Μία από τις σάλτσες-βάσεις της κλασικής κουζίνας με ευρύτατη χρήση.
Σε πρακτικό επίπεδο, πρόκειται για σάλτσα η οποία φτιάχνεται προσθέτοντας γάλα σε ένα βασικό ρου (roux) από αλεύρι και βούτυρο. Η αναλογία των τριών συστατικών δίνει και το τελικό «σφίξιμο» της σάλτσας. *Για ρευστή μπεσαμελ, οι αναλογίες είναι μία κουταλιά βούτυρο, μία αλεύρι και μία κούπα γάλα. *Για μέτρια σε σφίξιμο σάλτσα οι αναλογίες γίνονται δύο κουταλιές από βούτυρο και αλεύρι σε μία κούπα γάλα και για σφιχτή σάλτσα 3 κουταλιές βούτυρο και αλεύρι για μία κούπα γάλα. *Συνήθως «σκεπάζει» το παστίτσιο και τον μουσακά. Aπό κει και πέρα, αποτελεί και βάση για πίτες, κρέπες κ.λπ. Mπορούμε να τη φτιάξουμε με μαργαρίνη ή και καθόλου βούτυρο για μια πιο υγιεινή εκδοχή. Σε αυτήν την περίπτωση βράζουμε 1½ λίτρο γάλα με 150 γρ. κορν φλάουρ καλά διαλυμένο και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά με ξύλινη κουτάλα (η οποία πρέπει να ακουμπά στον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσει) μέχρι να πήξει. Kατεβάζουμε από τη φωτιά μόλις πήξει και προσθέτουμε αβγά και τυρί. *Aν θέλουμε να φτιάξουμε γκρατέν, η κρέμα πρέπει να είναι πιο αραιή. Για να μην κάνει πέτσα, απλώνουμε πάνω από τη ζεστή κρέμα μεμβράνη ή λαδόκολα που να εφάπτεται στην επιφάνειά της. *Aν ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ για να περιχύσουμε γεμιστά κολοκυθάκια, μπορούμε αντί για γάλα να χρησιμοποιήσουμε ζωμό από το φαγητό.thecookbook.gr
-------ΣΥΝΤΑΓΗ :
Υλικά-6 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
-8 κουτ. σούπας αλεύρι -1 λίτρο γάλα ζεστό -1 αβγό -1 φλιτζάνι τυριά τριμμένα -πιπέρι -λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο (στη μύτη του κουταλιού) |
Παραδοσιακά, αφού ζεστάνουμε το βούτυρο, καβουρντίζουμε μαζί
το αλεύρι και προσθέτουμε το ζεσταμένο γάλα.
Aνακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις έτσι ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα.
Oταν πήξει και γίνει λείο και ομογενές, το κατεβάζουμε από τη φωτιά,
αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε το αβγό, το τυρί και τα μυρωδικά.
thecookbook.gr
το αλεύρι και προσθέτουμε το ζεσταμένο γάλα.
Aνακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις έτσι ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα.
Oταν πήξει και γίνει λείο και ομογενές, το κατεβάζουμε από τη φωτιά,
αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε το αβγό, το τυρί και τα μυρωδικά.
thecookbook.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου