Σελίδες

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Η αστική Αθήνα στην αντεπίθεση....Οδός Αρχελάου, παλιό, καλό, αστικό Παγκράτι.


SONY DSC         

Οι τελευταίες καλοκαιρινές νύχτες είχαν βγάλει τη μισή Αθήνα στους δρόμους και περιμετρικά του ζωηρού αυτού δρόμου με τις καλοβαλμένες πολυκατοικίες του ’60 και τα μικρά συμπαθητικά καταστήματα διαισθάνεσαι τους παλμούς μιας ασυνήθιστης κινητικότητας. Ενα χαρούμενο πλήθος σκορπίζει στα γύρω στενά, στην πλατεία Προσκόπων, μετακινείται από μπαρ σε μπαρ, από εστιατόριο σε εστιατόριο, τα περισσότερα νέα στέκια άνοιξαν τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά δεν είναι μονοσήμαντη η αλλαγή, ούτε μιλάμε για μια ακόμα ανθηρή νυχτερινή πιάτσα. Συμβαίνει κάτι μεγαλύτερο εδώ.
Πολύ κοντά στην πλατεία Προσκόπων, το Λεξικοπωλείο της οδού Στασινού έχει εξελιχθεί σε έναν βιβλιοφιλικό πυρήνα με έντονο γαλλικό χρώμα, εξαιτίας της καταγωγής της ιδιοκτήτριας. Αν περνούσατε πριν από λίγες εβδομάδες θα βλέπατε μια ομάδα Γάλλων της Αθήνας να χορεύουν ρεμπέτικα… Επάνω στην Αρχελάου λειτουργεί το πρώτο κλειστό θέατρο της περιοχής, το «Skrow», προσωπικό project του νέου σκηνοθέτη και ηθοποιού Βασίλη Μαυρογεωργίου. Δημιουργήθηκε από την ομάδα Skrow Theatre Group με στόχο την προώθηση των παραστατικών, εικαστικών και μουσικών τεχνών μέσω ενός πολυσυλλεκτικού προγράμματος και έμφαση στους νέους δημιουργούς και νέους Ελληνες συγγραφείς, στεγάζοντας παραστάσεις, εκθέσεις, lives, δημιουργικά εργαστήρια και σεμινάρια.
                                          DSC00270
Ο νέος χώρος πολιτισμού εγκαινιάστηκε τον Μάιο ενώ την ίδια περίοδο άνοιξε και το νέο βιβλιοπωλείο «Πλειάδες» στην οδό Σπύρου Μερκούρη. Οι παλαιότεροι κάτοικοι δεν θυμούνται βιβλιοπωλείο σε αυτό το σημείο του Παγκρατίου εδώ και πολλά χρόνια. «Χαρτοπωλεία ναι, με κάποια βιβλία, αλλά βιβλιοπωλείο όχι…» μου λέει μια κυρία της γειτονιάς που δείχνει ενθουσιασμένη. Ο επιχειρηματίας προέρχεται από την αγορά του βιβλίου και η φιλοδοξία του είναι ο νέος χώρος να διαδραματίσει έναν ευρύτερο ρόλο που θα συσπειρώσει τις θετικές και δημιουργικές δυνάμεις της περιοχής. Θα βοηθήσει πολύ η μικρή αυλή που διαθέτει στον καταπράσινο ακάλυπτο της πολυκατοικίας. «Το σκεφτόμαστε σαν ένα υπαίθριο αναγνωστήριο…» μας αποκαλύπτει.
Ορισμένοι εκπλήσσονται με την ξαφνική έλξη που ασκεί αυτό το τμήμα του Παγκρατίου. Αλλά μιλάμε για αθηναϊκή γειτονιά με έντονο αστικό αέρα και μια πλουραλιστική ανθρωπογεωγραφία με πνευματική παράδοση και δημιουργικά χαρακτηριστικά.
Η άνοδος του Παγκρατίου παρουσιάζει αναλογίες με την κινητικότητα που παρουσιάζει τον τελευταίο χειμώνα ένα άλλο «προπύργιο» της αστικής Αθήνας, η Κυψέλη και η οδός Πατησίων. Φυσικά πρόκειται για δύο διαφορετικούς κόσμους δεδομένων των προβλημάτων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της Κυψέλης στο νέο μητροπολιτικό περιβάλλον του αθηναϊκού κέντρου. Αλλά και εδώ ανιχνεύονται εστίες ανάκαμψης. Νέοι πολυχώροι τέχνης ξεφύτρωσαν στην ευρύτερη περιοχή μόνο τους τελευταίους μήνες: από την «Αλεξάνδρεια» της οδού Σπάρτης και το «Πόλις» του Δάνη Κατρανίδη στην πλατεία Βικτωρίας μέχρι το «Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων» στην οδό Κύπρου και τη «Διέλευσις» στη συμβολή των οδών Λέσβου και Πόρου. Διαφορετικού concept ο χώρος του the.flat σε διαμέρισμα πολυκατοικίες της πλατείας Καλλιγά (ή Καραμανλάκη).
*αναδημοσίευση από : myathensnotes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου