Έφτασαν στη Μεσόγειο από το μακρινό Μεξικό, μετά την ανακάλυψη
του Νέου Κόσμου (της Αμερικανικής Ηπείρου), μαζί με τις πατάτες,
το καλαμπόκι, τον καφέ, τον καπνό, τις πιπεριές και τις ντομάτες,
αλλά και τις διάφορες ποικιλίες φασολιών.
Αυτοφυές το φυτό της φραγκοσυκιάς...πρασινίζει σε μεγάλες εκτάσεις
τη χώρα από την Πελοπόννησο και πέρα, ιδιαίτερα στα νησιά τού Αιγαίου,
στα οποία λειτουργεί και ως φυσικός αδιαπέραστος φράχτης ανάμεσα
στα χωράφια.
Opundia ficus indica είναι το επιστημονικό της όνομα, επειδή η ανακάλυψη
της Αμερικής θεωρήθηκε, ότι πρόκειται για ...την Ινδία!
Από τότε η φραγκοσυκιά στολίζει τα παράλια της Μεσογείου απ’ το Μαρόκο
μέχρι τη Μέση Ανατολή.
Η δε ποικιλία malta,με τούς κόκκινους μεγάλους καρπούς, έδωσε
το όνομά της στο νησί της Μάλτας.
Στην Κύπρο ήταν παλαιότερο πολύ αγαπητό φρούτο, που το έκοβαν με τέχνη
για να γλιτώσουν από τα αγκάθια.
Στην Πάτμο, στη διάρκεια της Ιταλικής Κατοχής, υπήρχε εργοστάσιο,
που παρήγαγε χυμό και ποτό από φραγκόσυκα, το οποίο δυστυχώς έκλεισε
μετά την ενσωμάτωση.
Εδώ και ένα δυο χρόνια η Αμοργός παράγει και εμφιαλώνει τη
δικιά της...«τεκίλα» από φραγκόσυκα σ’ ένα καλαίσθητο μπουκάλι.
Στη Σύμη από τον χυμό τού φρούτου κάνουν μια ωραία κρεμούλα, που
τη «δένουν» με νισιστέ,ονομάζεται Μισοκοφτή Σύμης
Στη Νίσυρο τα φραγκόσυκα τα λένε φαραόσυκα κι αλλού αραπόσυκα
και μπαρμπαρόσυκα.
Έχουν ένα λεπτό άρωμα και μια φινετσάτη γεύση, ιδιαίτερα όταν τρώγονται κρύα.
Στη Νάξο, ο κάμπος από το Χαλκί μέχρι τον Άγιο Αρσένιο και σε όλη την
επίπεδη περιοχή πάνω απ’ την Πλάκα και την Αγία Άννα, ανάμεσα στις καλαμιές,
οι φραγκοσυκιές έχουν στήσει τις πλούσιες αποικίες τους.
Μιχάλης Ζευγουλάς (Michalis Zevgoulas),
μελετητής του διατροφικού πολιτισμού και των καρπών της γης
πηγή της αρχικής πληροφορίας Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα
https://www.facebook.com/724905307620407/photos/pcb.969003826543886/969003186543950/?type=3&theater
κι άλλες πληροφορίες εδώ
http://diatrofiki-pyramida.gr
http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου