Υλικά
- 1 κιλό διάφορα μικρά βραστόψαρα
(χάνοι, γύλοι, καπόνια, δράκαινες κ.ά.), καθαρισμένα
- 1 κομμάτι από φλούδα λεμονιού, με μήκος 4 εκ.
- 1 γεμάτη κουτ. σούπας ανάμεικτοι ολόκληροι κόκκοι από πράσινο,
λευκό και ροζ πιπέριτα κοτσάνια από 1 ματσάκι μαϊντανό,
δεμένα με μια κλωστή ή σπάγκο (κρατάμε μια ποσότητα από τα φύλλα
για το σερβίρισμα και τα υπόλοιπα στο ψυγείο, τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας,
για άλλη συνταγή)
- 1 κλαράκι φρέσκο θυμάρι (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, καλά μανάβικα και
σε γλαστράκια σε φυτώρια) ή 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 μέτρια καρότα, σε λεπτές ροδέλες
- 2 μέτρια πράσα (το λευκό μέρος), σε λεπτές ροδέλες
- 300 ml λευκό ξηρό κρασί
Για το σερβίρισμα
- ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
- χυμός λεμονιού (κατά βούληση)
Διαδικασία
*Παίρνουμε ένα διπλό κομμάτι τουλπάνι μεγάλο ώστε να χωρέσει τα ψάρια,
τα οποία βάζουμε στο κέντρο του υφάσματος.
*Προσθέτουμε τη φλούδα λεμονιού, τους κόκκους πιπεριού, τα κοτσάνια του
μαϊντανού και τα κλαράκια θυμαριού (αν βάλουμε φρέσκο).
*Δένουμε το τουλπάνι με κόμπο σαν πουγκί, αλλά χωρίς να στριμώξουμε πολύ
τα υλικά, για να μπορεί το τουλπάνι να απλωθεί στην κατσαρόλα.
*Αφήνουμε το πουγκί κατά μέρος.
*Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και
τσιγαρίζουμε τα καρότα και τα πράσα, για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν,
αλλά όχι να ροδίσουν.
*Σβήνουμε με το κρασί και βάζουμε αμέσως στην κατσαρόλα το τουλπάνι
με τα ψάρια, πιέζοντάς το απαλά για να απλώσει στην κατσαρόλα.
*Αν χρησιμοποιήσουμε θυμάρι ξερό, το βάζουμε σ’ αυτήν τη φάση.
*Ρίχνουμε 3 λίτρα νερό και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά,
μέχρι το υγρό να αρχίσει να κοχλάζει.
*Από τη στιγμή αυτή μετράμε 12 - 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα ψάρια.
*Δοκιμάζουμε το ζωμό και αλατίζουμε.
- Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
- Ανασηκώνουμε το τουλπάνι με τα ψάρια, τα αφήνουμε να στραγγίξουν και
στύβουμε καλά το τουλπάνι πάνω από την κατσαρόλα, ώστε να βγάλουν
τα ψάρια όλη τη νοστιμιά τους.
- Αν μάλιστα λιώσει λίγη από τη σάρκα τους και περάσει από το τουλπάνι,
ακόμη καλύτερα.
- Αν τα ψάρια δεν έχουν μαλακώσει τόσο ώστε να λιώνουν, τα βράζουμε
για 5 - 8 λεπτά ακόμη και ξαναστύβουμε το τουλπάνι.
*Αν έχουμε βάλει στο τουλπάνι ψάρια με αγκάθια (π.χ. σκορπίδια) ή αν
μας τρυπάνε τα κόκαλα όταν στύβουμε, φοράμε γάντια για το πλύσιμο
των πιάτων ή βάζουμε το τουλπάνι σε ένα μεγάλο μπολ και το πιέζουμε καλά
με μια κουτάλα της σούπας ή με το γουδοχέρι και αδειάζουμε τον πολτό
στην κατσαρόλα.
*Πολτοποιούμε στο μπλέντερ το περιεχόμενο της κατσαρόλας και σουρώνουμε
τον πολτό από λεπτή σήτα για να απομακρύνουμε τυχόν κόκαλα και κομματάκια. *Σερβίρουμε και σε κάθε μερίδα ρίχνουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και, αν θέλουμε,
λίγο χυμό λεμονιού.
http://www.gastronomos.gr/gr/%CF%83
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου