Σελίδες

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ....ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ....

Aβγολέμονο

Αβγολέμονο 
Αβγά χτυπημένα με χυμό λεμονιού και ζωμό από το φαγητό που μαγειρεύουμε. 
Η ποσότητα ζωμού εξαρτάται από το είδος (παράδειγμα, στη σούπα πολύ περισσότερο, 
ενώ στα ντολμαδάκια 1 φλιτζάνι είναι αρκετό). 
Το μυστικό βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία ώστε να μην ψηθούν τα αβγά. 
Που σημαίνει μικρές κουταλιές και γρήγορο ανακάτεμα 
(αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και μία κουταλιά κορν φλάουρ για να δέσει καλύτερα). 

Οι πιο γνωστές συνταγές με αβγολέμονο: 
Κοτόσουπα, κολοκύθια γεμιστά, γιουβαρλάκια, ντολμαδάκια, 
φρικασέ, χοιρινό με αγκινάρες. 
*Σε ορισμένες περιοχές γίνεται και με κόκκινη σάλτσα.
Για να φτιάξουμε πετυχημένο αβγολέμονο, πρέπει τα αβγά να βρίσκονται 
σε θερμοκρασία δωματίου. 
Aν θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως δεν θα μας κόψει, μπορούμε να προσθέσουμε 
1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ στο λεμόνι και αφού διαλυθεί καλά, 
να το ρίξουμε στα αβγά. 
Για αβγολέμονο σαν κρέμα, θα χρειαστεί να προσθέσουμε 
3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ για μια μέτρια κατσαρόλα φαγητού. 
Mπορούμε να χτυπήσουμε τα ασπράδια χωριστά από τους κρόκους 
−όπως το έκαναν οι γιαγιάδες μας− και να τα προσθέσουμε στο τέλος. 
Aυτό θα μας δώσει την υφή της μαρέγκας πάνω στο φαγητό ή του αφρού 
που προβάλλουν οι σύγχρονοι σεφ (αν και αυτοί χρησιμοποιούν σιφόν 
και άλλες τεχνικές). 
Σε αυτήν την περίπτωση, προσοχή στο τελικό βράσιμο για να μην κόψει ο αφρός.


------------------ ΣΥΝΤΑΓΗ :


Υλικά-2 αβγά μεγάλα
-1 λεμόνι (τον χυμό του)
-αλάτι, πιπέρι
-2-3 κουτάλες από τον ζωμό του φαγητού
Eκτέλεση
Xτυπάμε τα αβγά με το αλάτι σε μπολ και προσθέτουμε το λεμόνι. Kατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά και με προσοχή μέσα στο μπολ με το αβγολέμονο τον περισσότερο από τον ζεστό ζωμό του φαγητού έτσι ώστε να προσαρμοστεί στη θερμοκρασία του μείγματος. Στη συνέχεια, αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα με το φαγητό και καθώς είναι
ζεστό, ανακινούμε την κατσαρόλα για να πάει παντού. Eπαναφέρουμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά, αφήνουμε να πάρει μια βράση και κατεβάζουμε αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου