Σελίδες

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Δίαιτα χωρίς γλουτένη

1.glouten

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι, τη βρώμη και σε κάποια τρόφιμα ως πρόσθετο. 
Η δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) αποτελεί μία παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου. Σε αυτήν την περίπτωση η γλουτένη καταστρέφει το βλενογόννο του εντέρου, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται ομαλά η λειτουργία της πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.
Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης, η οποία δεν έχει ακόμα αντιμετωπισθεί, μπορεί να είναι ήπια ή να ποικίλουν (φούσκωμα, κράμπες στο έντερο, απώλεια βάρους στους ενήλικες, μειωμένη ανάπτυξη στα παιδιά, αναιμία, παθήσεις των οστών κ.α.). 
Όταν διαγνωσθεί η κοιλιοκάκη και υιοθετηθεί μία δίαιτα ελεύθερη σε γλουτένη, ο βλεννογόνος του εντέρου βαθμιαία επιδιορθώνεται, επανέρχεται η φυσιολογική του λειτουργία και τα συμπτώματα υποχωρούν.

2.glouten

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ότι η αγορά βομβαρδίζεται από προϊόντα χωρίς γλουτένη, τα οποία τυχαίνει να έχουν αυξημένη τιμή. 
Πολύ μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών, που δεν πάσχει από κοιλιοκάκη, στρέφεται σε αυτά τα προϊόντα. 
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, εάν αποκλείσουμε από τη διατροφή μας τη γλουτένη, μπορεί να οδηγηθούμε σε μία ανεπαρκή και μη ισορροπημένη διατροφή, ειδικά εάν δεν έχουμε ζητήσει τη συμβολή κάποιου ειδικού. 
Η εν λόγω διατροφή, θα πρέπει να υιοθετείται μόνο από άτομα που υπάρχει υποψία ότι μπορεί να πάσχουν από κοιλιοκάκη ή από άτομα που έχουν διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη.
Η δίαιτα χωρίς γλουτένη σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μία δίαιτα, την οποία ακολουθεί κάποιος προκειμένου να μειώσει το σωματικό του βάρος!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου