Σελίδες

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

...το κεφάλαιο γεννιέται βουτηγμένο...

Φωτογραφία της Ρένα Φατούρου.
«Το κεφάλαιο γεννιέται βουτηγμένο από την κορυφή ως τα νύχια στο αίμα και στη βρωμιά…στάζοντας αίμα απ’ όλους τους πόρους…
Με 10% κέρδος αισθάνεται τον εαυτό του σίγουρο…με 20% γίνεται ζωηρό, με 50% γίνεται θετικά παράτολμο, με 100% τσαλαπατάει όλους τους ανθρώπινους νόμους, με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μη ριψοκινδυνέψει να το διαπράξει…»
(Κ. Μαρξ, Το Κεφάλαιο, τ.1, σελ.785)

Φωτογραφία της Ρένα Φατούρου. Î¦Ï‰Ï„ογραφία της Ρένα Φατούρου.
                               Î¦Ï‰Ï„ογραφία της Ρένα Φατούρου.

Στο βιβλίο αυτό παρατίθεται η περίληψη του Κεφαλαίου του Μαρξ, την οποία εκπόνησε ο Πωλ Λαφάργκ, Γάλλος σοσιαλιστής συγγραφέας, δημοσιογράφος, ακτιβιστής και γαμπρός του Μαρξ, καθώς παντρεύτηκε τη δεύτερη κόρη του, τη Λάουρα. Της περίληψης προτάσσεται ένας εκτενής πρόλογος σχετικά με τη ζωή, τις φιλοσοφικές καταβολές και την εξέλιξη της επαναστατική σκέψης και δράσης του ίδιου του Μαρξ. Το έργο αυτό του Λαφάργκ καταφέρνει να εκλαϊκεύσει και να μετατρέψει σε ευσύνοπτο ανάγνωσμα ένα από τα σπουδαιότερα έργα του αρχηγέτη του κομμουνισμού.Φωτογραφία της Ρένα Φατούρου.
Ο Χάινριχ Κάρλ Μάρξ - 
Karl Heinrich Marx Τρίρ 1818
- Λονδίνο 1883 θεωρείται ο ιδρυτής της υλιστικής αντίληψης της ιστορίας. Σπούδασε στη Βόννη και έπειτα στο Βερολίνο, όπου ήρθε σε επαφή με τους κύκλους του "Γερμανικού ριζοσπαστισμού". Το 1844 γνώρισε τον Έγγελς, με τον οποίο συνδέθηκε με βαθιά φιλία. Το 1848, με την έκδοση του "Μανιφέστου του κομμουνιστικού κόμματος", καθιερώνεται σαν ένας απ' τους σημαντικότερους θεωρητικούς της επανάστασης. Χάρις στο επιστημονικό του κύρος μπόρεσε να συνενώσει τις γραμμές του Ευρωπαϊκού Εργατικού Κινήματος. Η σκέψη του Μάρξ πηγάζει απ' την κλασική γερμανική φιλοσοφία, το γαλλικό σοσιαλισμό και την αγγλική πολιτική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου