Σελίδες

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Στάσου...και άκου! *Γράφει η Κοινωνιολόγος Διονυσία Τριπολίτου



Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία παγκοσμίως. Η επιστήμη κοντεύει να επιλύσει το
Θαύμα της ύπαρξης μέσα στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής
Σωματιδίων CERN, η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι πλέον ένα γεγονός.
Μέσα από όλες αυτές τις εξελίξεις που όλα μοιάζουν να μας οδηγούν σε παγκόσμιες ανακατατάξεις, η ανθρώπινη επικοινωνία διαφαίνεται να παραμένει προβληματική.
*Πρέπει άραγε να αναρωτηθούμε αν ο άνθρωπος που είναι ο ευφυέστερος οργανισμός στη γη, δεν μπορεί να παρακολουθήσει όλες αυτές τις αλλαγές;
*Τι είναι αυτό που φταίει και παραμένει εγκλωβισμένος μέσα στην καθημερινή του εγωπάθεια και στην επικέντρωση των αναγκών του μικρόκοσμου του;
*Γιατί δεν καταφέρνει να ωθήσει τις διεργασίες εκείνες που θα του επιτρέψουν να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες;
Εύκολα κάποιοι θα απαντήσουμε ότι φταίει η οικονομική δυσπραγία που κατά καιρούς παίρνει διάφορες μορφές και εμποδίζει τον καθένα από εμάς να έχει τον «χρόνο» να ανταπεξέλθει και να απαντήσει σε τέτοιου είδους προβληματισμούς.
Αυτή η απάντηση φαίνεται πλέον να είναι η εύκολη λύση.
Πάντα κάτι άλλο ή κάποιος άλλος φταίει.
Στάσου…! Και άκου.
Τι θέλω να πω με αυτές της δύο λέξεις;
Στάσου: Σταμάτα έστω και για λίγο, να πεις την καλημέρα σου.
Στάσου να μιλήσεις. Τίποτα δεν είναι πιο επείγον από το να δώσεις σημασία στον συνάνθρωπό σου. Κάντο εσύ αν δεν το κάνει ο άλλος. Όλοι οι άνθρωποι χρειαζόμαστε αυτή την αναγνώριση ο ένας από τον άλλον προκειμένου να νοιώσουμε ότι ανήκουμε σ΄ένα σύνολο μέσα στην κοινωνία που ζούμε. Στάσου και δώσε το χέρι σου.
Άνοιξε την αγγαλιά σου. Χάιδεψε τον άλλον. Ξέφυγε από την σκέψη του τι θα σκεφτεί εκείνη την στιγμή, το πιο σίγουρο είναι ότι αργότερα θα νοιώσει σπουδαιότερος και σίγουρα όχι πλέον τόσο μόνος!
Άκου: Ο άλλος έχει σημαντικά πράγματα να σου πει.
Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις εκείνη την στιγμή, ωστόσο αργότερα θα ανιχνεύσεις τα «σημάδια». Ο καθένας, μέσα από την μικρή ή μεγάλη του ιστορία, μέσα από τον πόνο ή την χαρά του, μέσα από την γνώση ή την αμάθεια του, έχει να προσθέσει στην δικιά σου ζωή μια εμπειρία ή ακόμα και μια λύση, που μπορεί εσύ να έψαχνες από καιρό.
Στάσου …! Και άκου:
Δυο μαγικές λέξεις που αν καταφέρεις να τις βάλεις στην ζωή σου θα γίνεις πιο πλούσιος. Το περίεργο είναι ότι αυτή η μεθοδολογία της σκέψεις διδάσκεται στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια για μια πετυχημένη πώληση!
Η έλλειψη διάδοσής της μέσα στην βασική μας εκπαίδευση (εκτός από κάποιους φωτισμένους εκπαιδευτικούς και γονείς, που τολμούν…) πρέπει επειγόντως να μας παρακινήσει. Εμείς κρατάμε την ζωή στα χέρια μας. Απλές δράσεις που φαντάζουν απλοϊκές μπορούν να επιλύσουν τον Μίτο της Αριάδνης τον οποίο εμείς αναζητούμε προκειμένου να ανακαλύψουμε την διαδρομή μας μέσα στους δικούς μας λαβυρίνθους, για να βγούμε από τους δαιδάλους της ακατανοησίας και της άγνοιας που κουβαλάμε μέσα μας.
«Εντολή σου, είπε, αυτός ο κόσμος Και γραμμένος μες στα σπλάχνα σου είναι
Διάβασε και προσπάθησε Και πολέμησε» είπε Ο καθείς και τα όπλα του, είπε »
… Άξιον εστί, Ελύτης.
Dionisia Tripolitou
https://www.facebook.com/notes/dionisia-tripolitou/%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου