Στη Νάξο από τον 16ο αιώνα υπήρχαν γαλακτοφόρες αγελάδες,
και ως εκ τούτου πέτυχε από πολύ παλιά την τυροκόμηση του
αγελαδινού γάλακτος. Κάθε τυρί της Νάξου έχει τη δική του ιστορία.
Για αρκετά τυριά υπάρχουν αναφορές από το 19ο αιώνα ή και από την αρχαιότητα, αλλά και για αρκετά υπάρχει μόνο η προφορική παράδοση.
και ως εκ τούτου πέτυχε από πολύ παλιά την τυροκόμηση του
αγελαδινού γάλακτος. Κάθε τυρί της Νάξου έχει τη δική του ιστορία.
Για αρκετά τυριά υπάρχουν αναφορές από το 19ο αιώνα ή και από την αρχαιότητα, αλλά και για αρκετά υπάρχει μόνο η προφορική παράδοση.
Σήμερα η ναξιώτικη τυροκομία έχει να επιδείξει μεγάλη ποικιλία και πολύ ενδιαφέρουσες γεύσεις.
Το ενδιαφέρον είναι ότι πολλοί τοπικοί παραγωγοί επιμένουν στα
προϊόντα τους, έχουν εκσυγχρονίσει τις μονάδες τους, δουλεύοντας
όμως παράλληλα με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τυριών.
Το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη γκάμα τυριών μοναδικής γεύσης
και ποιότητας.
Το ενδιαφέρον είναι ότι πολλοί τοπικοί παραγωγοί επιμένουν στα
προϊόντα τους, έχουν εκσυγχρονίσει τις μονάδες τους, δουλεύοντας
όμως παράλληλα με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τυριών.
Το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη γκάμα τυριών μοναδικής γεύσης
και ποιότητας.
*μερικά χαρακτηριστικά τυριά της Νάξου είναι:
Το πιο γνωστό τυρί είναι ίσως η διάσημη Γραβιέρα Νάξου.
Είναι τυρί ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) από
το 1996 και η παρασκευή του είναι κατοχυρωμένη από το 1988.
Το πιο γνωστό τυρί είναι ίσως η διάσημη Γραβιέρα Νάξου.
Είναι τυρί ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) από
το 1996 και η παρασκευή του είναι κατοχυρωμένη από το 1988.
- Τυρί ΠΟΠ είναι και η κοπανιστή Νάξου.
...άλλλο παραδοσιακό τυρί είναι το Κεφαλοτύρι Νάξου που λέγεται
Αρσενικό από το οποίο παράγεται το Θηλυκοτύρι και ο Κομός,
που παράγεται μετά την τυροκόμηση και του Θηλυκού.
Αρσενικό από το οποίο παράγεται το Θηλυκοτύρι και ο Κομός,
που παράγεται μετά την τυροκόμηση και του Θηλυκού.
Μυζήθρα και Ξινομυζήθρα:
Η Μυζήθρα είναι ένα μαλακό τυρί με την προσθήκη φρέσκου γάλακτος
(κυρίως αγελαδινού). Η Ξινομυζήθρα είναι ένα μαλακό τυρί με ελαφρά
ξινή γεύση, που φτιάχνεται κυρίως από γάλα κατσικίσιο.
Είναι έτοιμο μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που αρμέγεται το γάλα και
πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε λίγες ημέρες από την παραγωγή του,
γιατί είναι φρέσκο και δεν περιέχει συντηρητικά.
Η Μυζήθρα είναι ένα μαλακό τυρί με την προσθήκη φρέσκου γάλακτος
(κυρίως αγελαδινού). Η Ξινομυζήθρα είναι ένα μαλακό τυρί με ελαφρά
ξινή γεύση, που φτιάχνεται κυρίως από γάλα κατσικίσιο.
Είναι έτοιμο μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που αρμέγεται το γάλα και
πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε λίγες ημέρες από την παραγωγή του,
γιατί είναι φρέσκο και δεν περιέχει συντηρητικά.
Αρσενικό
Το αρσενικό, είναι πικάντικο κεφαλοτύρι που παράγεται στις τοπικές στάνες (μάντρες) της ορεινής Νάξου, με τον παραδοσιακό τρόπο τυροκομικής.
Παράγεται από πρόβειο ή κατσικίσιο πλήρες γάλα με την προσθήκη ορού γάλακτος κατά την παρασκευή του.
Έχει υποκίτρινο χρώμα και γλυκιά γεύση, όμως όταν περάσουν λίγες
εβδομάδες η γεύση του γίνεται πιο πικάντικο.
Το τυρί πήζει και στραγγίζεται σε ειδικά καλάθια που λέγονται τυρόβολα.
Το αρσενικό είναι ιδανικό για μακαρονάδες, όπως έχουν δηλώσει άλλωστε
και αναγνωρισμένοι γευσιγνώστες.
Το αρσενικό παράγεται σε μικρές ποσότητες στα ορεινά κυρίως
χωριά του νησιού.
Παρασκευάζεται από 100% πρόβειο γάλα. Είναι σκληρό τυρί, σε κυλινδρικό
Εκτός όμως από αρσενικό, η Νάξος παράγει και θηλυκό τυρί, το Θηλυκοτύρι.
Παράγεται από πρόβειο ή κατσικίσιο πλήρες γάλα με την προσθήκη ορού γάλακτος κατά την παρασκευή του.
Έχει υποκίτρινο χρώμα και γλυκιά γεύση, όμως όταν περάσουν λίγες
εβδομάδες η γεύση του γίνεται πιο πικάντικο.
Το τυρί πήζει και στραγγίζεται σε ειδικά καλάθια που λέγονται τυρόβολα.
Το αρσενικό είναι ιδανικό για μακαρονάδες, όπως έχουν δηλώσει άλλωστε
και αναγνωρισμένοι γευσιγνώστες.
Το αρσενικό παράγεται σε μικρές ποσότητες στα ορεινά κυρίως
χωριά του νησιού.
Παρασκευάζεται από 100% πρόβειο γάλα. Είναι σκληρό τυρί, σε κυλινδρικό
Εκτός όμως από αρσενικό, η Νάξος παράγει και θηλυκό τυρί, το Θηλυκοτύρι.
Το τυρί αυτό βγαίνει αμέσως μετά την τυροκόμηση του «Αρσενικού»,
είναι λευκό, με βελούδινη υφή, ελαφριά βουτυράτη γεύση και ισορροπημένη αλμύρα. Παρ’ όλα τα χαμηλά του λιπαρά ( 19-21%) έχει ευχάριστη νοστιμιά
και τρώγεται σκέτο, συνοδεύοντας κρασί.
ο Κομός, που παράγεται μετά την τυροκόμηση και του Θηλυκού.
Οι τυροκόμοι της Νάξου μάζευαν ότι απέμενε από την τυροκόμηση,
το ζύμωναν με αρωματικά βότανα του βουνού, και έφτιαχναν τον γευστικό
κομό, ένα τυρί με πολύ χαμηλά λιπαρά, που συνοδεύει κυρίως τσίπουρο
και ούζο.
είναι λευκό, με βελούδινη υφή, ελαφριά βουτυράτη γεύση και ισορροπημένη αλμύρα. Παρ’ όλα τα χαμηλά του λιπαρά ( 19-21%) έχει ευχάριστη νοστιμιά
και τρώγεται σκέτο, συνοδεύοντας κρασί.
ο Κομός, που παράγεται μετά την τυροκόμηση και του Θηλυκού.
Οι τυροκόμοι της Νάξου μάζευαν ότι απέμενε από την τυροκόμηση,
το ζύμωναν με αρωματικά βότανα του βουνού, και έφτιαχναν τον γευστικό
κομό, ένα τυρί με πολύ χαμηλά λιπαρά, που συνοδεύει κυρίως τσίπουρο
και ούζο.
*Τα Τυριά της Νάξου
http://www.naxos.gr/gr/naxos/fagito-kai-diaskedasi/proioda-tis
*Τυριά με Ιστορία
http://www.naxos.gr/gr/afieromata/gastronomia/article/?aid=930
*Αρσενικό
http://www.naxos.gr/gr/naxos/fagito-kai-diaskedasi/proioda-tis
http://www.greekgastronomyguide.gr/item/tyria-naxos/
KAI,,,,,
το ΑΦΙΛΟΞΕΝΟ...:http://www.greekgastronomyguide.gr/item
ΟΙ ΦΩΤΟ ΑΠΟ gougle & επιλογή i=rena
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου