Σελίδες

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

...αν μας τσιμπήσει τσούχτρα

Αποτέλεσμα εικόνας για Προσοχή: Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει τσούχτρα
- Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια της τσούχτρας, όχι με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια σας και κατά συνέπεια μεταφορά του ερεθισμού και σε αυτά, παρά με άμμο,
τρίβοντάς την στο σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια τής τσούχτρας, σαν να κάνετε peeling.
- Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. 
Αυτό περιορίζει τοπικά το πρήξιμο.
- Στη συνέχεια αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα που περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από 
το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα χρησιμοποιήστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό). Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται η φαγούρα και το τσούξιμο.
- Τέλος, αν η έκταση του τσιμπήματος είναι μεγάλη, πάρτε κάποιο χάπι αντιισταμινικό, για να αντιμετωπιστούν συστηματικότερα τα συμπτώματα. 
Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι 
η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.
 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για Προσοχή: Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει τσούχτρα
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η περιοχή του σώματος που ήλθε σε επαφή με την τσούχτρα παρουσιάζει μία έντονη κοκκινίλα, με ή χωρίς φούσκωμα, που συνοδεύεται από έντονο τσούξιμο, πόνο ή φαγούρα. Τα ενοχλήματα αυτά προκαλούνται από μία τοξική ουσία που απελευθερώνεται από τα πλοκάμια της τσούχτρας. Κατά κανόνα, ωστόσο, και μετά την εφαρμογή των παραπάνω υποχωρούν. Αν δεν υποχωρήσουν, ίσως χρειαστεί το άτομο να μεταφερθεί στα επείγοντα, όπου ενδεχομένως του χορηγηθεί ένεση κορτιζόνης.
Τι να ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ 
Εάν διαπιστώσετε ότι στο σημείο που σας άγγιξε η τσούχτρα έχουν παραμείνει πλοκάμια, αφαιρέστε τα βρέχοντας το σημείο με θαλασσινό νερό και τρίβοντας απαλά με λίγη άμμο ή με κάποιο αντικείμενο – όχι όμως με γυμνά χέρια γιατί τότε θα κολλήσουν τα πλοκάμια στα δάχτυλά σας. Μην ρίξετε όμως γλυκό νερό γιατί όπως εξηγήσαμε μπορεί να χειροτερέψει τον πόνο.
- Σε καμία περίπτωση μην μπείτε στη διαδικασία να ρίξετε στο σημείο γλυκό νερό ή ανθρώπινα ούρα. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα ανακουφιστείτε. Αντίθετα, ο πόνος θα είναι ακόμα μεγαλύτερος. 
- Τα ούρα βγαίνουν αραιωμένα από το σώμα μας, ειδικά αν δεν είναι τα πρώτα πρωινά, οπότε η σύνθεσή τους είναι πιο κοντά στο φρέσκο νερό. Αυτό σημαίνει πως τα ούρα, όπως και το νερό, δεν είναι η καλύτερη λύση αφού το γλυκό νερό στην πληγή μεταβάλλει τη συγκέντρωση του αλατιού μέσα και έξω από το τσίμπημα κάνοντας τα πλοκάμια να κολλήσουν στο δέρμα και να σπάσουν οι νηματοκύστεις- οι κάψουλες με το δηλητήριο- επιδεινώνοντας τον πόνο και 
την ενόχληση.
thehomeissue_rsouxtra01
Το θαλασσινό νερό θα αποδειχθεί σωτήριο. 
Εφόσον έχετε αφαιρέσει την τσούχτρα από το σημείο που σας τσίμπησε ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό στην περιοχή της κοκκινίλας έτσι ώστε να γίνει σωστός καθαρισμός από τα πλοκάμια και το δηλητήριο που θα σας έχουν αφήσει. Εναλλακτικά μπορείτε να τρίψετε το σημείο με άμμο, που ίσως πονέσει ελαφρώς, ή να ρίξετε λευκό ξίδι στο σημείο του τσιμπήματος. Μια ακόμα ιδανική επιλογή -δύσκολη για την παραλία- είναι να ρίξετε ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας που θα εξοντώσει τα κεντριά.
Παγώστε την περιοχή. 

Όλο και κάπου θα μπορέσετε να βρείτε πάγο ή κάποιο παγωμένο μπουκάλι με νερό. Σκοπός σας να παγώσετε την περιοχή του τσιμπήματος έτσι ώστε να ανακουφιστείτε από τον πόνο και να περιορίσετε την κοκκινίλα.
Κρέμα η σωτήρια. 
Καλά τα γιατροσόφια τουλάχιστον για τις πρώτες ώρες του τσιμπήματος. Μετά, όμως, θα ήταν καλύτερα να απευθυνθείτε σε ένα φαρμακείο. Μια κορτιζονούχα αλοιφή θα σας ανακουφίσει από τον πόνο και θα περιορίσει την κοκκινίλα. Τώρα αν το σημείο του τσιμπήματος είναι μεγάλο η λήψη αντισταμινικών χαπιών κρίνεται απαραίτητη.
Αξίζει να πούμε πως όλα τα παραπάνω αφορούν την περίπτωση 
που ΔΕΝ είστε αλλεργικοί. Αν είστε και δεν το γνωρίζετε, συμπτώματα όπως ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, χαμηλή πίεση, ταχυκαρδία ή τάση προς έμετο θα πρέπει να σας θορυβήσουν και το νοσοκομείο θα μοιάζει μονόδρομος.

Σχετική εικόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου