Σελίδες

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

...μια κρεμώδης ψαρόσουπα,με ανάμεικτα πιπέρια και θυμάρι...


Υλικά
- 1 κιλό διάφορα μικρά βραστόψαρα 

(χάνοι, γύλοι, καπόνια, δράκαινες κ.ά.), καθαρισμένα
- 1 κομμάτι από φλούδα λεμονιού, με μήκος 4 εκ.
- 1 γεμάτη κουτ. σούπας ανάμεικτοι ολόκληροι κόκκοι από πράσινο, 

λευκό και ροζ πιπέριτα κοτσάνια από 1 ματσάκι μαϊντανό, 
δεμένα με μια κλωστή ή σπάγκο (κρατάμε μια ποσότητα από τα φύλλα 
για το σερβίρισμα και τα υπόλοιπα στο ψυγείο, τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας, 
για άλλη συνταγή)
- 1 κλαράκι φρέσκο θυμάρι (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, καλά μανάβικα και 

σε γλαστράκια σε φυτώρια) ή 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 μέτρια καρότα, σε λεπτές ροδέλες
- 2 μέτρια πράσα (το λευκό μέρος), σε λεπτές ροδέλες
- 300 ml λευκό ξηρό κρασί
Για το σερβίρισμα
- ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
- χυμός λεμονιού (κατά βούληση)

Διαδικασία
*Παίρνουμε ένα διπλό κομμάτι τουλπάνι μεγάλο ώστε να χωρέσει τα ψάρια, 

τα οποία βάζουμε στο κέντρο του υφάσματος.
*Προσθέτουμε τη φλούδα λεμονιού, τους κόκκους πιπεριού, τα κοτσάνια του 

μαϊντανού και τα κλαράκια θυμαριού (αν βάλουμε φρέσκο). 
*Δένουμε το τουλπάνι με κόμπο σαν πουγκί, αλλά χωρίς να στριμώξουμε πολύ 
τα υλικά, για να μπορεί το τουλπάνι να απλωθεί στην κατσαρόλα. 
*Αφήνουμε το πουγκί κατά μέρος.

*Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και 

τσιγαρίζουμε τα καρότα και τα πράσα, για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν, 
αλλά όχι να ροδίσουν. 
*Σβήνουμε με το κρασί και βάζουμε αμέσως στην κατσαρόλα το τουλπάνι 
με τα ψάρια, πιέζοντάς το απαλά για να απλώσει στην κατσαρόλα. 
*Αν χρησιμοποιήσουμε θυμάρι ξερό, το βάζουμε σ’ αυτήν τη φάση. 
*Ρίχνουμε 3 λίτρα νερό και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, 
μέχρι το υγρό να αρχίσει να κοχλάζει. 
*Από τη στιγμή αυτή μετράμε 12 - 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα ψάρια.

*Δοκιμάζουμε το ζωμό και αλατίζουμε. 

- Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. 
- Ανασηκώνουμε το τουλπάνι με τα ψάρια, τα αφήνουμε να στραγγίξουν και 
στύβουμε καλά το τουλπάνι πάνω από την κατσαρόλα, ώστε να βγάλουν 
τα ψάρια όλη τη νοστιμιά τους. 
- Αν μάλιστα λιώσει λίγη από τη σάρκα τους και περάσει από το τουλπάνι, 
ακόμη καλύτερα. 
- Αν τα ψάρια δεν έχουν μαλακώσει τόσο ώστε να λιώνουν, τα βράζουμε 
για 5 - 8 λεπτά ακόμη και ξαναστύβουμε το τουλπάνι.

*Αν έχουμε βάλει στο τουλπάνι ψάρια με αγκάθια (π.χ. σκορπίδια) ή αν 

μας τρυπάνε τα κόκαλα όταν στύβουμε, φοράμε γάντια για το πλύσιμο 
των πιάτων ή βάζουμε το τουλπάνι σε ένα μεγάλο μπολ και το πιέζουμε καλά 
με μια κουτάλα της σούπας ή με το γουδοχέρι και αδειάζουμε τον πολτό 
στην κατσαρόλα. 
*Πολτοποιούμε στο μπλέντερ το περιεχόμενο της κατσαρόλας και σουρώνουμε 
τον πολτό από λεπτή σήτα για να απομακρύνουμε τυχόν κόκαλα και κομματάκια. *Σερβίρουμε και σε κάθε μερίδα ρίχνουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και, αν θέλουμε, 
λίγο χυμό λεμονιού.
http://www.gastronomos.gr/gr/%CF%83

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου