Σελίδες

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

356 π.X., η γέννηση του μεγίστου των Ελλήνων...
...περίπου αυτή την εποχή γεννιέται ο Μέγιστος των Ελλήνων Αλέξανδρος Γ΄ 
ο Μέγας στην Πέλλα.Ο Πλόυταρχος αναφέρει ως ημερομηνία γεννήσεως 
του Μακεδόνα βασιλέα και Μεγάλου Στρατηλάτη, την έκτη μέρα του μηνός 
Εκατομβαιώνος κατά το Αττικό ημερολόγιο, ή Λώου κατά το Μακεδονικό, 
που κατά προσέγγιση είναι η 20 Ιουλίου,
Ως ημερομηνίες όμως και η 20 Ιουνίου καθώς και η 23 Ιουλίου
«….ὅταν ἡ παράδοση λέῃ πὼς πέρ’ ἀπ’ ὅλα τ’ ἄλλα σημεῖα καὶ τέρατα τὴ νύχτα ποὺ γεννιέται ὁ Ἀλέξανδρος παραδίνεται στὴ φλόγα τὸ Ἀρτεμίσιο τῆς Ἐφέσου, ποὺ μὲ τὸ Μεγάβυξό του, ἐπικεφαλῆς τῶν εὐνούχων καὶ τῶν ἱερόδουλων, οἱ Ἕλληνες τὸ θεωροῦσαν ἀνατολικό πάντα ἱερό· κι ὅταν ἐπιμένῃ συμβολικὴ, πὼς ὁ Φίλιππος ἔμαθε τὴ γέννηση τοῦ γιοῦ του μαζὶ μὲ τὴν ἀγγελία τριῶν νικῶν του (ἅλωση Ποτίδαιας, νίκη κατὰ τῶν Ἰλλυριῶν Δαρδάνων, καὶ Ὀλυμπιακή νίκη), ὁ Μῦθος εἶν’ ἔτσι ποὺ μιλάει, καὶ θέλει νὰ πῇ τὸ νόημα τῆς πιὸ γενναῖα ἡρωικῆς ζωῆς στοὺς αἰῶνες καὶ μαζὶ νὰ ὑποβάλῃ τὴ ρωμαλέα ἰδέα του, μιᾶς μυστικῆς προοιωνοῦ συνάρτησης μ’ ὅλα τοῦ κόσμου ὅπου γεννιέται κάποτε τὸ κοσμογονικό.... πατέρας του ο Μακεδών Φίλιππος· επίμονος, προνοητικός, ψύχραιμος αλλά και εκρηκτικός, παθιασμένος, και ακούραστος, μπορεί να καταπιάστηκε με την ιδέα να ενώσει τους Έλληνες και να στήσει στην κορυφή τους Μακεδόνες του, αυτό όμως δεν ήταν αυτοσκοπός μέσα του. Μετέδωσε όμως την ορμή και το όραμα στον Αλέξανδρο.
Μητέρα του η Ολυμπιάς, κόρη τού Ηπειρώτη βασιλιά Νεοπτόλεμου, με καταγωγή από την γενιά τού Αχιλλέα. Γυναίκα όμορφη, κατακαιόμενη από φλογερά πάθη και κλεισμένη στον εαυτό της. Τη νύχτα πριν το γάμο της, λέγεται ότι ονειρεύτηκε πως μία φοβερή θύελλα μαινόταν γύρω της, όταν ξαφνικά ένας κεραυνός μπήκε μέσα της που τινάχτηκε μετά έξω σαν άγρια φωτιά. Από τέτοιο εκρηκτικό μείγμα προήλθε ο Αλέξανδρος, που φρόντισε όμως ο πατέρας του από νωρίς, να μορφωθεί και διδαχθεί από τον Αριστοτέλη. Αυτός μύησε το γεμάτος πάθος αγόρι, στον ανώτερο κόσμο και στην πολιτεία των ιδεών, την ιδέα τού μεγάλου να συλλάβει, και να τάξη όρο και επιταγή στη ζωή του· την απόλαυση να φεύγει και σε πάθη να μην παραδίνεται, αλλά το μύχιο πάθος μέσα του να εξευγενίζει, και στην ακράτητη ρώμη του, να δίνει μέτρο και βάθος. Με τέτοια επίδραση μορφώθηκε ο χαρακτήρας κι η μεγαλοφυῒα του….»
(Ιστορία τού Μεγάλου Αλεξάνδρου, 
Γ΄έκδοση, J.G.Droysen, Ρένου-Ήρκου και Στάντη Αποστολίδη).
(Επίσης στο βιβλίο τού Droysen και στην εξαιρετική εργασία των παραπομπών 
τής οικογενείας Αποστολίδη, αναφέρεται από ορισμένους όπως 
ο Μπόσγουορθ –Bosworth-, ως χρονική περίοδος το τέλος τού χρόνου, 
βάσει των υπολογισμών τού Αριστοβούλου.)
— [Κείμενο: Ο κατακτητής τού κόσμου (http://www.e-istoria.com/00_ARXAIOTHTA_2012/arx_2012213.html)]
— [Εικόνα: Η γέννηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Λεπτομέρεια από μωσαϊκό του 4ου αιώνα π.Χ. στην πόλη Baalbek (Ηλιούπολη) του Λιβάνου. Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού.]
[Ἑλληνικό Ἡμερολόγιο - http://ellinoistorin.gr/]

Alexander the Great (Ruthven)
----------->-----------------------> http://www.ancient.eu/Alexander_the_Great/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου