Οι πατάτες γκρατέν ντοφινουά έχουν, εκτός από τις πατάτες,
ακόμη ένα κύριο υλικό: κρέμα γάλακτος.
Κατάγονται από την περιοχή Ντοφέν της Γαλλίας, που
παράγει γάλα εξαιρετικής ποιότητας.
Παραδίπλα από την Ντοφέν κάνουν μια παραλλαγή του πιάτου
προσθέτοντας αυγά. Άλλοι προσθέτουν μόνο τυρί.
Άλλοι βράζουν πρώτα τις πατάτες, άλλοι όχι. Και έτσι πάει λέγοντας,
οι παραλλαγές είναι πολλές.
Το πιάτο είναι απλούστατο, ευκολότατο, πάμφθηνο, και τρώγεται
οποιαδήποτε ώρα και μέρα.
Το κατίκι είναι ένα τυρί φρέσκο και είναι ξινό με ένα διαπεραστικό
και ασυμβίβαστο τρόπο, έχει δηλαδή προσωπικότητα.
Επίσης διαθέτει υδαρότητα σε βαθμό που δεν το φοβάσαι να «καεί»,
σε αντίθεση με ένα σκληρό τυρί που «αρπάζει» πολύ εύκολα και γρήγορα.
Βασική προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη απόλαυση μιας πατάτας είναι
η φλούδα. Δεν ξεφλουδίζω λοιπόν, απλά καθαρίζω καλά με το σύρμα.
Κόβω με το καλό μου μαχαίρι σε πολύ λεπτές φέτες, και τοποθετώ
σε ένα ορθογώνιο ταψί που έχω αλείψει με βούτυρο.
Προσθέτω το κατίκι, αλάτι, πιπέρι και ξύσμα φλούδας λεμονιού.
Βάζω ακόμη μία στρώση με πατάτες από επάνω και φουρνίζω στους
180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά.
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται και από την ποιότητα της πατάτας.
Αν βιάζεστε μπορείτε να τις βράσετε πριν τις ψήσετε, όμως οι πατάτες
είναι δέκα φορές πιο νόστιμες αν δεν τις βράσετε.
Αξίζει λοιπόν η υπομονή.
Βεβαιωθείτε ότι οι πατάτες έχουν ψηθεί χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι.
Θα πρέπει να διαπερνά τις πατάτες σα να είναι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. Αφήστε το φαγητό να κρυώσει πριν το σερβίρετε...
Σερβίρω με μια μεγάλη λαχταριστή κουταλιά μέλι Κύθνου
Το μέλι προβάλει αντίσταση στο όξινο του τυριού, ο συνδυασμός
είναι ιδεώδης. Θυμίζω ότι στην Κρήτη σερβίρουν τη γραβιέρα με μέλι.
Προτείνω για συνοδεία ένα κόκκινο κρασί με σώμα.
*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός
του ελληνοαγγλικού blog Panathinaeos
[photo: Νίκος Μορόπουλος]
...η πληροφορία από:
http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.kouzinistas&id=4763
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου