Σελίδες

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

...οι συνέπειες της χημειοθεραπείας στο δέρμα

Ζώντας με τον καρκίνο
Η χημειοθεραπεία έχει στόχο την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων 
και την αποφυγή μεταστάσεων του καρκίνου σε άλλα ζωτικά σημεία του σώματος.
Τα διάφορα χημειοθεραπευτικά σχήματα μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές 
στο ανθρώπινο σώμα, όπως επίσης και στο δέρμα. Η χημειοθεραπεία ξηραίνει την επιδερμίδα κι όσο συμβαίνει αυτό, τόσο το δέρμα δουλεύει πιο εντατικά για την επούλωσή του. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι ο οργανισμός να δουλεύει σκληρά μόνο για ό,τι σχετίζεται με τη θεραπεία του καρκίνου. Έτσι, η εξωτερική ενυδάτωση αποτελεί σημαντική βοήθεια για την αντιμετώπισή της ξηρότητας. 
Θα πρέπει λοιπόν να ενυδατώνετε το δέρμα σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Αυτό είναι σημαντικό για έναν ακόμη λόγο. Το ξηρό δέρμα μπορεί 
να προκαλέσει αίσθημα κνησμού και, στη συνέχεια, ο κνησμός πιθανώς να δημιουργήσει πληγές, προκαλώντας ενδεχομένως μόλυνση.
Κατά τη διάρκεια των συμπληρωματικών θεραπειών του καρκίνου ενδεχομένως σημειωθεί αλλαγή χρώματος σε κάποιες περιοχές του δέρματος, σαν καφέ κηλίδες. Μην προσπαθήσετε να τις εξαλείψετε με χρήση λευκαντικών ουσιών. Οι σκουρόχρωμες αυτές περιοχές επανέρχονται στο φυσιολογικό χρώμα μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία. Αν όμως παρατηρήσετε ότι εμφανίζετε μώλωπες, ελέγξτε το άμεσα. Ίσως είναι δείγμα ότι τα αιμοπετάλιά σας είναι χαμηλά και χρειάζεστε ιατρική αντιμετώπιση.
Επιπλέον, αποφύγετε τον ήλιο, αφού την περίοδο αυτή είστε ιδιαίτερα 
ευαίσθητοι απέναντι στις βλαβερές συνέπειές του. 
Η χημειοθεραπεία μπορεί να αυξήσει τη φωτοευαισθησία, δηλαδή την ευαισθησία του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία. Είναι πλέον πιο εύκολο να πάθετε κάποιο έγκαυμα, όπως και να εμφανιστούν εξανθήματα και φλεγμονή στο δέρμα. Ένα έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει λεμφοίδημα, αν έχετε αφαιρέσει λεμφαδένες. Επίσης, ένα έγκαυμα αναγκάζει το σώμα να καταβάλει ενέργεια για να διορθώσει το σημείο του δέρματος που έπαθε ζημιά, όπως συμβαίνει και με την ξηρότητα.
https://www.iliveforme.org/living-with-cancer/?sid=1109#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου