Σελίδες

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

«Planet or Plastic?» φωτογραφίες απ’ το National Geographic...

καμπάνια του National Geographic
«Planet or Plastic?» ρωτά το National Geographic το τελευταίο τεύχος του περιοδικού στο οποίο κυκλοφόρησε και έχει ως επίκεντρο την περιβαλλοντική μόλυνση που προκαλεί το πλαστικό σε όλο τον κόσμο. Κι αυτή η μόλυνση μας επηρεάζει όλους.

Η συγκεκριμένη καμπάνια από το National Geographic έχει ως στόχο να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των καταναλωτών, να περιοριστεί η χρήση του πλαστικού, να ενημερωθούν οι καταναλωτές για τις καταστροφικές συνέπειες απ’ τη χρήση του πλαστικού.
Στο εξώφυλλο του περιοδικού βλέπουμε ένα το μισό παγόβουνο στη θάλασσα και το υπόλοιπο μισό -κάτω από τη θάλασσα- βλέπουμε μια τεράστια πλαστική σακούλα.
καμπάνια του National Geographic
Κι αυτό σημαίνει πως ίσως εμείς δεν βλέπουμε άμεσα το πρόβλημα αλλά αυτό διαρκώς διογκώνεται και η μόλυνση του πλανήτη έχει καταστροφικές συνέπειες σε όλο τον πλανήτη.18 δισεκατομμύρια pounds πλαστικού καταλήγει στους ωκεανούς αναφέρεται στο περιοδικό και ο αριθμός είναι πραγματικά τρομακτικός.

Ο πλανήτης παρήγαγε 448 εκατομμύρια τόνους πλαστικού μόνο το 2015, μόνο μέσα σε έναν χρόνο! Μέχρι σήμερα, συνολικά 6,3 δις τόνοι καταλήγουν στον ωκεανό ή διασκορπισμένα σε τοπία πολλών ηπείρων. Περισσότερο από το 40% των πλαστικών χρησιμοποιούνται μόνα μια φορά και στη συνέχεια πετάγονται.
«Κάθε χωματερή είναι γεμάτη με συλλέκτες πλαστικών. Υπάρχει πολύ περισσότερο πλαστικό συγκριτικά με άλλα ανακυκλώσιμα υλικά» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην περιγραφή της φωτογραφίας.
Πρωταγωνιστές στις φωτογραφίες και στην καμπάνια του National Geographic είναι οι εκατομμύρια τόνοι πλαστικού: Πλαστικές σακούλες, μπουκάλια και καλαμάκια.

Κι αυτές οι φωτογραφίες έχουν ως στόχο να σε ταρακουνήσουν, να σε κάνουν να συνειδητοποιήσεις πόσο καταστροφική είναι η χρήση του πλαστικού για το περιβάλλον και τον τεράστιο αντίκτυπο που έχει.
Παρά την αυξανόμενη ανησυχία και τη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει στα Μέσα Ενημέρωσης, οι εταιρείες σχεδιάζουν όλο και περισσότερα πλαστικά μιας χρήσης! «Σε αυτήν την φωτογραφία βλέπουμε μια γυναίκα από το Μπαγκαλντές η οποία διδάσκει στον γιο της πώς να φυλάξει τα πλαστικά που τα έχει ξεβράσει το ποτάμι» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην περιγραφή αυτής της φωτογραφίας.
Κάτω από μια γέφυρα σε παραπόταμο του Buriganga στο Μπαγκλαντές, μια οικογένεια αφαιρεί ετικέτες από πλαστικά μπουκάλια, ξεχωρίζοντας τα πράσινα από τα διαφανή για να τα μεταπουλήσει. Οι συλλέκτες απορριμμάτων πληρώνονται εδώ περίπου 100 δολάρια το μήνα.
Με έδρα τη Μαδρίτη, δημιουργούνται εγκαταστάσεις όπου οι πολίτες μπορούν αν δουν τον όγκο των πλαστικών απορριμάτων που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη τους.

Sun Xueli φοράει μια μπλούζα που αδιανόητα προστίθεται στο βουνό των πλαστικών μπουκαλιών που την περιβάλλουν.
Η δουλειά της είναι να αποσπάσει τις ταινίες του χαρτιού και να ταξινομήσει τα πλαστικά κατά χρώμα. Όταν φτάνουν τα μπουκάλια στο σημείο συγκέντρωσης στο Hua Jü Yuan στα νότια του Πεκίνου, έχουν ήδη περάσει από τρία στάδια: ένας εργαζόμενος που τα συλλέγει από τον δρόμο, ένας μεσάζων που τα αγοράζει και στη συνέχεια τα πουλάει χύμα στον εργολάβο που τα νοικιάζει αυτόν τον χώρο από την κρατική εταιρεία China Recycling Development Corporation.
Στη συνέχεια η CRDC, θα πουλήσει τα μπουκάλια σε ένα εργοστάσιο στο νότιο τμήμα της Κίνας και τελικά θα τα ανακυκλώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου