Σελίδες

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Αγνοείται η τύχη 37 έργων τέχνης.... *κανείς δεν ξέρει αν τα έργα που λείπουν έχουν κλαπεί, έχουν δανειστεί ή κάπου είναι καταχωνιασμένα.....



 
Απαντήσεις για ένα σοβαρό θέμα, το οποίο μόλις ήρθε στο προσκήνιο, αναζητά ο ΟΝΑ του Δήμου Αθηναίων: 
την απώλεια 37 έργων τέχνης, κυρίως χαρακτικά, λάδια και γλυπτά, από το αρχείο της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων. 
Έξι σχέδια του Γιώργου Γουναρόπουλου καθώς και το γλυπτό του Δημήτρη Φιλιππότη «Βρεφοκόμος» θεωρούνται τα πιο σημαντικά και τα πιο πρόσφατα εξαφανισμένα.

Η απογραφή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 και ολοκληρώθηκε έπειτα από 20 ολόκληρους μήνες στο παλιό κτίριο του Δημοτικού Βρεφοκομείου, στην οδό Πειραιώς και ήταν αποκαλυπτική. 
Όχι μόνο για τα έργα που έχουν χαθεί -ορισμένα πριν από τη δεκαετία του ’90- αλλά και για το μπάχαλο που επικρατούσε στο αρχείο της Πινακοθήκης με τις πολύτιμες συλλογές ελληνικής τέχνης από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.
Ανάμεσα στα απολεσθέντα είναι το κεφάλι αγάλματος του Γ. Ματαράγκα με τίτλο «Κατερίνα», μια υδατογραφία του Κ. Μαράτου, λιθογραφίες της Α. Παπαδοπεράκη αφιερωμένες στον Κ. Καβάφη και τον Γ. Σεφέρη, μια σύνθεση του Γ. Σταθόπουλου, μια χαλκογραφία του Π. Παντολφίνι, ελαιογραφίες των Πηνελόπης Διαμαντοπούλου, Δώρας Μπούκη, Χαρίκλειας Αλεξανδρίδου, Τζένης Παπαδάκη κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου