Σελίδες

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

...τηγανητή πατάτα where are you from?

Αποτέλεσμα εικόνας για Τηγανητή πατάτα where are you from?
Γιατί πως να το κάνουμε μπορεί η χρυσαφένια τραγανή αυτή λιχουδιά 
να είναι αγάπη εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αλλά 
το Βέλγιο διεκδικεί την προέλευση της.
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει επισκεφτεί τη χώρα και να μην 
έχει δοκιμάσει πατάτες στο χαρακτηριστικό χωνάκι από κάποιο πάγκο.
Σερβιρισμένες σε χωνάκι και με εξτρά μαγιονέζα παρακαλώ.
*Σερβιρισμένες σε χωνάκι και με εξτρά μαγιονέζα παρακαλώ.
Η ιστορία ξεκινάει κάπως έτσι..
Στις αρχές του 17ου αιώνα στην πόλη Ναμύρ του νότιου Βελγίου στο 
σημείο που συμβάλλουν οι ποταμοί Σαμπρ και Μεύσης, κάποιος λέγεται 
ότι ανακάλυψε αυτό που αιώνες μετά θα ξεσηκώνει τα πλήθη από την 
όψη και μόνο. Οι κάτοικοι τηγάνιζαν ψάρια που ψάρευαν από το ποτάμι 
και όταν το ποτάμι τους χειμωνιάτικους μήνες πάγωνε τα αντικαθιστούσαν 
από μπαστουνάκια πατάτας.
Έτσι απλά χωρίς κόπο αλλά με ξεχωριστό τρόπο φτιάχτηκαν οι πρώτες 
τηγανητές πατάτες όπως τις ξέρουμε σήμερα.
Οι πατάτες σήμερα έχουν ανέβει σε άλλο επίπεδο. 
Τα κοψίματα αναρίθμητα.
 Οι συνδυασμοί ατελείωτοι. 
Η ποιότητα: από πραγματικά γαστρονομική εμπειρία μέχρι κάποια από 
τα χειρότερα πιάτα που έχουμε δοκιμάσει. 
Και η κάθε χώρα έχει την τιμητική της.
Στη Γαλλία ονομάζονται pommes frites κόβονται λεπτές λεπτές 
και τηγανίζονται μέχρι να γίνουν χρυσοκίτρινες.

*Pommes frites s’il vous plaît / © Scott Ableman
Στην Ισπανία οι λεγόμενες patatas bravas είναι συνήθως πατάτες 
κομμένες σε κύβους τηγανισμένες ή ψημένες και σερβίρονται με 
μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας με πολλά μπαχαρικά.
Patatas bravas! / © Abby Hocking
*Patatas bravas! / © Abby Hocking
Στην Αγγλία τις πατάτες τις συναντάμε συνήθως σερβιρισμένες 
με τηγανιτές κροκέτες ψαριού τα φημισμένα fish & chips τα οποία 
παραδοσιακά τυλίγονται σε εφημερίδα και σερβίρονται καυτά.
Οι Άγγλοι λένε ότι η εφημερίδα μεγαλώνει την νοστιμιά!
*Οι Άγγλοι λένε ότι η εφημερίδα μεγαλώνει την νοστιμιά!
Και φυσικά στη χώρα μας η τηγανητή πατάτα κυριαρχεί ως συνοδευτικό 
σε αμέτρητα ελληνικά πιάτα. 
Κορυφαία ποικιλία θεωρείται αυτή του Κάτω Νευροκοπίου, η οποία 
έχει και πιστοποίηση ΠΓΕ (Περιορισμένη Γεωγραφική Ένδειξη) δηλαδή 
το συγκεκριμένο προϊόν έχει ειδικά χαρακτηριστικά, τα οποία οφείλονται 
στην περιοχή από την οποία προέρχεται.
Πατάτες με αυγά. Enough said.
*Πατάτες με αυγά. Enough said
Τα τελευταία χρόνια η τηγανητή πατάτα έχει αποκτήσει ένα πιο 
δημιουργικό πρόσωπο στις κουζίνες. 
Η ποιότητα που φτάνει στον πελάτη έχει γίνει στοίχημα για τους σεφ. 
Δίνεται περισσότερη προσοχή τόσο στο ίδιο το υλικό όσο και σε αυτά 
που το συνοδεύουν. Εκλεκτά τυριά, αλλαντικά και άλλα φτάνουν 
το απλό φαινομενικά αυτό πιάτο σε γαστρονομική εμπειρία.
...με πληροφορίες από: 
http://www.elculture.gr/blog/article/source=pushnotification

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου