Σελίδες

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ....λίστες αναμονής στα Σπήλαια Διρού


Αύξηση επισκεψιμότητας αλλά και λίστες αναμονής στα Σπήλαια Διρού
...κοσμοσυρροή παρατηρείται το τελευταίο δεκαπενθήμερο στα Σπήλαια του Διρού, με την κίνηση των επισκεπτών  που παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με πέρυσι,
να αναμένεται να κορυφωθεί το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου.
Οι μαζικές ωστόσο αφίξεις επισκεπτών δημιουργούν παράλληλα λίστες αναμονής, παράπονα και διαμαρτυρίες, καθώς δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες -κυρίως όσοι καταφτάνουν στα σπήλαια μετά τις 12 το μεσημέρι- που μένουν “εκτός” ξενάγησης. Μια τέτοια περίπτωση, 30 περίπου φοιτητών από τον Καναδά, κατέγραψε και ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Ελλάδας...


Αύξηση επισκεψιμότητας σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζουν τα Σπήλαια Διρού.
Το διασημότερο αξιοθέατο στη Λακωνία και ένας από τους σημαντικότερους πόλους έλξης επισκεπτών στην Ελλάδα, καταγράφει αφίξεις ρεκόρ το τελευταίο δεκαπενθήμερο αυξάνοντας τα ποσοστά του από το -2% το προηγούμενο διάστημα στο +3%.
 Ένα περιστατικό έγινε αντικείμενο διαμαρτυρίας από το Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Ελλάδας, όταν 30 φοιτητές από τον Καναδά, οι οποίοι κατέφτασαν στο σπήλαιο το μεσημέρι, δεν κατάφεραν να ξεναγηθούν, παρά μόνο στο χερσαίο κομμάτι του σπηλαίου με μειωμένο εισιτήριο.
Αν και ο Σύνδεσμος στη διαμαρτυρία του έκανε λόγο για μικρό αριθμό λεμβούχων, ο διευθυντής των σπηλαίων εξηγεί στο “ΛΤ” πως παρά το γεγονός πως οι θέσεις των λεμβούχων είναι καλυμμένες, σε περίοδο αιχμής, αρκετές είναι οι φορές που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι, καθώς είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των επιβατών που μπορεί κάθε φορά να ξεναγηθεί στα σπήλαια.
Επισημαίνει πως οι επισκέπτες ενημερώνονται τηλεφωνικά και από τις πληροφορίες πως σε περίπτωση που επισκεφτούν τα σπήλαια μετά τις 12 το μεσημέρι, ενδεχομένως να μπουν σε λίστα αναμονής, χωρίς να είναι σίγουρο πως θα ξεναγηθούν.
 
Λίγα λόγια για τα Σπήλαια Διρού
Η επίσκεψη γίνεται με μικρές βάρκες, όπου ο βαρκάρης γίνεται και ξεναγός, περιγράφοντας την ιστορία του σε μια λιμναία απόσταση 1.200 μέτρων και το κομμάτι που διανύει κανείς με τα πόδια δεν ξεπερνάει τα 300 μέτρα. Η συνολική διάρκεια της επίσκεψης είναι 40-45 λεπτά, ενώ δίπλα από το Σπήλαιο Διρού βρίσκεται και το Νεολιθικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται ανεκτίμητα, σε ιστορική αξία, ευρήματα των παλαιολιθικών χρόνων.
Tο Σπήλαιο του Διρού θεωρείται το ωραιότερο λιμναίο σπήλαιο του κόσμου. Χωρίζεται σε τρία διαφορετικά σπήλαια: στο σπήλαιο Bλυχάδα και στα σπήλαια Aλεπότρυπα και Kαταφύγι, τα οποία δε είναι επισκέψιμα, καθώς οι έρευνες μέσα σε αυτά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.
Κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα!

Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το σπήλαιο
-  Οι ντόπιοι γνώριζαν την ύπαρξή του από το 1900 περίπου, αλλά κανείς δε μπορούσε να φανταστεί το θαύμα που έκρυβε στο εσωτερικό του. Το 1949 ήταν τότε που οι Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά. 
- Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν σε χαμηλότερο επίπεδο απ' ότι βρίσκεται τώρα. Σημειώνεται πως έχουν βρεθεί σταλακτίτες σε βάθος 71 μέτρων. 
- Η φυσική είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας και η διάμετρος της είναι μόλις μισό μέτρο. Παλαιότερα, το σπήλαιο είχε και άλλες εισόδους οι οποίες έκλειναν σταδιακά. 
- Έως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1600 μέτρα του σπηλαίου ενώ σήμερα το γνωστό μήκος του ξεπερνά τα 14 χιλιόμετρα! Το 1970 έγινε η πρώτη υποβρύχια εξερεύνηση. Συνεχίζεται έως σήμερα τόσο πάνω όσο και κάτω από το νερό με σπηλαιοκαταδύσεις. 
- Οι πόρτες του σπηλαίου άνοιξαν για πρώτη φορά το 1967, όταν ο ΕΟΤ ολοκλήρωσε τις εργασίες διευθέτησης που είχαν αρχίσει έξι χρόνια νωρίτερα. 
- Ο διάκοσμος του σπηλαίου δημιουργείται από το νερό που εισχωρεί στις ρωγμές του ασβεστολιθικού πετρώματος και προκαλεί τη διάβρωσή του. Το ίζημα του διαλυμένου ανθρακικού ασβεστίου σχηματίζει με πολύ αργούς ρυθμούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. 
- Το νερό μέσα στο σπήλαιο είναι υφάλμυρο και έχει μεγάλη σκληρότητα. Η θερμοκρασία του είναι περίπου 14 C, ενώ του αέρα κυμαίνεται από 16 έως 19 C. 
- Στο σπήλαιο της Αλεπότρυπας έχουν ανακαλυφθεί πολλά και σημαντικά ανθρωπολογικά ευρήματα από τη νεολιθική εποχή. Πολλά από αυτά εκτίθενται στο μουσείο, δίπλα στην είσοδο του σπηλαίου. 
- Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά λιονταριού, πάνθηρα, ύαινας, κουναβιού, ελαφιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα ιπποπόταμων στην Ευρώπη. Η ανθρώπινη παρουσία υποδηλώνεται από τα κεραμικά που έχουν βρεθεί κοντά στη φυσική του είσοδο. 
- Η τουριστική διαδρομή εκτείνεται σε μήκος 1500 μέτρων, από τα οποία τα πρώτα 1200 είναι λιμναία, η περιήγησή τους πραγματοποιείται με βάρκα και η διάρκεια είναι 25 λεπτά περίπου

lakonikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου