Σελίδες

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Η επιστροφή του κρυμμένου κήπου.....η οδός Ι. Παπαρρηγοπούλου είναι ένας από τους πιο....


bd2

....ήσυχους δρόμους του κέντρου της πρωτεύουσας και ας βρίσκεται στην πλατεία Κλαυθμώνος, τόσο κοντά στην κίνηση και στη φασαρία της Σταδίου. Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών αποτελεί τον βασικό λόγο για να φτάσει κανείς μέχρι εδώ, αν και ο περιποιημένος μουσειακός χώρος (και παρά το ιστορικό του βάρος) δεν έχει κατορθώσει να προσελκύσει τους επισκέπτες που πιθανότατα θα άξιζε.
Το μουσείο στεγάζεται σε δύο από τα παλαιότερα κτίρια της πρωτεύουσας. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν ζωγραφικούς πίνακες, χαρακτικά, γλυπτά, έπιπλα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αλλά και σημαντικά κειμήλια και τεκμήρια της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Το ένα από τα κτίρια του μουσείου, στο νούμερο 7 της οδού Ι. Παπαρρηγοπούλου, ιδιοκτησίας Σταματίου Δεκόζη Βούρου, κατοικήθηκε από τον Οθωνα και την Αμαλία, πρώτους βασιλείς της Ελλάδας από το 1836 έως το 1843. Για τον λόγο αυτό, ένας όροφός του είναι αφιερωμένος στη μνήμη του βασιλικού ζεύγους. Το κτίριο επί της οδού Ι. Παπαρρηγοπούλου 5, το οποίο συνδέεται μέσω κλειστής γέφυρας με το προηγούμενο, κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Γεράσιμο Μεταξά το 1859 και σήμερα περιλαμβάνει αίθουσες με έπιπλα εποχής και Πινακοθήκη.
                                                   bd1
Το Black Duck, με τη σειρά του, στην οδό Χρήστου Λαδά, είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα στέκια του αθηναϊκού κέντρου. Παρά τα μεγάλα προβλήματα που κλόνισαν την αίγλη της ευρύτερης περιοχής, τις συνέπειες της ύφεσης και τον εμπρησμό του κτιρίου που στεγάζει τους δύο κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων», έχει καταφέρει να «χτίσει» ένα ισχυρό εμπορικό προφίλ με φανατικούς θαμώνες που το προτιμούν.
Εδώ και λίγες ημέρες, Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και Black Duck έχουν διασταυρώσει την πορεία τους μέσα από μια επιχειρηματική κίνηση με ειδικό βάρος για την πόλη και δεδομένη τη χρονική στιγμή που υλοποιείται: στην αυλή της οικίας Δεκόζη Βούρου λειτουργεί το Black Duck Garden – Athens City Museum Bistrot. Οπουδήποτε αλλού η είδηση ίσως να έμενε στο στενό πλαίσιο μιας γαστρονομικής στήλης, αλλά εδώ μιλάμε για την αναβίωση ενός ιστορικού κήπου: στο συγκρότημα του σημερινού μουσείου είχε εγκατασταθεί ο Οθωνας αφού παντρεύτηκε τη 18χρονη Αμαλία. Η νεαρή βασίλισσα ήταν αυτή που οργάνωσε τον κήπο γύρω από την προσωρινή κατοικία του ζεύγους το 1836. «Ο κήπος του παλαιού παλατιού» ήταν ο πρώτος δημόσιος κήπος της πρωτεύουσας, με τέσσερις εισόδους, σιντριβάνι και μία στέρνα με χρυσόψαρα. Συμπεριελάμβανε τη σημερινή πλατεία Κλαυθμώνος και έφτανε μέχρι την πλατεία Κολοκοτρώνη.
Ο σημερινός κήπος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος, εκείνου του μεγάλου κήπου. Αποτελεί όμως μια μοναδική μικρή όαση στο κέντρο της Αθήνας, με ζωντανό ακόμη τον φοίνικα που φύτεψε η Αμαλία.
Το μπιστρό λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ με πλούσιο μενού, ικανό να καλύψει διαφορετικές ανάγκες μέσα στην ημέρα: από καφέ μέχρι πλήρη δείπνο. Ο κήπος είναι το «δυνατό» σημείο του νέου χώρου, αλλά και τις λιγότερο «φιλικές», από μετεωρολογική άποψη, ημέρες θα έχετε την επιλογή του αιθρίου καθώς και δύο στεγασμένων αιθουσών εντός του κτιρίου: η δεύτερη θα τεθεί σε λειτουργία αργότερα.
                                                  bd3
Πέρα από τις λεπτομέρειες, η επένδυση σε μια τόσο πληγωμένη περιοχή του κέντρου και κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες δίνει ένα σήμα αισιοδοξίας που τόσο έχουμε ανάγκη. Αν ξεκολλούσε, επιτέλους, και η ανακατασκευή, και κυρίως η επαναλειτουργία, του «Αττικόν» και του «Απόλλωνα», θα είχαμε έναν επιπλέον λόγο για να είμαστε χαρούμενοι. Ας είναι: σε αυτήν την πόλη, αν έχουμε μάθει κάτι, είναι να διαθέτουμε υπομονή.

* Το κείμενο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην Καθημερινή στις 5 Οκτωβρίου.
πηγή της δημοσίευσης : http://myathensnotes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου