Σελίδες

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

"ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ είτε ΝΟΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ"


Φωτογραφία της Αποστολοπούλου Άννα.


Άν οι λέξεις "προσευχή της καρδιάς" είτε "νοερά προσευχή" δεν σας λένε κάτι, τότε σας ενημερώνω ότι αφορά μια βασική Ορθόδοξη Χριστιανική "άσκηση"/ προσευχή. Δηλαδή μια εξάσκηση νου και σώματος η οποία έχει ως στόχο την αποκλειστική νοητική εστίαση σε ένα αντικείμενο/σκοπό (στη προκειμένη περίπτωση στην ένωση/θέωση) και επιτυγχάνεται με την απομάκρυνση κάθε σκέψης από των εξωτερικών ερεθισμάτων, τη βαθιά χαλάρωση και την 
αφύπνιση της συνειδητότητας αυτού που προσεύχεται.

Τα οφέλη από την προσευχή της καρδιάς είναι σημαντικά για την – πνευματική κυρίως – υγεία και αφορούν στη βελτίωση της προσοχής, τη μείωση του άγχους και στην επίτευξη ενός γενικότερου αισθήματος ευεξίας. 
Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα, έδειξε ότι η νοερά προσευχή με την επανάληψη 
της ευχής (Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ Θεού ελέησον με), μπορεί να αλλάξει τη 
δομή των κυττάρων του σώματος προς όφελος του ατόμου.
Αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει τις Ορθόδοξες Θεολογικές μας αρχές και πιστεύει ότι για την νοερά προσευχή χρειάζονται ολόκληρες ώρες, όμως κάτι τέτοιο – τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα του περιορισμένου χρόνου – δεν είναι εύκολο. Αν λοιπόν ξεκινάτε τώρα την προσευχή και έχετε ιδιαίτερα βεβαρημένο πρόγραμμα, δέκα λεπτά την ημέρα είναι μια καλή αρχή. 

Δεν ξέρετε πώς να ξεκινήσετε;
Για να μπορέσετε να προσευχηθείτε σωστά, θα πρέπει να βρείτε ένα ήσυχο μέρος, όπου δεν θα σας αποσπά την προσοχή κανείς. 

Αφήστε το κινητό σας σε άλλον χώρο και με ταπείνωση αφήστε τον 
λογισμό σας μόνο στην επανάληψη της ευχής. 
Η νοερά ησυχία απαιτεί βέβαια μεγάλη αυταπάρνηση και επίμονη άσκηση. 
Αλλά αν η άσκηση, γίνεται με πνεύμα ταπείνωσης προσελκύει τη Χάρη του Θεού. Δυστυχώς ο υπερήφανος άνθρωπος δεν θα αξιωθεί να έχει αληθινή θεοκοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου