Ο Αγ.Φανούριος είχε μια πολύ κακιά μητέρα η οποία
όταν πέθανε πήγε στην κόλαση,ο ΄Αγιος παρακαλούσε τον Θεό
και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ να συγχωρέσουν την μάνα του.,
τότε ο Αρχάγγελος έριξε στην κόλαση ένα κρεμμυδόφυλο γιά να
πιαστεί καί να την τραβήξει (το κρεμμυδόφιλο αυτό κάποτε η ίδια
το είχε δώσει σε μιά ζητιάνα),απ το φύλλο λοιπον αυτο πιάστηκαν
άλλες 3 γυναίκες αλλά αυτή τις έσμπρωξε και έπεσαν πάλι στην κόλαση,
κατόπιν αυτού ο Αρχάγγελος είπε στον Αγ.Φανούριο ότι δεν μπορούσε
πλέον να συγχωήσει την μητέςρα του.,
'Ετσι λοιπόν ο ΄Αγιος είπε ότι δέν θέλει τίποτε πλέον γιά τον εαυτό του
παρά να συγχωρεθεί η μητέρα του.
Γι αυτό λοιπόν τον λόγο φτιίχνουμε την φανουρόπιτα.
Αλλά ο λαός θέλει να τάζουμε πίτα στον ΄Αγιο γιά να βρούμε χαμένα
αντικείμενα ή οι ελεύθερες κοπέλες να δούν στον ύπνο τους ποιόν...
θα παντρευτούν...!!!!.,
Την παρασκευάζουμε με 7 η 9 υλικά όσα είναι τα μυστήρια και τα τάγματα
των Αγγέλων...μας.
...με την ευχή "Θεός σχωρεστ΄την μάνα του Αγ.Φανουριου"
με ένα αναμμένο κεράκι και το θυμίαμα ν ανεβάζει τις προσευχές μας
στον ουρανό παρασκευάζουμε την πίτα του Αγίου.
Bar Barbar
*Η παράδοση μας λέει ότι η Φανουρόπιτα πρέπει
να φτιάχνεται με 7-9 ή 11 υλικά.
Πάντα σε μονό αριθμό.
να φτιάχνεται με 7-9 ή 11 υλικά.
Πάντα σε μονό αριθμό.
ΥΛΙΚΑ - 11
ΜΕΤΡΑΜΕ ΜΕ ΚΟΥΠΑ ΤΩΝ 250 ml
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κούπες ζάχαρη
- 2 1/2 κούπες ανθρακούχα πορτοκαλάδα
- 1 κούπα σπορέλαιο ή ελαιόλαδο ελαφρύ
- χυμό και ξύσμα 2 πορτοκαλιών
- 2 φακελάκια μπέικιν
- 1 κ.γ κοφτό σόδα
- 3 βανίλιες
- 1 κ.σ κανέλα σκόνη
- 1/2 κ.γ γαρίφαλο τριμμένο
- 100 γρ.σταφίδες (ξανθές και μαύρες)
- άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κούπες ζάχαρη
- 2 1/2 κούπες ανθρακούχα πορτοκαλάδα
- 1 κούπα σπορέλαιο ή ελαιόλαδο ελαφρύ
- χυμό και ξύσμα 2 πορτοκαλιών
- 2 φακελάκια μπέικιν
- 1 κ.γ κοφτό σόδα
- 3 βανίλιες
- 1 κ.σ κανέλα σκόνη
- 1/2 κ.γ γαρίφαλο τριμμένο
- 100 γρ.σταφίδες (ξανθές και μαύρες)
- άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
EΚΤΕΛΕΣΗ
-Μουλιάζω τις σταφίδες σε βραστό νερο για 30 λεπτά
και τις ξεπλένω πολύ καλά.
-Στο μπλέντερ βάζω την πορτοκαλάδα,λάδι,ζάχαρη βανίλιες
και ξύσμα και τα χτυπάω μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σ'ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι (κρατάω 2 κ.σ για να
αλευρώσω τις σταφίδες)με το μπέικιν και την κανέλα.
Ενώνω τα στερεά υλικά με τα υγρά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
Αλευρώνω τις σταφίδες και τις προσθέτω κι αυτές.
Αδειάζω το μίγμα σε 1 ταψάκι βουτυρωμένο και στρωμένο με λαδόκολα
30 εκ.και ψήνω στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 150 για περίπου
1 ώρα και 45-50 λεπτά.
Τσεκάρω με ένα μαχαίρι για να δω αν ψήθηκε.
Όταν κρυώσει την καλύπτω με άχνη ζάχαρη.
Είναι αφράτη,μαλακιά και πεντανόστιμη!!!
και τις ξεπλένω πολύ καλά.
-Στο μπλέντερ βάζω την πορτοκαλάδα,λάδι,ζάχαρη βανίλιες
και ξύσμα και τα χτυπάω μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σ'ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι (κρατάω 2 κ.σ για να
αλευρώσω τις σταφίδες)με το μπέικιν και την κανέλα.
Ενώνω τα στερεά υλικά με τα υγρά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
Αλευρώνω τις σταφίδες και τις προσθέτω κι αυτές.
Αδειάζω το μίγμα σε 1 ταψάκι βουτυρωμένο και στρωμένο με λαδόκολα
30 εκ.και ψήνω στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 150 για περίπου
1 ώρα και 45-50 λεπτά.
Τσεκάρω με ένα μαχαίρι για να δω αν ψήθηκε.
Όταν κρυώσει την καλύπτω με άχνη ζάχαρη.
Είναι αφράτη,μαλακιά και πεντανόστιμη!!!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Αν θέλετε αφαιρέστε τις βανίλιες και το γαρίφαλο
για να κάνετε τη Φανουρόπιτά σας με 9 υλικά!
Λιχουδιές της Σόφης
https://www.facebook.com/oilixoydiestissofis/photos/pcb.105
------------------------------------------>
Αν θέλετε αφαιρέστε τις βανίλιες και το γαρίφαλο
για να κάνετε τη Φανουρόπιτά σας με 9 υλικά!
Λιχουδιές της Σόφης
https://www.facebook.com/oilixoydiestissofis/photos/pcb.105
------------------------------------------>
ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ:
- 1 φλ.του τσαγιού λάδι
- 1 " " " ζαχαρη
- 1 " " " θολοστάχτη η νερό
- 1/2 " " πορτοκάλι χυμό
- 1 " " καρύδια
- 1/2 σακκουλάκι σταφίδες
- 3 κουτ.του γλυκού κανελλογαρύφαλλα
- 1 μπεϊκιν
- αλεύρι όσο σηκώσει (3 φλυτ.του τσαγιού περίπου)
ψήνουμε σε 180 βαθμους για 45 λεπτα
(ανάλογα τον φούρνο βέβαια)
ψήνουμε σε 180 βαθμους για 45 λεπτα
(ανάλογα τον φούρνο βέβαια)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου