Σελίδες

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

χόρτο με Ω3 λιπαρά οξέα...

tender purslane tops
...περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο φυλλώδες λαχανικό.
Πρόκειται γιά τη γλυστρίδα (portulaca oleracea) ή 
άλλως πως καλούμενη αντράκλα.
Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνες, κυρίως Βιταμίνη C, 
Βιταμίνες του συμπλέγματος B,  όπως Β1, ριβοφλαβίνη, νιασίνη κλπ., 
Βήτα καροτένιο,  καθώς και ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, κάλλιο, 
μαγγάνιο, χαλκό, σίδηρο κ.ά.  και φυσική φυτικές ίνες. 

Οι μίσχοι, τα φύλλα αλλά και τα λουλούδια είναι όλα εδώδιμα.  
Στους μίσχους βρίσκεται η βήτα κυανίνη και η κίτρινη βηταξανθίνη 
(ελπίζω να είναι σωστή με μετάφρασή μου) στα λουλούδια και στα φύλλα.  
Και τα δύο είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και οι εργαστηριακές έρευνες 
έδειξαν ότι έχουν ιδιότητες εναντίων της γενετικής μετάλλαξης. 
Οι παραδοσιακές κοινωνίες τη χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύουν 
πολλά από τα προβλήματα υγείας που σήμερα καταπολεμούνται 
από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και στα οποία συμπεριλαμβάνονται 
οι φλεγμονές, τα προβλήματα στην καρδιά, οι στομαχικές διαταραχές, 
ο πόνος και ο πυρετός. 
Washed purslane
Η γλυστρίδα είναι αυτοφυές φυτό και συνήθως 
φυτρώνει σε μέρη του κήπου που ποτίζονται.
Εάν θέλετε μπορείτε να την κάνετε ξυδάτη ή τουρσί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου