Γιατί πως να το κάνουμε μπορεί η χρυσαφένια τραγανή αυτή λιχουδιά
να είναι αγάπη εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αλλά
το Βέλγιο διεκδικεί την προέλευση της.
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει επισκεφτεί τη χώρα και να μην
έχει δοκιμάσει πατάτες στο χαρακτηριστικό χωνάκι από κάποιο πάγκο.
Η ιστορία ξεκινάει κάπως έτσι..
Στις αρχές του 17ου αιώνα στην πόλη Ναμύρ του νότιου Βελγίου στο
σημείο που συμβάλλουν οι ποταμοί Σαμπρ και Μεύσης, κάποιος λέγεται
ότι ανακάλυψε αυτό που αιώνες μετά θα ξεσηκώνει τα πλήθη από την
όψη και μόνο. Οι κάτοικοι τηγάνιζαν ψάρια που ψάρευαν από το ποτάμι
και όταν το ποτάμι τους χειμωνιάτικους μήνες πάγωνε τα αντικαθιστούσαν
από μπαστουνάκια πατάτας.
Έτσι απλά χωρίς κόπο αλλά με ξεχωριστό τρόπο φτιάχτηκαν οι πρώτες
τηγανητές πατάτες όπως τις ξέρουμε σήμερα.
Στις αρχές του 17ου αιώνα στην πόλη Ναμύρ του νότιου Βελγίου στο
σημείο που συμβάλλουν οι ποταμοί Σαμπρ και Μεύσης, κάποιος λέγεται
ότι ανακάλυψε αυτό που αιώνες μετά θα ξεσηκώνει τα πλήθη από την
όψη και μόνο. Οι κάτοικοι τηγάνιζαν ψάρια που ψάρευαν από το ποτάμι
και όταν το ποτάμι τους χειμωνιάτικους μήνες πάγωνε τα αντικαθιστούσαν
από μπαστουνάκια πατάτας.
Έτσι απλά χωρίς κόπο αλλά με ξεχωριστό τρόπο φτιάχτηκαν οι πρώτες
τηγανητές πατάτες όπως τις ξέρουμε σήμερα.
Οι πατάτες σήμερα έχουν ανέβει σε άλλο επίπεδο.
Τα κοψίματα αναρίθμητα.
Οι συνδυασμοί ατελείωτοι.
Η ποιότητα: από πραγματικά γαστρονομική εμπειρία μέχρι κάποια από
τα χειρότερα πιάτα που έχουμε δοκιμάσει.
Και η κάθε χώρα έχει την τιμητική της.
Τα κοψίματα αναρίθμητα.
Οι συνδυασμοί ατελείωτοι.
Η ποιότητα: από πραγματικά γαστρονομική εμπειρία μέχρι κάποια από
τα χειρότερα πιάτα που έχουμε δοκιμάσει.
Και η κάθε χώρα έχει την τιμητική της.
Στη Γαλλία ονομάζονται pommes frites κόβονται λεπτές λεπτές
και τηγανίζονται μέχρι να γίνουν χρυσοκίτρινες.
*Pommes frites s’il vous plaît / © Scott Ableman
Στην Ισπανία οι λεγόμενες patatas bravas είναι συνήθως πατάτες
κομμένες σε κύβους τηγανισμένες ή ψημένες και σερβίρονται με
μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας με πολλά μπαχαρικά.
Στην Αγγλία τις πατάτες τις συναντάμε συνήθως σερβιρισμένες
με τηγανιτές κροκέτες ψαριού τα φημισμένα fish & chips τα οποία
παραδοσιακά τυλίγονται σε εφημερίδα και σερβίρονται καυτά.
Και φυσικά στη χώρα μας η τηγανητή πατάτα κυριαρχεί ως συνοδευτικό
σε αμέτρητα ελληνικά πιάτα.
Κορυφαία ποικιλία θεωρείται αυτή του Κάτω Νευροκοπίου, η οποία
έχει και πιστοποίηση ΠΓΕ (Περιορισμένη Γεωγραφική Ένδειξη) δηλαδή
το συγκεκριμένο προϊόν έχει ειδικά χαρακτηριστικά, τα οποία οφείλονται
στην περιοχή από την οποία προέρχεται.
Τα τελευταία χρόνια η τηγανητή πατάτα έχει αποκτήσει ένα πιο
δημιουργικό πρόσωπο στις κουζίνες.
Η ποιότητα που φτάνει στον πελάτη έχει γίνει στοίχημα για τους σεφ.
Δίνεται περισσότερη προσοχή τόσο στο ίδιο το υλικό όσο και σε αυτά
που το συνοδεύουν. Εκλεκτά τυριά, αλλαντικά και άλλα φτάνουν
το απλό φαινομενικά αυτό πιάτο σε γαστρονομική εμπειρία.
δημιουργικό πρόσωπο στις κουζίνες.
Η ποιότητα που φτάνει στον πελάτη έχει γίνει στοίχημα για τους σεφ.
Δίνεται περισσότερη προσοχή τόσο στο ίδιο το υλικό όσο και σε αυτά
που το συνοδεύουν. Εκλεκτά τυριά, αλλαντικά και άλλα φτάνουν
το απλό φαινομενικά αυτό πιάτο σε γαστρονομική εμπειρία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου