Σελίδες

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Τέσσερις ενδιαφέρουσες μουσικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή τη βδομάδα

ΚΠΙΣΝ
...η μουσική έχει την τιμητική της αυτή τη βδομάδα, εφόσον οι εκδηλώσεις 
στις οποίες πρωταγωνιστεί είναι πολλές και διάφορες.
...καθεμία εξ αυτών έχει το δικό της ενδιαφέρον και τη δική της ιδιαιτερότητα...από μουσική στις ταράτσες των Εξαρχείων μέχρι συναυλίες 
στην Εθνική Λυρική Σκηνή!


*1. «Συνηχήσεις 2018» στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συνηχήσεις 2018 – Musimagery Ένας αναπάντεχος διάλογος εικόνας και μουσικής.
Για τέταρτη χρονιά, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει τον μουσικό θεσμό «Συνηχήσεις» και για το 2018, μέσα από το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει, θα επιχειρήσει έναν τολμηρό διάλογο μεταξύ εικόνας και μουσικής.
Το ντοκιμαντέρ «παντρεύεται» με τη σύνθεση, ο ηλεκτρονικός ήχος με live feed projections και οι πειραματικές μουσικές με τις εικαστικές δομές.
Σύγχρονες μελωδικές συλλήψεις και συνθέσεις οργανώνονται έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου το εικαστικό συνδέεται άρρηκτα με το ακουστικό, σε ένα ανατρεπτικό παιχνίδι αισθήσεων και συναισθημάτων.
Πότε:
Πέμπτη 31 Μαΐου 2018
20.30
Πού:
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Λ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
Είσοδος ελεύθερη Τηρείται σειρά προτεραιότητας 
(δωρεάν δελτία εισόδου παρέχονται μία ώρα πριν από την εκδήλωση 
στην είσοδο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση)
*2. «Ποιος είστε κύριε Goldberg;» 
στην Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων παρουσιάζει τη Χορωδία και το Σύνολο Μουσικής Δωματίου δήμου Αθηναίων 
στη συναυλία «Ποιος είστε κύριε Goldberg;» την Πέμπτη 31 Μαΐου στις 20:30 στην Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει την προσωπικότητα του δεξιοτέχνη Johann Goldberg ως συνθέτη.
Στη συναυλία θα παρουσιαστούν σε πρώτη ελληνική εκτέλεση έργα για σόλο τσέμπαλο, έργα μουσικής δωματίου, καθώς και δύο καντάτες, τις οποίες είχε συνθέσει κατά τη διάρκεια της μαθητείας του κοντά στον J. S. Bach. 
Η αξία του Goldberg ως συνθέτης επιβραβεύθηκε, όταν ο J. S. Bach διηύθυνε 
ο ίδιος τις καντάτες αυτές στην εκκλησία του Αγίου Θωμά, στην Λειψία.
Το κοινό θα απολαύσει επίσης σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα το έργο 
του J. S. Bach 14 κανόνες πάνω στις 8 πρώτες νότες της Άριας από τις «Παραλλαγές Goldberg».
Τη Χορωδία των Μουσικών Συνόλων διευθύνει ο Σταύρος Μπερής.
Τσέμπαλο, εκκλησιαστικό όργανο (Μουσική έρευνα και επιμέλεια): 

Κατερίνα Κτώνα
Συμμετέχει 8μελές ενόργανο σύνολο:
Έφη Χριστοδούλου – Α’ Βιολί, Γιώργος Περιστέρης – Β’ Βιολί, Ίνδριτ Χαφίζι – Βιόλα, Φραντς Σεστάνι – Βιόλα, Κωνσταντίνος Θέος – Βιολοντσέλο, Γιώργος Αρνής – Κοντραμπάσο, Γιάννης Τσελίκας – A’ Όμποε, Γεωργία Κωνσταντοπούλου – B’ Όμποε
Σολίστ:
Σοφία Καρβουνά και Μορφούλα Παπαγεωργίου (soprani), Έφη Μηνακούλη και Ελένη Μπαρκαγιάννη (alti), Χρήστος Κεχρής (τενόρος), Αντώνης Δήμου και Μένανδρος Γκιοβούσογλου (βαρύτονοι)
Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ευαγγελικής Εκκλησίας Αθηνών.
Πότε:
Πέμπτη 31 Μαΐου 2018
20.30
Πού:
Α’ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών
Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας 50, Σύνταγμα
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
*3. «Εγχείρημα πουλιά» για τη γειτονιά και τις ταράτσες στα Εξάρχεια
Το εγχείρημα πουλιά διοργανώνει μια μουσική εκδήλωση και συνάμα μια συνάντηση-γιορτή, που θα λάβει χώρα στις ταράτσες της γειτονιάς των Εξαρχείων την ώρα της δύσης του ήλιου και της ανατολής του φεγγαριού.
Στις 35 περίπου ταράτσες που έχουν διατεθεί για τον σκοπό αυτό από τους κατοίκους θα βρίσκονται μουσικοί, οι οποίοι ακούγοντας ο ένας τον άλλο, καλούνται να δημιουργήσουν έναν μουσικό διάλογο μεταξύ τους και όλοι μαζί συνολικά ένα ηχοτοπίο, καθώς ο ήλιος θα δύει στον ουρανό της Αθήνας. 
Στο κλείσιμο της γιορτής δεκάδες ιπτάμενα φαναράκια θα φωτίσουν τον ουρανό δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.
Το εγχείρημα πουλιά καλεί τον κόσμο που ζει στα Εξάρχεια ν’ ανέβει στην ταράτσα της πολυκατοικίας που διαμένει, να ελευθερώσει την φαντασία του και να μετατρέψει την ταράτσα του σε «ταράτσα-τόπο» ή να παρακολουθήσει ελεύθερα την εκδήλωση από συγκεκριμένο σημείο στον λόφο του Στρέφη, αν δεν είναι κάτοικος της περιοχής.
Αμέσως μετά την εκδήλωση θα συναντηθούμε στο σινεμά «ΒΟΞ» να μοιραστούμε την εμπειρία μας, να συζητήσουμε για την γειτονιά μ’ ένα εορταστικό κλείσιμο.
Ομάδα διοργάνωσης «Τα πουλιά»:
Πάρης Λεγάκης, ιδέα και καλλιτεχνική κατεύθυνση (εκ-κινητής),
Δάφνη Σοφιανοπούλου, Ελένη Μαστρογεωργοπούλου, Πανδώρα Γιαμαλίδου
Το εγχείρημα στηρίζεται από το European Culture Foundation και από τοπικά μαγαζιά.
Πότε:
Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018
20:11 -Έναρξη
21:11 – Λήξη
21:41 – Συνάντηση στo σινεμά «ΒΟΞ»
Πού:
Εξάρχεια
Είσοδος ελεύθερη.
*4. Αλίκη Καγιαλόγλου «Η θαλασσινή ωδή του Φερνάντο Πεσσόα 
και τα φάντος της εφηβείας μου» στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια Αλίκη Καγιαλόγλου παρουσιάζει την παράσταση 
Η θαλασσινή ωδή του Φερνάντο Πεσσόα και τα φάντος της εφηβείας μου την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο του κύκλου «Κυριακάτικα Πρωινά» της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ.
Η μεγαλειώδης ποιητική σύνθεση του Πορτογάλου ποιητή Φερνάντο Πεσσόα (υπογεγραμμένη από το alter ego του, Άλβαρο ντε Κάμπος) συναντά τα μελαγχολικά φάντος της Λισαβόνας, τραγούδια έντονα νοσταλγικά. Μια παράσταση που μοιάζει με ένα απέραντο τραγούδι που αφυπνίζει σκέψεις, αισθήσεις αλλά και την ξεχασμένη τρυφεράδα που νιώθει κανείς ακούγοντας παραμύθια και τραγούδια της παιδικής ηλικίας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δήμος Αβδελιώδης, ο οποίος οδηγεί τον λόγο σε πρώτο πλάνο.
Η Αλίκη Καγιαλόγου σημειώνει για την παράσταση:
Άγια εφηβεία, όπως θα έλεγε και η φίλη μου Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ…
Όλοι ακούν Beatles. Εγώ ανακαλύπτω μια γυναικεία φωνή που τραγουδάει κάτι υπέροχα τραγούδια. Τη φωνάζουν Amalia. Δεν καταλαβαίνω τι λέει, όμως με συγκινεί βαθύτατα η εξαίσια φωνή της. Προσπαθώ να τραγουδήσω μαζί της, αλλά δε μου φτάνει. Θέλω να μοιραστώ αυτή την ανακάλυψη και έτσι αρχίζω όλο και πιο πολύ να δυναμώνω την ένταση του πικ-απ και της φωνής μου. Κάθε μέρα, η πολυκατοικία της οδού Δημητρακοπούλου στενάζει. Θέλω, βλέπεις, να με ακούσει και το αγόρι που μένει στο δεύτερο, δε θυμάμαι πια το όνομά του. Πολλά, πάρα πολλά χρόνια μετά, μου στέλνει ο Γιάννης Δουβίτσας την «Ποίηση», το περιοδικό που εκδίδει η Νεφέλη του. Πρώτο-πρώτο το ποίημα «Θαλασσινή ωδή» του Φερνάντο Πεσσόα. Το διαβάζω όλο με μιας. Και λέω είναι δικό μου, δεν το συζητώ. Θάλασσα, βαπόρια, θέλω να φύγω, πειρατές πάρτε με μαζί σας, ταξίδια! Ναι, είναι δικό μου. Ένα τιμόνι μέσα μου αρχίζει να γυρνάει αργά…Θέλω να το διαβάσω δυνατά. Αλλά δε μου φτάνει. Θέλω και να το μοιραστώ. Πρέπει να κάνω κάτι γι’ αυτό…Αρχίζω να πηγαίνω ξανά στην Λισαβόνα της αγαπημένης Amalia, να περπατώ στους δρόμους της Mouraria, να βλέπω την Argentina Santos να πλένει πιάτα και μετά να βγάζει την ποδιά και να τραγουδά φάντος. Και αρχίζω το ταξίδι απ’ την αρχή…
Πότε:
Κυριακή 3 Ιουνίου 2018
13.00
Πού:
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Λεωφ.Συγγρού 364, Καλλιθέα
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται 
δύο ώρες πριν από την έναρξη της συναυλίας από τα Ταμεία της ΕΛΣ.
http://www.mononews.gr/city-stories/tesseris-endiaferouses-mousikes-ekdilosis-me-eleftheri-isodo-gia-afti-ti-vdomada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου