Σελίδες

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

...η πρώτη Ελληνική διοργάνωση ευρωπαϊκής τέχνης ναΐφ στο Ίδρυμα Τσιχριτζή

Αποτέλεσμα εικόνας για Πρώτη ελληνική διοργάνωση ευρωπαϊκής τέχνης ναΐφ στο Ίδρυμα Τσιχριτζή
Η ομαδική έκθεση αποτελεί τον καρπό μιας διετούς προσπάθειας που 
κατέβαλλαν από κοινού η ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια Ίρις Κρητικού και η Ελληνίδα ζωγράφος ναΐφ Ρούλη Μπούα.
Σχεδιασμένη σε αντιστοιχία με παρόμοιες διοργανώσεις Τέχνης Ναΐφ που πραγματοποιούνται πολύ συχνά στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο 
τον κόσμο, φιλοδοξεί να συσπειρώσει διακεκριμένους Ευρωπαίους και 
Έλληνες εκπροσώπους της
πολύ ιδιαίτερης αυτής τέχνης που αγκαλιάζεται ολοένα και περισσότερο παγκοσμίως, να τους φέρει σε εξωστρεφή και γόνιμη επαφή με το φιλότεχνο κοινό, αλλά επίσης, να λειτουργήσει ως μια πρώτη πλατφόρμα ανταποδοτικής φιλοξενίας για τους πολύ σημαντικούς εικαστικούς- εκπροσώπους χωρών που ενθαρρύνουν και στηρίζουν συχνά αντίστοιχες διοργανώσεις.
Μετά την επιτυχημένη της παρουσίαση στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (ΜΕΤΗ), παρουσιάζεται και στο αθηναϊκό κοινό με την ευγενική φιλοξενία και συνδιοργάνωση του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή.
Στην Πρώτη Ελληνική Διοργάνωση Ευρωπαϊκής Τέχνης Ναΐφ συμμετέχουν με έργα τους 12 καλλιτέχνες από την Ελλάδα καθώς και 18 καλλιτέχνες από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Πρόθεση της επιμελήτριας αλλά και των λοιπών βασικών συντελεστών αυτής της πρωτοβουλίας είναι ασφαλώς η εξωστρέφεια και η υπογράμμιση της σημαντικότητας και μοναδικότητας της τέχνης ναΐφ, που στο εξωτερικό γίνεται συστηματικά αντικείμενο φεστιβάλ, φουάρ και διεθνών συναντήσεων.
Ο όρος «ναΐφ», προερχόμενος από τη γαλλική λέξη naive (αφελής), χαρακτηρίζεται συνήθως από μια παιδικού τύπου αφέλεια ή απλούστευση, τόσο στην επιλογή της ύλης και του θέματος όσο και στην τεχνική ή την εικαστική γραφή και χρησιμοποιείται για τα ζωγραφικά έργα που έχουν κατά κύριο λόγο γεννηθεί από ενστικτώδεις δημιουργούς, παρουσιάζοντας ελάχιστη συγγένεια -τόσο ως προς την έμπνευση όσο και ως προς την τεχνική- με τα κύρια ακαδημαϊκά εικαστικά ρεύματα της εποχής τους.
Προτείνοντας όμως έναν ολόκληρο και αυτοτελή νέο κόσμο κάθε φορά.
Τα έργα των 30 συμμετεχόντων καλλιτεχνών, προσκαλούν τον θεατή σε ένα ευφραντικό ταξίδι ιστοριών και μύθων, πολύχρωμων αφηγήσεων και συμβάντων που ακροβατούν ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, αλλά ταυτόχρονα, επισημαίνουν την ιστορική και καλλιτεχνική αξία ενός διαχρονικού και παγκόσμιου εικαστικού ρεύματος που εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δημοφιλές στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ περιλαμβάνει πολύτιμους εκπροσώπους και στην Ελλάδα.
Η παράδοση και η καθημερινή ζωή στην πόλη και την ύπαιθρο, οι άνθρωποι και τα ζώα, οι μυθολογικές σκηνές και τα πανηγύρια, οι γεωργικές ασχολίες, οι ρομαντικές αστικές μνήμες και τα πορτραίτα των λογοτεχνικών ηρώων, τα ειδυλλιακά εξοχικά ή νησιωτικά και θαλασσινά τοπία, αποδίδονται στην τέχνη Ναΐφ με ιδιάζουσα κλίμακα και προοπτική που θυμίζει παιδκή ζωγραφική, με εντατικό τονισμό των περιγραμμάτων, έλλειψη σκίασης και εκρηκτική χρήση του πλακάτου χρώματος, και κυρίως, με αυθόρμητη παραστατική και αφηγηματική γλαφυρότητα, συνθέτοντας ένα εύγλωττο πολύχρωμο και παλλόμενο πανόραμα με ιστορική, λαογραφική και σύγχρονη αισθητική αξία.
Ευρωπαϊκές συμμετοχές:
Paule Bernard Roussel (Γαλλία)
Ada Breedveld (Ολλανδία)
Mile Davidovic (Σερβία)
Cristina De La Hoz (Ισπανία)
Manuel Gomez (Ισπανία)
Debora Gutman (Γερμανία)
Cristina Haize (Γαλλία)
Gustav Hlinka (Ρουμανία)
Annemiek Knols – De Rooij (Ολλανδία)
Jean – Pierre Lorand (Βέλγιο)
Amedeo Marchetti (Ιταλία)
Arlette Martin (Γαλλία)
Gabriel Mir Medinas (Ισπανία)
Alexia Molino (Ιταλία)
Annunziata Orsini (Ιταλία)
Ana Sanchez (Ισπανία)
Anna Tengli Truchel (Πολωνία)
Giuliano Zoppi (Ιταλία)
Συμμετοχές από την Ελλάδα:
Αλέκος Αμφιλόχιος, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Νίκη Ελευθεριάδη, Γιώργος Ζυμαράκης. Σοφία Καλογεροπούλου, Πόλυ Κάνιστρα, Θανάσης Μπακογιώργος, Ρούλη Μπούα, Γιάννης Ξανθούλης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Μαρία Φιοράκη, Μανούσος Χαλκιαδάκης
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18, Κηφισιά
Από: 14.6.2018 Εως: 4.7.2018
Εγκαίνια: Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018, στις 20.00
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 10.00-17.00

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
☎️ 2108019975

Φωτογραφία θέματος: Νίκη Ελευθεριάδη, Το εκκλησάκι του κόλπου
 
Ναΐφ τέχνη είναι μία κατηγορία τέχνης που χαρακτηρίζεται από μια παιδικού τύπου απλοϊκότητα, τόσο στην ύλη και το περιεχόμενο όσο και στην τεχνική. Η λέξη Ναΐφ είναι διεθνής πλέον, αλλά προέρχεται από την Γαλλική naive που σημαίνει αφελής.
Τελικά ο όρος Ναΐφ(naïve) που στα Αγγλικά ταυτίζεται με το primitive 

(αφελής, αγαθιάρης, πρωτόγονος) ερμηνεύεται πλέον σαν εξευτελισμός και σταδιακά 
άρχισε να αποφεύγεται στους εικαστικούς κύκλους.
Πολλοί διάσημοι Ευρωπαίοι ζωγράφοι του 20ού αιώνα μπορεί εύκολα να ταξινομηθούν άμεσα ή έμμεσα στην τεχνοτροπία Ναΐφ, όπως ο Joan Miro, ο Henri Émile Benoît Matisse, 
o Paul Gauguin, κλπ. 
Μερικοί το παραδέχονται ευθέως εξ άλλου όπως ο Ισπανός Huan Miro που δήλωσε "Χρειάστηκε να γεράσω, για να μάθω να ζωγραφίζω σαν παιδί"...[...] https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B1%CE%90%CF%86
Αποτέλεσμα εικόνας για ναΐφ τέχνη Î‘ποτέλεσμα εικόνας για ναΐφ τέχνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου