Έγγραφο
Ιστορικό
Ο συγκεντρωτισμός της διοίκησης του Ιωάννη Καποδίστρια στέρησε από την οικογένεια
των Μαυρομιχάληδων σημαντικά έσοδα και αυτό οδήγησε σε πτώση το γόητρό τους στη Μάνη. Μάλιστα η αψυχολόγητη επίθεση του διοικητή της Σπάρτης Ιάκωβου Κορνήλιου στους πύργους της οικογένειας στο Λιμένι έριξε λάδι στη φωτιά.
Οι Μανιάτες όπως και οι Υδραίοι ήταν ένα κλασσικό παράδειγμα του κατεκερματισμού της ελληνικής κοινωνίας που εξακολουθούσε να κατατρέχει τον τόπο μας από την εποχή ακόμα της τουρκοκρατίας.
Οι σκληροί λοιπόν αυτοί πολεμιστές δεν δέχονταν να πληρώνουν τον φόρο της δεκάτης και να στρατεύονται στον τακτικό στρατό.
Ο Πετρόμπεης που είχε ήδη απολυθεί από τη Γερουσία έφυγε ανήσυχος από το Ναύπλιο γι το Λιμένι αλλά τελικά συνελήφθη στο Κατάκολο και φυλακίστηκε στο Παλαμήδι μαζί με τον αδερφό του Ιωάννη Κατσή μέχρι τον Μάρτιο του 1832.
Ιστορικό
18/1/1828 Ο Ι Καποδίστριας με ψήφισμα της Βουλής αναστέλει το Σύνταγμα και " εγκαινίασε" την περίοδο της απολυταρχίας μέχρι το Σύνταγμα του 1843.
~
~
1829.—«Ὁ Κυβερνήτης διώρισε τὸν άδελφό αὐτοῦ Αὐγουστῖνον Καποδίστριαν πληρεξούσιον καὶ τοποτηρητὴν του πολιτικὸν καὶ στρατιωτικὸν ἐπί τῶν Ἐπαρχιῶν τῆς στερεᾶς Ἑλλάδος». Εξαιτίας τού χαρακτήρα τού Αυγουστίνου, η κίνηση αυτή προκάλεσε ιδιαιτέρως βαριές κριτικές ακόμη και από τα άλλα δύο αδέλφια τους.
Στις 18 Ιανουαρίου 1828 ο Ι Καποδίστριας πέτυχε ψήφισμα της Βουλής περί αναστολής του Συντάγματος. Έτσι, κατέστη η μοναδική πηγή εξουσίας, συνεπικουρούμενος από το Πανελλήνιον (συμβουλευτικό σώμα από 27 μέλη).
Στη σύγκληση νέας Εθνοσυνέλευσης στο άμεσο μέλλον παραπεμπόταν η ψήφιση του νέου Συντάγματος. Ο Καποδίστριας εγκαινίασε την περίοδο της απολυταρχίας, η οποία διατηρήθηκε μέχρι το Σύνταγμα του 1843.
Στη σύγκληση νέας Εθνοσυνέλευσης στο άμεσο μέλλον παραπεμπόταν η ψήφιση του νέου Συντάγματος. Ο Καποδίστριας εγκαινίασε την περίοδο της απολυταρχίας, η οποία διατηρήθηκε μέχρι το Σύνταγμα του 1843.
Οι πολιτικές κινήσεις του Καποδίστρια προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια, τόσο των οπαδών του συνταγματικού πολιτεύματος, όσο και των προκρίτων και των ναυτικών. Η αίγλη που τον περιέβαλε άρχισε να διαλύεται. Η αδυναμία ικανοποιήσεως όλων των αιτημάτων, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση διεξαγωγής των εκλογών, έδωσαν την αφορμή για το σχηματισμό ισχυρής αντιπολίτευσης κατά του Κυβερνήτη. Κατηγορήθηκε ακόμη ότι αγνόησε τη μακρά κοινοτική παράδοση της χώρας και θέλησε να μεταφυτεύσει από την αλλοδαπή θεσμούς, μη προσιδιάζοντες στην τότε πραγματικότητα.
-Η πρώτη δυναμική αντιπολιτευτική ενέργεια ήλθε με τα στασιαστικά κινήματα της Ύδρας το 1829, που επιδίωκαν την ανατροπή του Καποδίστρια. Ζήτησαν από τον Μιαούλη να καταλάβει τον ναύσταθμο του Πόρου, πριν προλάβει ο διοικητής του Κανάρης να έλθει εναντίον της Ύδρας. Ο Καποδίστριας παρακάλεσε τον ναύαρχο Ρίκορντ να επιτεθεί κατά των στασιαστών. Πράγματι, ο ρώσος ναύαρχος απέκλεισε το ναύσταθμο και προ του κινδύνου να συλληφθεί ο Μιαούλης ανατίναξε τη φρεγάτα Ελλάς και την κορβέτα Ύδρα (τα δύο πιο αξιόπλοα πλοία του ελληνικού στόλου) και διέφυγε στην Ύδρα. Η αντίδραση κατά του Κυβερνήτη διογκωνόταν. Οι Μανιάτες αρνούνταν να πληρώσουν τους φόρους προς την κεντρική εξουσία και στασίασαν με τη σειρά τους.
►Αυτό εναντίωσε απέναντι τους τον Καποδίστρια, η αντιπαλότητα του οποίου με τους Μαυρομιχάληδες, την ισχυρότερη οικογένεια της Μάνης...
Ο Καποδίστριας συν τω χρόνω γινόταν όλο και πιο ευερέθιστος και δύσπιστος έναντι όλων. Δεν είχε την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, με συνέπεια την αδικαιολόγητη όξυνση των προσωπικών παθών...
Σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει να αποδοθεί και ο σκληρός τρόπος συμπεριφοράς του κατά του γηραιού ( τοτε ήταν 66 ετών) Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
Σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει να αποδοθεί και ο σκληρός τρόπος συμπεριφοράς του κατά του γηραιού ( τοτε ήταν 66 ετών) Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
- Ο Καποδίστριας διέταξε τη σύλληψή του και τον εγκλεισμό του στη φυλακή!!
Τον αδελφό του Κωνσταντίνο και τον υιό του Γεώργιο τους κρατούσε στο Ναύπλιο, όπου είχε μεταφερθεί η πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους. Το γεγονός αυτό εξέθρεψε το μίσος από την πλευρά των Μαυρομιχαλαιων...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου