Σελίδες

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ο Οκτώβριος μήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού







                                       Οκτώβριος: Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού





Ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, που προσβάλλει μία στις δέκα γυναίκες και απειλεί 4.500 Ελληνίδες, κάθε χρόνο. Παρά τη συχνότητά της, η ασθένεια σήμερα αντιμετωπίζεται, αρκεί να διαγνωστεί νωρίς. Το πιο ισχυρό «όπλο» για την έγκαιρη διάγνωση είναι η ενημέρωση. Αν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%. Δυστυχώς στην Ελλάδα, η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται συνήθως όταν η νόσος είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.

Δεν είναι τυχαίο το «κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν», τη διδακτική ρήση που είχε διατυπώσει ο Ιπποκράτης, πριν από χιλιάδες χρόνια. Αυτή πρέπει να προβληματίσει σήμερα και το σύγχρονο άνθρωπο καθώς είναι πιο επίκαιρη από ποτέ!



Παράγοντες κινδύνου καρκίνου του μαστού

Οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο του μαστού είναι άγνωστες. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε μια γυναίκα:
- Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού
- Μέση ηλικία
- Ιστορικό καλοηθών νοσημάτων του μαστού
- Μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες, για παράδειγμα λόγω καθυστερημένης εμμηνόπαυσης ή θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
- Πρώτη εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία
Παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε ιονίζουσα ακτινοβολία, της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και της κατανάλωσης μιας πλούσιας σε λιπαρά διατροφής.
....είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες,
*να ελέγχουν τακτικά τον μαστό τους με ψηλάφηση, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, μετά την 7η μέρα μετά την έναρξη της περιόδου.
*να επισκέπτονται άμεσα τον γιατρό τους εάν παρατηρήσουν οποιαδήποτε ασυνήθιστη αλλαγή στον μαστό. Αυτός όμως δεν είναι λόγος πανικού, καθώς τα περισσότερα οζίδια του μαστού είναι καλοήθη (μη-καρκινικά) και μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς επιπτώσεις
*να κάνουν μαστογραφία τακτικά. Η μαστογραφία συνιστάται μετά την ηλικία των 50 ετών ή και νωρίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή υφίστανται άλλοι παράγοντες κινδύνου.
                                
                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου