by the French journalist Annick Cojean, she is simply called Soraya.
    Cojean met Soraya in Tripoli in October 2011 and was immediately struck 
    by her great beauty: 
    apparently, she resembles the actress Angelina Jolie.
    When Soraya told her story, Cojean did not doubt it for a second, 
    as she  had heard many 
    similar tales of  Gaddafi’s crimes before — but only second-hand, 
    never from the victims themselves....
    [...]

                        Gaddafi (centre) as a young man in 1973 shortly after seizing power. He was known to abduct women from their own wedding ceremonies as the ultimate show of omnipotence
                 Gaddafi (left) as a young man in 1973 shortly after seizing power.
                        He was known to abduct women from their own 
                        wedding ceremonies as the ultimate show of omnipotence

    Gaddafi was all too aware of this. 
    The wives and daughters of senior figures were blackmailed, bribed, 
    cajoled and forced into having sex.
    Gaddafi not only enjoyed the act of degrading these girls and women, 
    but relished the power 
    it gave him over other men.
    Some women were even abducted during their wedding ceremonies, 
    as the ultimate show of omnipotence.
    As one of Gaddafi’s close collaborators admitted after the tyrant’s death, 
    sex was ‘all he seriously thought about’ and ‘he governed, humiliated, 
    subjugated and sanctioned through sex’.
    In public, Gaddafi claimed to have women’s rights at his heart. In 1981.....
    [...]


                                                                               The harrowing story is told in the book Gaddafi's Harem by Annick Cojean
                                                                               The harrowing story is told in the book Gaddafi's 
                                                                                Harem by Annick Cojean
  • Cookisto: Αθήνα-Λονδίνο, μια κατσαρόλα δρόμος...

    Cookisto Team

    Ιδέα απλή που γίνεται εφαρμόσιμη χάρη στην τεχνολογία: 
    Άνθρωποι που αναζητούν σπιτικό φαγητό μπαίνουν στο Cookisto.gr
    βρίσκουν ποιες προκομμένες νοικοκυρές στην περιοχή τους έχουν 
    μαγειρέψει μία-δύο μερίδες φαγητό παραπάνω και τις διαθέτουν 
    έναντι μίας χαμηλής ανταμοιβής.
    Η συνεργατική κατανάλωση που χρόνια έχει βρει εφαρμογή σε site όπως 
    το ebay (προϊόντα) ή το airbnb.com (φιλοξενία σε σπίτια) έρχεται 
    να πάρει «μυρωδιά» από ένα ζεστό πιάτο φαγητό που κάποιος 
    έχει ετοιμάσει για την οικογένεια του.
    Σαν ιδέα έπεσε στο τραπέζι για πρώτη φορά πριν από 11 χρόνια, 
    αλλά έμεινε για κάμποσο στα χαρτιά, καθώς οι εμπνευστές της 
    Μιχάλης Γκόντας και Πέτρος Πιτσιλής ήταν… 15 χρονών. 
    Όταν, όμως, ο πρώτος για τις ανάγκες μιας πτυχιακής εργασίας χρειάστηκε 
    να παρουσιάσει ένα πρωτοποριακό επιχειρηματικό σχέδιο, την ανέσυρε από τα 
    «συρτάρια» του μυαλού του.
    Για να κάνουμε τη μεγάλη ιστορία σύντομη, κάπως έτσι γεννήθηκε πέρυσι 
    το καλοκαίρι η κοινότητα cookisto.gr
    Πριν ακριβώς από έναν χρόνο μετρούσε 300 μάγειρες και 2.290 καλοφαγάδες. 
    Σήμερα αριθμεί 1..439 μάγειρες, δεκαπλάσιους εγγεγραμμένους καλοφαγάδες 
    (22.703) στους οποίους έχουν προταθεί 15.642 πιάτα,
     ενώ για χάρη τους μαδήθηκαν 3.210 κοτόπουλα!
    Πολύ πριν την δημιουργία του, η ομάδα του Cookisto ήξερε ότι η ιδέα είναι 
    εφαρμόσιμη σε όλον τον κόσμο, και καθώς έβλεπαν μακριά 
    -αλλά και τους πιθανούς αντιγραφείς να καραδοκούν-, όταν αισθάνθηκαν 
    ότι πατάνε γερά στα πόδια τους στην Αθήνα, πήραν την απόφαση να ανοίξουν 
    τα φτερά τους και στις αγορές του εξωτερικού, κάνοντας την αρχή 
    τις επόμενες ημέρες από το Λονδίνο.
    Στη βρετανική πρωτεύουσα έχει εγκατασταθεί αυτό το διάστημα 
    και ο Μιχάλης Γκόντας, Διευθύνων Σύμβουλος της Cookisto, 
    ο οποίος δίνει αγώνα δρόμου να προλάβει τους ανταγωνιστές του από Γαλλία, 
    ΗΠΑ και Ολλανδία, που επίσης επιδιώκουν επέκταση στο Λονδίνο. 
    Έχοντας διαβάσει για χάρη τους στον Independent, ξεκινάμε τη συζήτηση μας 
    με το ποιες είναι οι διαφορές που θα έχει το cookisto.co.uk 
    από το αθηναϊκό αδελφάκι του.
    «Σε σχέση με την Αθήνα έχουν αλλάξει πολλά, τόσο σε ό,τι αφορά το φαγητό 
    όσο και στο marketing. 
    Κατ’ αρχάς στο Λονδίνο υπάρχουν πάρα πολλοί επαγγελματίες μάγειρες, 
    τους οποίους τους ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτό που ξεκινήσαμε. 
    Από την άλλη υπάρχουν εξαιτίας του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλης
     διάφορες κουζίνες, από ινδικές και κινέζικες ως αφρικανικές 
    και της Ελληνίδας μαμάς, όταν στην Ελλάδα κάνουμε λόγο κυρίως για το τελευταίο. 
    Αυτήν την ποικιλία στις κουζίνες θα προσπαθήσουμε να την αναδείξουμε. 
    Διαφορά θα υπάρχει και στις τιμές (σ.σ. στο Λονδίνο θα είναι σχεδόν διπλάσιες), 
    κάτι που οφείλεται στο ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με πιο επαγγελματίες μάγειρες, 
    αλλά και στο κόστος ζωής στο Λονδίνο. 
    Όπως και να έχει, και στις δύο πόλεις οι τιμές είναι ιδιαίτερα προσιτές».
    Όσο και να φαντάζει τεράστιο βήμα το να ξεκινήσεις σε μία μητρόπολη 
    με πληθυσμό τετραπλάσιο από αυτόν της Αθήνας, η επιλογή του Λονδίνου 
    δεν έγινε τυχαία, και όπως λέει και ο Μιχάλης, όλα δείχνουν πριν ακόμη 
    ξεκινήσουν ότι ήταν η σωστή επιλογή. 
    Πέρα από την προσπάθεια να προλάβουν ανταγωνιστές, το Λονδίνο 
    διαθέτει μία τεράστια κοινότητα από foodies, οι οποίοι ψάχνουν να 
    αυτοργανωθούν μέσα από κοινωνικές εκδηλώσεις. 
    Αναπόφευκτο ήταν να ρωτήσουμε το πως υποδέχθηκαν μια πρόταση 
    που έχει ξεκινήσει από την Ελλάδα.
    «Τους άρεσε πολύ. Επειδή ανήκουμε σαν ιδέα στο κίνημα της συνεργατικής 
    κατανάλωσης οι άνθρωποι που έχουν σχέση με τον χώρο εκτιμούν πάρα πολύ 
    ότι αυτό ξεκίνησε από μια χώρα που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση. 
    Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. 
    Η ιδέα, το ότι είμαστε στην ηλικία που είμαστε 
    (σ.σ. ο Μιχάλης είναι 26 χρονών και αντίστοιχες είναι οι ηλικίες των έξι 
    παιδιών που απαρτίζουν την ομάδα του Cookisto) και ότι είμαστε 
    από την Ελλάδα της ύφεσης ήταν κάτι που βρήκε θετική αποδοχή και αγκαλιάστηκε, 
    τόσο από τους επενδυτές όσο και από τα μεγάλα media του Λονδίνου. 
    Εμείς απλώς κρατάμε αυτό το συν, αλλά ξέρουμε ότι χωρίς όραμα και 
    πολύ δουλειά δεν θα μπορέσει να φτάσει η Cookisto εκεί που ονειρευόμαστε»....
    [...] 
    το αλίευσα εδώ : www.fortunegreece.com

    Σάλτσα ντομάτας San Marzano - Ν.Ιταλία


    Σάλτσα ντομάτας San Marzano

    Υλικά-3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
    -400 γρ. ντομάτες San Marzano σε κονσέρβα με τον χυμό τους, ψιλοκομμένες
    -2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
    -2 κουτ. σούπας φρέσκο βασιλικό
    -αλάτι, πιπέρι
    Eκτέλεση
    Zεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο. 
    Mόλις ροδίσει, προσθέτουμε την ντομάτα με τον χυμό και 
    βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 7 λεπτά περίπου. 
    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. 
    Bράζουμε τη σάλτσα για μισή ώρα και στη συνέχεια 
    προσθέτουμε τον βασιλικό. 
    Συνεχίζουμε το βράσιμο για 15 ακόμη λεπτά και η σάλτσα 
    είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

    Λευκό αρωματικό ξίδι.....


    Λευκό αρωματικό ξίδι
    Yλικά-1 λίτρο λευκό ξίδι από κρασί
    -1 χούφτα ροζ ροδοπέταλα (αράντιστα)
    Εκτέλεση
    Τοποθετούμε τα ροδοπέταλα σε ένα γυάλινο μπουκάλι με στενό λαιμό 
    και προσθέτουμε το ξίδι. 
    Κλείνουμε καλά και αφήνουμε για 20 μέρες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. 
    Το τριανταφυλλένιο ξίδι μας είναι έτοιμο για να δώσει ένα λεπτό 
    άρωμα στις φρέσκες σαλάτες μας.

    *Προετοιμασία 20 ημέρες
    *Συντήρηση 6 μήνες


    Αβγά βραστά τουρσί


    Αβγά βραστά τουρσί

    Yλικά-10 αβγά
    -2 κουτ. σούπας balsamiko
    -ξίδι λευκό
    -2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    -2 κλωναράκια δενδρολίβανο
    -2 δαφνόφυλλα
    -κόκκους πιπεριού
    -2 σκελίδες σκόρδο
    Εκτέλεση
    Βράζουμε τα αβγά, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα καθαρίζουμε. 
    Βάζουμε τα αβγά σε βάζο, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά 
    για το τουρσί και συμπληρώνουμε με ξίδι. 
    Αφήνουμε το βάζο μία βδομάδα στο ψυγείο. 
    Αφού συμπληρωθεί η εβδομάδα παραμονής στο ψυγείο, 
    μπορούν να χρησιμοποιηθούν. 
    Βγάζουμε ένα αβγό κάθε φορά, το ζεσταίνουμε σε τηγανάκι με λίγο ελαιόλαδο, 
    αλατοπιπερώνουμε και το σερβίρουμε ως μεζέ ούζου.

    Salsa verde...πράσινη σάλτσα της Τοσκάνης....*μην σας μπερδεύει η λέξη «salsa». Πρόκειται για έναν τύπο pesto της Τοσκάνης που μπορεί να συνοδεύσει ζυμαρικά, κρέατα και το παραδοσιακό bollito misto.


    Salsa verde

    Υλικά γιά 1 μπόλ-1 ματσάκι μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
    -1 αβγό
    -2 φιλετάκια αντζούγιας
    -1 κουτ. γλυκού κάππαρη
    -2 κουτ. γλυκού κουκουνάρι
    -½ σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
    -1 κουτ. γλυκού ξίδι από λευκό κρασί
    -5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    -πιπέρι φρεσκοτριμμένο
    Eκτέλεση
    Βάζουμε το αβγό σε λίγο νερό και μόλις αρχίσει να βράζει, το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στο νερό για 4-5 λεπτά. Το καθαρίζουμε και το βάζουμε πάνω σε ξύλο κοπής στην κουζίνα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο, το ξίδι και το πιπέρι. Κόβουμε όλα τα υλικά μαζί με κοφτερό μαχαίρι μέχρι να αποκτήσουν την υφή ενός χοντροκομμένου πολτού. Μαζεύουμε το μείγμα από το ξύλο κοπής με την πλάτη του μαχαιριού και το μεταφέρουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το ξίδι, το ελαιόλαδο και αρκετό φρέσκο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και η «σάλτσα» είναι έτοιμη. www.thecookbook.gr

    Chutney ντομάτας

    Chutney ντομάτας

    Υλικά-½ κιλό ντομάτες ώριμες
    -4 ντομάτες λιαστές ψιλοκομμένες
    -2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
    -1 κουτ. γλυκού κόλιαντρο (κόκκους σπασμένους)
    -1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
    -1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
    -λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
    -2 πιπερίτσες τσίλι ψιλοκομμένες
    -1 πρέζα κρόκο Kοζάνης
    -½ κουτ. γλυκού κιτρινόριζα (κουρκουμά)
    -150 γρ. μέλι
    -2 ποτήρια ξίδι λευκό
    Eκτέλεση
    Tσιγαρίζουμε σε βαθύ τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και το μέλι, και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Kαθαρίζουμε τις φρέσκιες ντομάτες, αφαιρούμε τα σπόρια τους και τις κόβουμε σε κυβάκια. Pίχνουμε τα κυβάκια ντομάτας στο τηγάνι μαζί με τις λιαστές ντομάτες, σβήνουμε με το ξίδι και σιγοβράζουμε το chutney μέχρι να σιροπιάσει. Οταν κρυώσει, αποθηκεύουμε σε καλά αποστειρωμένα βάζα στο ψυγείο. 

    *Συντήρηση 1-2 μήνες


    Kουρκούτι ιδανικό για λαχανικά και ψάρι...καί κάτι ακόμα!!!

    Kουρκούτι ιδανικό για λαχανικά και ψάρι

    *Aντί για μπίρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σόδα. 
    *Aντί για αλεύρι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κορν φλάουρ, 
    αλλά στην περίπτωση αυτήν ο χυλός πρέπει να είναι πιο αραιός. 

    Στο κουρκούτι μπορούμε να χρησιμοποιούμε διάφορα μπαχαρικά 
    για να δώσουμε πιο έντονη γεύση: 
    - πάπρικα, 
    - ξερό ή φρέσκο κόλιαντρο, 
    -ακόμα και κάρι και κύμινο.
    -----------
    Υλικά-1½ φλιτζάνι αλεύρι
    -3 κουτ. γλυκού λάδι
    -1½ φλιτζάνι μπίρα
    -1 αβγό
    -αλάτι, πιπέρι
    Eκτέλεση
    Aνακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε το κουρκούτι 
    να σταθεί για μία ώρα πριν το χρησιμοποιήσουμε.

    ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ....ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ....

    Aβγολέμονο

    Αβγολέμονο 
    Αβγά χτυπημένα με χυμό λεμονιού και ζωμό από το φαγητό που μαγειρεύουμε. 
    Η ποσότητα ζωμού εξαρτάται από το είδος (παράδειγμα, στη σούπα πολύ περισσότερο, 
    ενώ στα ντολμαδάκια 1 φλιτζάνι είναι αρκετό). 
    Το μυστικό βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία ώστε να μην ψηθούν τα αβγά. 
    Που σημαίνει μικρές κουταλιές και γρήγορο ανακάτεμα 
    (αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και μία κουταλιά κορν φλάουρ για να δέσει καλύτερα). 

    Οι πιο γνωστές συνταγές με αβγολέμονο: 
    Κοτόσουπα, κολοκύθια γεμιστά, γιουβαρλάκια, ντολμαδάκια, 
    φρικασέ, χοιρινό με αγκινάρες. 
    *Σε ορισμένες περιοχές γίνεται και με κόκκινη σάλτσα.
    Για να φτιάξουμε πετυχημένο αβγολέμονο, πρέπει τα αβγά να βρίσκονται 
    σε θερμοκρασία δωματίου. 
    Aν θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως δεν θα μας κόψει, μπορούμε να προσθέσουμε 
    1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ στο λεμόνι και αφού διαλυθεί καλά, 
    να το ρίξουμε στα αβγά. 
    Για αβγολέμονο σαν κρέμα, θα χρειαστεί να προσθέσουμε 
    3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ για μια μέτρια κατσαρόλα φαγητού. 
    Mπορούμε να χτυπήσουμε τα ασπράδια χωριστά από τους κρόκους 
    −όπως το έκαναν οι γιαγιάδες μας− και να τα προσθέσουμε στο τέλος. 
    Aυτό θα μας δώσει την υφή της μαρέγκας πάνω στο φαγητό ή του αφρού 
    που προβάλλουν οι σύγχρονοι σεφ (αν και αυτοί χρησιμοποιούν σιφόν 
    και άλλες τεχνικές). 
    Σε αυτήν την περίπτωση, προσοχή στο τελικό βράσιμο για να μην κόψει ο αφρός.


    ------------------ ΣΥΝΤΑΓΗ :


    Υλικά-2 αβγά μεγάλα
    -1 λεμόνι (τον χυμό του)
    -αλάτι, πιπέρι
    -2-3 κουτάλες από τον ζωμό του φαγητού
    Eκτέλεση
    Xτυπάμε τα αβγά με το αλάτι σε μπολ και προσθέτουμε το λεμόνι. Kατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά και με προσοχή μέσα στο μπολ με το αβγολέμονο τον περισσότερο από τον ζεστό ζωμό του φαγητού έτσι ώστε να προσαρμοστεί στη θερμοκρασία του μείγματος. Στη συνέχεια, αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα με το φαγητό και καθώς είναι
    ζεστό, ανακινούμε την κατσαρόλα για να πάει παντού. Eπαναφέρουμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά, αφήνουμε να πάρει μια βράση και κατεβάζουμε αμέσως.

    ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΚΑΙ....ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ.....

    Mπεσαμέλ

    Μία από τις σάλτσες-βάσεις της κλασικής κουζίνας με ευρύτατη χρήση. 
    Σε πρακτικό επίπεδο, πρόκειται για σάλτσα η οποία φτιάχνεται προσθέτοντας γάλα 
    σε ένα βασικό ρου (roux) από αλεύρι και βούτυρο. 
    Η αναλογία των τριών συστατικών δίνει και το τελικό «σφίξιμο» της σάλτσας. 

    *Για ρευστή μπεσαμελ, οι αναλογίες είναι μία κουταλιά βούτυρο, μία αλεύρι και 
    μία κούπα γάλα. 
    *Για μέτρια σε σφίξιμο σάλτσα οι αναλογίες γίνονται δύο κουταλιές από βούτυρο 
    και αλεύρι σε μία κούπα γάλα και για σφιχτή σάλτσα 
    3 κουταλιές βούτυρο και αλεύρι για μία κούπα γάλα.

    *Συνήθως «σκεπάζει» το παστίτσιο και τον μουσακά. 
    Aπό κει και πέρα, αποτελεί και βάση για πίτες, κρέπες κ.λπ. 
    Mπορούμε να τη φτιάξουμε με μαργαρίνη ή και καθόλου βούτυρο για 
    μια πιο υγιεινή εκδοχή. 
    Σε αυτήν την περίπτωση βράζουμε 
    1½ λίτρο γάλα με 150 γρ. κορν φλάουρ καλά διαλυμένο και ανακατεύουμε 
    σε δυνατή φωτιά με ξύλινη κουτάλα 
    (η οποία πρέπει να ακουμπά στον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσει) 
    μέχρι να πήξει. 
    Kατεβάζουμε από τη φωτιά μόλις πήξει και προσθέτουμε αβγά και τυρί. 
    *Aν θέλουμε να φτιάξουμε γκρατέν, η κρέμα πρέπει να είναι πιο αραιή. 
    Για να μην κάνει πέτσα, απλώνουμε πάνω από τη ζεστή κρέμα μεμβράνη 
    ή λαδόκολα που να εφάπτεται στην επιφάνειά της. 
    *Aν ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ για να περιχύσουμε γεμιστά κολοκυθάκια, 
    μπορούμε αντί για γάλα να χρησιμοποιήσουμε ζωμό από το φαγητό.thecookbook.gr

    -------ΣΥΝΤΑΓΗ :
    Υλικά-6 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
    -8 κουτ. σούπας αλεύρι
    -1 λίτρο γάλα ζεστό
    -1 αβγό
    -1 φλιτζάνι τυριά τριμμένα
    -πιπέρι
    -λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο (στη μύτη του κουταλιού)
    Eκτέλεση
    Παραδοσιακά, αφού ζεστάνουμε το βούτυρο, καβουρντίζουμε μαζί 
    το αλεύρι και προσθέτουμε το ζεσταμένο γάλα. 
    Aνακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις έτσι ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα. 
    Oταν πήξει και γίνει λείο και ομογενές, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, 
    αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε το αβγό, το τυρί και τα μυρωδικά.
    thecookbook.gr

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΒΕΡΟΙΑ....



    ....πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας και γνωστή για την άψογη αρχιτεκτονική 
    στις παλαιές γειτονιές της και την μακραίωνη πλούσια ιστορία της. 
    Πρόκειται για μια πόλη συνομήλικη της Πέλλας και της Βεργίνας που έχει 
    δεχθεί επιρροές από διάφορους λαούς 
    (Βλάχους, Ποντίους, Εβραίους, Τούρκους, Μικρασιάτες). 
    Μια πόλη που συνίσταται σε τρεις βασικές συνοικίες 
    (Χριστιανική, Μουσουλμανική και Εβραϊκή). 
    Μια πόλη γεμάτη μουσεία και δεκάδες αξιοθέατα που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής.

    Η «καρδιά» τής σύγχρονης πόλης χτυπά στην Πλατεία Ελιάς, με το σιντριβάνι, 
    τα λουλούδια, την απίστευτη θέα και τον εξαιρετικό Πολυχώρο 
    «Ελιά», πρόσφατα ανανεωμένο, για φαγητό, καφέ ή παραδοσιακό ρεβανί, 
    για το οποίο φημίζεται ο τόπος. 
    Γύρω από αυτήν και στον κεντρικό δρόμο που ξεκινά από εδώ, 
    βρίσκονται πολλές καφετέριες - μπαρ, συχνά στεγασμένα σε παλιά αρχοντικά. 
    Σε αρκετές γωνιές της πόλης υπάρχουν βρύσες με τρεχούμενο νερό, 
    αλλά και πολλές βυζαντινές εκκλησιές 
    (χαρακτηρίζεται και ως «η μικρή Ιερουσαλήμ»). 
                                               
                                                           
    Αναμφίβολα, θα πρέπει να επισκεφθούμε το Βυζαντινό και το Αρχαιολογικό Μουσείο της, 
    αλλά και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου....τόπος όπου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος 
    κήρυξε το Χριστιανισμό το πιθανότερο κατά το έτη 50-51 μ.Χ. και 57 μ.Χ. 
    Η τοποθεσία αποτελεί Παγκόσμιο Προσκύνημα του Χριστιανισμού. 
    Ολόκληρο τον μήνα Ιούνιο πραγματοποιούνται ετήσιες λατρευτικές εκδηλώσεις 
    στη μνήμη του Αποστόλου Παύλου, γνωστές με τον γενικό τίτλο «Παύλεια», 
    με αποκορύφωμα τον υπαίθριο διορθόδοξο εσπερινό στο Βήμα 
    του Αποστόλου Παύλου, το βράδυ της 29ης Ιουνίου.

                                             Βήμα Αποστόλου Παύλου       Βήμα Αποστόλου Παύλου (4)

    Ωστόσο, το πιο ατμοσφαιρικό κομμάτι της κρύβεται καλά στις δύο παλιές συνοικίες της, 
    όπου θα περπατήσουμε στα δρομάκια τους για να τις ανακαλύψουμε. 
                                                    
                                                    Χριστιανική συνοικία

    Η Βέροια είχε στα μέσα του 19ου αι. δεκαέξι μαχαλάδες (συνοικίες). 
    Οι πιο σημαντικοί που σώζονται σήμερα είναι ο χριστιανικός 
    (η περιοχή Κυριώτισσας) και ο εβραϊκό (η Μπαρμπούτα).
                                                        
                                                         Εβραϊκή συνοικία

    Τη συνοικία Κυριώτισσα, με τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια, στολίζουν 
    επιβλητικά αρχοντικά του 18ου αι., δουλεμένα με πέτρα και ξύλο, 
    σαχνισιές στις γωνίες και βαμμένα σε χρώματα λουλακί, ώχρα και βερικοκί… 
    Πολλά από αυτά έχουν αναπαλαιωθεί και κάποια φιλοξενούν ταβερνάκια 
    με ιδιαίτερο στιλ, μπαράκια και καφέ 

    Πλατεία Ωρολογίου (ή Πλατεία Ρακτιβάν) 
    είναι η πιο χαρακτηριστική πλατεία της πόλης, την οποία θα ξεχωρίσετε 
    από το διώροφο κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου. 
    Η πλατεία οφείλει το όνομά της στον πύργο με το ρολόι που φιλοξενούσε 
    - ο οποίος δεν σώζεται σήμερα - καθώς και στον κορυφαίο Βεροιώτη, 
    νομομαθή και πολιτικό, Κωνσταντίνο Δ. Ρακτιβάν (1865-1935), 
    πρώτο Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, η προτομή του οποίου 
    φρουρεί την είσοδο του Δικαστηρίου. 
    Πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο βρίσκεται ο εντυπωσιακός πύργος 
    από την οχύρωση της πόλης και λίγο βορειότερα, ακολουθώντας μονοπάτι, 
    το μονοπάτι «της βασίλισσας Βεργίνας» μπορείτε να καταλήξετε 
    στη συνοικία της Μπαρμπούτας...είναι γιά μιά υπέροχη βόλτα δίπλα 
    στα επιβλητικά κτίρια, την πλούσια βλάστηση και το ποτάμι να κυλάει δίπλα της....

                                                    Πράσινο στην Μπαρμπούτα  Μπαρμπούτα

    Σέ πολύ σύντομο χρόνο με το αυτοκίνητο 19 χλμ, απ’ την πρωτεύουσα μπορούμε 
    νά φτάσουνε στην όμορφη και καταπράσινη Νάουσα  με τα πολλά νερά, 
    με παραδοσιακά σπίτια και το ποτάμι Αράπιτσα να τη διασχίζει, σχηματίζοντας 
    στη θέση «Στουμπάνοι» εντυπωσιακούς καταρράκτες καί τούς ξακουστούς αμπελώνες της!
                                                        
                                                           
                                                                 ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ ΒΕΡΓΙΝΑΣ
    Κοντά στη Βέροια βρίσκεται επίσης και ο πολύ σημαντικός 
    αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας, με τους μακεδονικούς τάφους 
    που έφερε στο φως η σκαπάνη του αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου... 
    μιά επιβεβλημένη καί αξιόλογη επίσκεψη.

    Η τοπική κουζίνα της Βέροιας περιλαμβάνει φαγητά με μαγειρεμένα κρέατα, 
    το χασάπικο, το χοιρινό με σέλινο ή πράσο, την τηγανιά, 
    τους σαρμάδες, τα κεφτεδάκια, που στην τοπική διάλεκτο λέγονται 
    και "μπαρμπούρια", το κυνήγι από τα δάση του Βερμίου, 
    τις παραδοσιακές πίτες με σκληρό φύλλο κρούστας με γέμιση πράσου, τυριού ή 
    χόρτων και τον αλμυρό μπάτζο, ο οποίος είναι ένα είδος τυριού. 
    Ένα από τα πιο γνωστά εδέσματα της περιοχής είναι ο φασουλοταβάς ή 
    φασουλονταβάς, δηλαδή φασόλια στο φούρνο και προέρχεται από τη λέξη "ταβάς" 
    που στα τούρκικα σημαίνει ταψί. 
    Παραδοσιακό γλυκό της πόλης αποτελεί το ρεβανί που διατίθεται σε όλα σχεδόν 
    τα ζαχαροπλαστεία της Βέροιας, αλλά και οι σιροπιαστοί λουκουμάδες. 
    Στα εστιατόρια και στις ταβέρνες σερβίρονται συνήθως μετά το φαγητό ως κέρασμα!!!!

                                                                 
    ....υπέροχα επίσης ιδανικός προορισμός  χειμερινά σπορ...κατάλευκες πλαγιές του Βερμίου, 
    γιά τούς λάτρεις του χιονιού θα απολαύσουν το σκι στα οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα 
    που βρίσκονται εκεί *Σέλι και *3-5 Πηγάδια.

    *πληροφορίες από :
    http://el.wikipedia.org
    www.veria.gr
    http://www.veriorama.com
    http://www.golden-greece.gr
    http://www.real.gr