Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΝΤΑÏΦΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 1 κούπα νερό (240ml)
- 1¾ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (350g)
- 2 κ.γλ. χυμό λεμονιού
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ
- 200g τυρί κρέμα, κρύο από το ψυγείο
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, κρύο από το ψυγείο
- 500ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, κρύα από το ψυγείο
- 1-2 κ.γλ. σαλέπι
- ½ κ.γλ. μαστίχα
- 100g φυστίκια Αιγίνης (ή καρύδια ή αμύγδαλα), χοντροκομμένα
Εκτέλεση
- Βγάζουμε το κανταΐφι από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει εντελώς.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140ºC στον αέρα ή 160ºC
στις αντιστάσεις. Βάζουμε το κανταΐφι σε ένα βουτυρωμένο ορθογώνιο ταψί,
με διαστάσεις 25x35cm ή λίγο μεγαλύτερο, και το ανοίγουμε καλά με
τα δάχτυλά μας, ώστε να διαχωριστούν οι ίνες και να αφρατέψει.
Το ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύοντας με τα δάχτυλα μας
για να πάει παντού. Στρώνουμε το κανταΐφι ομοιόμορφα στο ταψί,
φροντίζοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος.
Ψήνουμε στον αέρα στην μεσαία σχάρα ή στις αντιστάσεις στην προτελευταία
σχάρα για περίπου 80 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό και να χρυσίσει.
- Όσο ψήνεται το κανταΐφι, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 3 λεπτά
(από το σημείο βρασμού) τη ζάχαρη με το νερό, το χυμό λεμονιού και το
ξυλάκι της κανέλας, ανακατεύοντας μόνο στην αρχή μέχρι
να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Βγάζουμε το κανταΐφι από το φούρνο και το περιχύνουμε κουταλιά κουταλιά
με το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφηθεί το σιρόπι.
- Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μπολ) χτυπάμε με εξάρτημα σύρμα
(ή το μίξερ χειρός) το τυρί κρέμα για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και χτυπάμε 2-3 λεπτά ακόμη, φροντίζοντας
να καθαρίσουμε τα τοιχώματα με μια σπάτουλα, ώστε να ενσωματωθούν
καλά τα υλικά.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το σαλέπι και τη μαστίχα και χτυπάμε
σε μέτρια ταχύτητα, καθαρίζοντας ενδιάμεσα μια φορά ακόμη τα τοιχώματα
του μπολ, μέχρι το μείγμα να πήξει, να αφρατέψει και σχηματιστούν
απαλές κορυφές.
Εξαιτίας των τριών υλικών θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος,
περίπου 15-20 λεπτά, αλλά τελικά το μείγμα θα πήξει και θα μεταμορφωθεί
σε αφράτη σαντιγί.
• Να έχετε στο νου σας ότι επειδή θα χτυπήσετε τα τρία υλικά μαζί
(το τυρί κρέμα, το ζαχαρούχο και την κρέμα γάλακτος), θα χρειαστεί
περισσότερος χρόνος για να πήξει το μείγμα, περίπου 15-20 λεπτά.
Μην απογοητευτείτε αν αργεί να πήξει, συνεχίστε το χτύπημα μέχρι
να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου