Σελίδες

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Ή διαίρεση της Μάνης Το " ενιαίο και αδιαίρετο " της Εκκλησίας



Με τον νομο 1026/1938 ΦΕΚ Α/ 11.1.1938 ( περι υπαγωγής των προελθουσών έκ τέως Δήμων Αβίας, Λεύκτρου καί Καρδαμύλης εις τον Νομόν Μεσσηνίας). επιβληθηκε η διάσπαση της ενότητας
και της ιστορικής συνέχειας της μοναδικής περιοχής που παρέμεινε διοικητικά αυτόνομη, πολιτισμικά συμπαγής, οικιστικά διαφορετική και ιστορικά ξεχωριστή στην πορεία των ετών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και της Οθωμανικής κυριαρχίας.
Την ιστορική διαδρομή και διοικητικής ενότητα της Μανης, όχι μόνο σεβάστηκε, αλλά διατηρησε και ενισχυσε η Βασιλεία του Όθωνα ως το 1937 (ως ξεχωριστό Νομό ή ως τμήμα του Νομού Λακωνίας.
Με την ειδική νομοθεσία ( της τότε κυβέρνησης Ι. Μεταξά ) αποσπάστηκε το βόρειο τμήμα της Δυτικής Μάνης ( Έξω Μάνη) από την επαρχία Οιτύλου της Λακωνίας και το προσάρτησε στην επαρχία Καλαμών της Μεσσηνίας.
Στόχος και σκοπός της απόσχισης αυτής ήταν η διαίρεση του ενιαίου της Μανιάτικης φυλής προς αποδυνάμωση της ενότητας της σκληροτράχηλης κοινωνίας, που εξακολουθούσε να φοβίζει και να θεωρείται απειλή από ορισμένους , ακόμα και με την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους.
Ακόμα και σήμερα η Μάνη παραμένει διοικητικά χωρισμένη στους Δήμους Ανατολικής Μάνης { ανήκει στην Λακωνία) και Δυτικής Μάνης ( ανήκει στη Μεσσηνία) . Η Ιερά Μητρόπολη Μάνης (βλ παρακάτω,) , παραμένει ενιαία και αδιάσπαστη.
Η σύσταση του ενιαίου Δήμου Μάνης παραμένει το όνειρο όσων γεννήθηκαν, κατοικούν και έλκουν την καταγωγή τους από το ιερό, αδουλωτο κομμάτι γης, για κυρίως ιστορικούς λόγους.
Ή Ενιαία Μάνη θα αποτελέσει ελάχιστο φόρο τιμής, δείγμα ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης της συμβολής των προγόνων μας στη διατήρηση της ελληνικής παράδοσης , στην απελευθέρωση της Ελλαδαςω και την ανασυγκρότηση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.
Το ενιαίο και αδιαίρετο της Μάνης
Παρα το οτι η Μάνη σήμερα παραμένει διοικητικά χωρισμένη, η Εκκλησία διατηρεί ανέπαφη την παράδοση της.
Η Μητρόπολη Γυθείου, Οιτύλου και πάσης Μάνης (ονομάζεται Ιερά Μητρόπολη Μάνης), δεν διασπάστηκε και αποτελεί για τους κατοίκους μνήμη και αναφορά στα γεωγραφικά και πολιτισμικά όρια της Μάνης.
Το ζήτημα του ενιαίου και αδιαιρέτου της Μάνης επανήλθε στην επικαιρότητα κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για τη νέα Διοικητική διαίρεση της Ελλάδας 2011, περισσότερο γνωστή ως Πρόγραμμα Καλλικράτης ή Καποδίστριας ΙΙ. Το αίτημα των κατοίκων για διοικητική ένωση και σύσταση ενός ενιαίου, βιώσιμου δήμου Μάνης παραμένει! Για λόγους κυρίως ιστορικούς και ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης της συμβολής των Μανιατών στη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου