Σελίδες

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Χταπόδι καπαμά από την Ιθάκη


Υλικά
- 1 μεγάλο χταπόδι, περίπου 1.600 γρ., καθαρισμένο

 και κομμένο σε κομμάτια των 3 εκ.
- 3 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 μικρό και τρυφερό κλωνάρι σέλινου, μαζί με τα φύλλα του, 

ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο καρότο, σε ψιλά κυβάκια
- 1 φύλλο δάφνης
- 5 κόκκοι μαύρου πιπεριού, χοντροκοπανισμένοι
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, κοπανισμένος
- 200 ml ξηρό, λευκό κρασί
- 3 μεγάλες και ώριμες ντομάτες, τριμμένες (με το ζουμί τους)
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
*Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και 

σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, το σέλινο, το καρότο, τη δάφνη, 
τους κόκκους πιπεριού και τον μαραθόσπορο για 6-8 λεπτά, 
ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσουν. 
*Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το χταπόδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα 
για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά του χταποδιού. *Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ. *Προσθέτουμε την ντομάτα και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε 
τη φωτιά. 
*Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι (καπαμάς γαρ) και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. 
*Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. 
*Αφήνουμε το φαγητό στην άκρη, σκεπασμένο, για περίπου 5 λεπτά, να σταθεί. *Συνοδεύουμε με χοντρά μακαρόνια, κοφτό μακαρονάκι ή ένα λευκό πιλάφι 
με καβουδισμένα αμύγδαλα.
http://www.gastronomos.gr/gr/B7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου