Kαλό ταξίδι Αρχόντισα της Μάνης Μηλιά
Τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια της και την τοπική κοινότητα.
...αντίο Μηλιά
Ρένα Φατούρου
από την Κοίτα
Η Μηλιά Τσατσούλη παντρεύτηκε έναν Μανιάτη, που τον έχασε όταν ήταν
μόλις 29 χρονών και είχε 6 παιδιά. Από τότε αφοσιώθηκε στον ξυλόφουρνο
των πεθερικών της και στα παιδιά της.
Το 2012 το πολύσπορο ψωμί της βραβεύτηκε σ’ ένα διαγωνισμό ως
το καλύτερο ψωμί της Ελλάδας.
Η κυρά-Μηλιά έβγάζε κάθε πρωί από τον ξυλόφουρνο φρέσκο ζυμωτό
χωριάτικο ψωμί, κουλουράκια, παξιμάδια, μανιάτικα λαλάγγια, τυροπιτάρια,
χορτόπιτες, πίτες τραβηχτές.
...περνώντας από τα στενά πέτρινα , γραφικά καλντερίμια της παλιάς πόλης
της Αρεόπολης που ακολουθώντας τα σε οδηγούν στην κάτω πλατεία
της Επανάστασης 17 Μαρτίου 1821...οι εξαίσιες οσμές οι οποίες ευωδιάζουν
υπέροχα όλο τον χώρο είναι αυτές που σε προκαλούν και σε προσκαλούν ώστε
να επισκεφθείς τον παραδοσιακό Φούρνο της Μηλιάς.
Ο Φούρνος της Μηλιάς λέγεται ότι ίσως είναι ο παλαιότερος φούρνος ολόκληρης
της Πελοποννήσου αφού η λειτουργία του ξεπερνά τα 150 με 180 χρόνια.
Μπαίνοντας στον φούρνο και αφού προσπερνάς στην είσοδο του ένα πανέμορφο
πηγάδι στολισμένο με υπέροχες πρασιές και γλάστρες με εξωτικά λουλούδια ,
αμέσως υπέροχες μυρωδιές από τις διάφορες λιχουδιές απλώνονται τριγύρω σου. Μανιάτικες τηγανίδες,κουλούρια προζυμιού , παραδοσιακά πελώρια ψωμιά με
προζύμι ή ακόμα και κρεμυδοπίταρα , σκορδουλιέρες αλλά και λαλάγκια και
ζεστό ζυμωτό ψωμί, είναι λίγα μόνο από τα υπέροχα αγαθά που διακρίνεις
με την πρώτη ματιά.
...ο φούρνος έχει αλλάξει χέρια όλα τα χρόνια της λειτουργίας του τρεις φορές
έως ότου καταλήξει στην Μηλιά ή Μηλίτσα.
Ο Φούρνος της Μηλιάς πέραν των γευστικών απολαύσεων είναι στολισμένος
στους τοίχους και στα ράφια του από διάφορα εργαλεία-αντίκες τα οποία χρησίμευαν
κατά τα παλαιότερα χρόνια για την λειτουργία του.
Ο Φούρνος της Μηλιάς είναι άμεσα συνυφασμένος με την ιστορία της Αρεόπολης
και οποιοσδήποτε βρεθεί στην πανέμορφη αυτή πόλη, δεν θα πρέπει να παραλείψει
μια επίσκεψη στον φούρνο -μουσείο
...τέλος εποχής...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου