Σελίδες

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

2 Ιουνίου 1940 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο "ΒΑΣΙΛΙΑΣ" ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ Β΄ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

     
     K- monogram copy 

Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 2 Ιουνίου 1940  ήταν βασιλιάς των Ελλήνων από το 1964 έως το 1967, οπότε και εγκατέλειψε την Ελλάδα
με το αντικίνημα του Δεκεμβρίου. 
Τυπικά παρέμεινε βασιλιάς του ελληνικού κράτους έως το 1973, οπότε διενεργήθηκε το Δημοψήφισμα της Δικτατορίας), για να εκπέσει οριστικά του αξιώματός του το 1974 με το δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος στην Ελλάδα στο οποίο ο ελληνικός λαός επέλεξε με ποσοστό 69,2% την Αβασίλευτη Δημοκρατία, ως μορφή πολιτεύματος στην Ελλάδα. 
Από το 1967 ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ από το 2013 έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.


Νεανικά χρόνια
Γεννήθηκε στο Παλαιό Ψυχικό στις 2 Ιουνίου 1940 και γονείς του ήταν ο πρίγκιπας Παύλος της Ελλάδος, αδελφός και διάδοχος του τότε Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου Β΄, και η πριγκίπισσα του Ανοβέρου, της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας, Πριγκίπισσα Διαδόχου Φρειδερίκη. Βαπτίστηκε στην Αθήνα με ανάδοχο τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι μοναχογιός και έχει δύο αδελφές, τη Σοφία και την Ειρήνη. 
Η αδελφή του Σοφία ήταν Βασίλισσα της Ισπανίας μέχρι την παραίτηση του συζύγου της βασιλιά Χουάν Κάρλος Α' (18 Ιουνίου 2014) & την άνοδο του υιού της Φιλίππου ΣΤ΄ (19 Ιουνίου 2014) στον ισπανικό θρόνο.
Η οικογένειά του ακολούθησε τη βασιλική οικογένεια, η οποία κατά τις παραμονές της ναζιστικής προέλασης στην Αθήνα μαζί με την Κυβέρνηση και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας μέσω Κρήτης, κατέφυγαν στην Αίγυπτο, όπου και σχημάτισαν τη λεγόμενη «Κυβέρνηση της Αιγύπτου» και τέθηκαν επικεφαλής ελληνικών ταγμάτων που μάχονταν στην Αφρική κατά του Άξονα. Αργότερα διέμεινε στη Νότια Αφρική. Επέστρεψαν στην Ελλάδα το 1946 με την παλινόρθωση της μοναρχίας και την επιστροφή του Βασιλέως Γεωργίου Β', ενώ ένα χρόνο αργότερα, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Γεωργίου, ο πατέρας του ανέβηκε στο θρόνο και ο Κωνσταντίνος ορίστηκε διάδοχος. Το 1955 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Δούκα της Σπάρτης. 
Το 1958 αποφοίτησε από το Εθνικόν Εκπαιδευτήριον Αναβρύτων συνεχίζοντας διετή φοίτηση στα Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 1960 εγγράφηκε στη Νομική σχολή Αθηνών.
Το 1960 στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα στην κατηγορία "Ντράγκον" ως πηδαλιούχος του σκάφους "Νηρεύς" με πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη. Ήταν το πρώτο Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο της Ελλάδας από το 1912.

Η περίοδος της Βασιλείας του
Στις 6 Μαρτίου του 1964 ο Βασιλιάς Παύλος πέθανε από καρκίνο και τον διαδέχτηκε στο θρόνο ο 24χρονος Κωνσταντίνος ως Βασιλεύς των Ελλήνων Κωνσταντίνος Β΄,
Στις 12 Μαΐου του 1964 έφτασε στο αεροδρόμιο Ελληνικού ο βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας. Τον υποδέχθηκε ο πρίγκιπας Πέτρος, ενώ το βράδυ ο βασιλιάς Κωνσταντίνος παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του στα Ανάκτορα των Αθηνών. Στις 21 Ιουλίου ήταν η σειρά του βασιλιά Χασάν Β' του Μαρόκου τον οποίο υποδέχθηκε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος.
Η πολιτική κατάσταση την περίοδο της βασιλείας του Κωνσταντίνου ήταν ιδιαίτερα πολωμένη μεταξύ του πρωθυπουργού και αρχηγού της Ενώσεως Κέντρου Γεωργίου Παπανδρέου και του αρχηγού της Ε.Ρ.Ε. Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ο οποίος ουσιαστικά υποκαθιστούσε τον αυτοεξόριστο ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ο Γάμος του
Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου του 1964 εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας για να παρακολουθήσουν το γάμο του πιο νέου βασιλικού ζεύγους στον κόσμο: του 23χρονου Κωνσταντίνου και της μόλις 18χρονης Άννας-Μαρίας. Από τα μεσάνυχτα ένα πυκνό πλήθος είχε καλύψει τα πεζοδρόμια απέναντι από τα κεντρικά ξενοδοχεία "Μεγάλη Βρεταννία" και "Κινγκ Τζορτζ", όπου είχαν καταλύσει οι υψηλοί προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων 12 βασιλείς και βασίλισσες, 5 Πατριάρχες και πάνω από 100 πρίγκιπες, πριγκίπισσες, δούκες και κόμητες. Την έναρξη της μεγαλοπρεπούς τελετής σηματοδότησαν κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβηττό. Δύο βασιλικές άμαξες -η μία με τον Κωνσταντίνο και τη μητέρα του, Φρειδερίκη, και η άλλη με την Άννα-Μαρία και τον πατέρα της, βασιλιά της Δανίας, Φρειδερίκο Θ'- μετέφεραν τους εστεμμένους από τα ανάκτορα της Ηρώδου του Αττικού στη Μητρόπολη, 
Παρούσης όλης της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ ευλόγησε τις βέρες των νεονύμφων προτού τις περάσει στα δάκτυλά τους η βασίλισσα-μητέρα Φρειδερίκη ενώ σ' όλη τη διάρκεια του μυστηρίου δύο πρίγκιπες κρατούσαν τα στέμματα πάνω από τον Κωνσταντίνο και την Άννα-Μαρία.
Ο Λυκαβηττός υποδέχθηκε το τέλος του μυστηρίου με 101 χαρμόσυνους κανονιοβολισμούς και το πλήθος με πανδαιμόνιο επευφημιών, ενώ το βασιλικό ζεύγος επιβιβάστηκε σε μία άμαξα, στις αποχρώσεις του μαύρου και του χρυσού, με εντυπωσιακές κόκκινες ακτίνες, για τη γαμήλια πομπή προς τα ανάκτορα, όπου βγήκαν οι καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες.

Οικογένεια
Οι  Βασιλείς Κωνσταντίνος και η Άννα-Μαρία απέκτησαν πέντε παιδιά:
 την Πριγκίπισσα Αλεξία της Ελλάδας και της Δανίας (γεν. 10 Ιουλίου 1965 
στο Μον Ρεπό, Κέρκυρα) που παντρεύτηκε στις 9 Ιουλίου 1999 στο Λονδίνο 
τον Κάρλος Μοράλες Κιντάνα και απέκτησαν τέσσερα παιδιά:
                   Αρριέτα Μοράλες ντε Γκρέτσια (γεν. 24 Φεβρουαρίου 2002, Βαρκελώνη)
                   Άννα Μαρία Μοράλες ντε Γκρέτσια (γεν. 15 Μαΐου 2003, Βαρκελώνη)
                   Κάρλος Μοράλες ντε Γκρέτσια (γεν. 30 Ιουλίου 2005, Βαρκελώνη)
                  Αμέλια Μοράλες ντε Γκρέτσια (γεν. 26 Οκτωβρίου 2007, Ισπανία
τον Πρίγκιπα Παύλο της Ελλάδας και της Δανίας (γεν. 20 Μαΐου 1967, Ανάκτορα Τατοΐου, Αθήνα) που παντρεύτηκε στις 1 Ιουλίου 1995 στο Λονδίνο τη Μαρί Σαντάλ Μίλλερ και απέκτησαν πέντε παιδιά:
    την πριγκίπισσα Μαρία Ολυμπία (γεν. 25 Ιουλίου 1996, Νέα Υόρκη)
     τον πρίγκηπα Κωνσταντίνο Αλέξιο (γεν. 29 Οκτωβρίου 1998, Νέα Υόρκη)
     τον πρίγκηπα Αχιλλέα Ανδρέα (γεν. 12 Αυγούστου 2000, Νέα Υόρκη)
   τον πρίγκηπα Οδυσσέα Κίμωνα (γεν. 14 Σεπτεμβρίου 2004, Λονδίνο)
      τον πρίγκηπα Αριστείδη Σταύρο (γεν. 29 Ιουνίου 2008, Λος Άντζελες)
τον Πρίγκιπα Νικόλαο της Ελλάδας και της Δανίας (γεν. 1 Οκτωβρίου 1969, Ρώμη) με Πτυχίο Bachelor's στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ. Ο Νικόλαος υπηρέτησε στο Βρετανικό Στρατό, στο τάγμα της Βασιλικής Φρουράς των Σκώτων Δραγόνων. 
Εργάστηκε στις εταιρείες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Metromedia και Fox News και στον οικονομικό οργανισμό NatWest Markets Foreign Exchange Options του Λονδίνου. 
Από το 1998 είναι υπεύθυνος του προσωπικού Γραφείου του πατέρα του. 
Είναι μέλος της Επιτροπής Round Square Conference of Schools, της Διοικητικής Επιτροπής του Ελληνικού Κολλεγίου του Λονδίνου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Άννα-Μαρία».
την Πριγκίπισσα Θεοδώρα της Ελλάδας και της Δανίας (γεν. 9 Ιουνίου 1983, Λονδίνο), που το 2004 τελείωσε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Northeastern, στην Βοστόνη και σήμερα σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Βrown, στο Ρόουντ Άιλαντ, στις Η.Π.Α., θεατρικές σπουδές.
τον Πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας (γεν. 26 Απριλίου 1986, Λονδίνο), που από το 2004 σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσιγκτον Διεθνείς σχέσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου