Σελίδες

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Γαλατόπιτα αλμυρή!

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
 Το ιδανικό είναι να γίνει με κατσικίσιο γάλα! 
Ο δυόσμος είναι το υλικό-«κλειδί», απαραίτητος, γιαυτό μην τον παραλείψετε. 

Επίσης χρειαζόμαστε φρέσκο κρεμμυδάκι αλλά μόνο τα λευκά φύλλα από 
την τρυφερή καρδιά του.
Υλικά:
- 4,5 ποτήρια του νερού γεμάτα ως επάνω, γάλα φρέσκο βιολογικό

- 1/2 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κ.τ.σ. κρεμμυδόφυλλα ψιλοκομμένα, από φρέσκα κρεμμυδάκια 

(μόνο το πολύ τρυφερό εσωτερικό μέρος τους)
- 2-3 κ.τ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο (περίπου μια χούφτα φύλλα δυόσμου)
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κ.τ.σ. κοφτές ζάχαρη (δεν θα βγει γλυκιά, μη φοβάστε)
- λίγο λάδι για το άλειμμα του ταψιού
- λίγο λάδι μέσα στην γαλατόπιτα (περίπου 1/3 του φλιτζανιού)
- 3 αυγά χτυπημένα σε μπολ με ένα πιρούνι
- 1 γεμάτη χούφτα χυλοπίτες
- 1 γεμάτη χούφτα ρύζι γλασέ


photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Διαδικασία:
*Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα κρύο, το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το λάδι. 

Με αυγοδάρτη ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι και 
να μην υπάρχουν μεγάλοι σβώλοι. 
Κατόπιν ανάβουμε το μάτι της κουζίνας και τα "δένουμε" ανακατεύοντας 
συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνουν κρέμα σαν τη μπεσαμέλ, 
όχι πολύ πηχτή όμως. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

*Κατόπιν ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε γρήγορα για 

να μην βράσουν. 
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, δυόσμο, 
κρεμμυδόφυλλα, χυλοπίτες, ρύζι) και ανακατεύουμε πάλι. 
Αν δούμε ότι η κρέμα μας είναι πολύ σφιχτή, τότε προσθέτουμε λίγο γάλα 
και την ανακατεύουμε να αραιώσει ελαφρά, καθώς οι χυλοπίτες και το 
ρύζι θα τραβήξουν τα παραπανίσια υγρά.

*Αλείφουμε με λάδι ένα βαθύ ταψί ή ένα κλασσικό πιρέξ και 

ρίχνουμε την κρέμα.

*Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι να πάρει χρώμα και 

να σφίξει η κρέμα. Θέλει περίπου μισή ώρα. 
Αν δούμε ωστόσο ότι αρχίζει να αρπάζει από πάνω περισσότερο από 
ό,τι πρέπει, την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε 
κανονικά το ψήσιμο.

*Αφού βγεί από τον φούρνο την αφήνουμε να σταθεί αρκετά, ίσως και 

ένα 2ωρο πριν την κόψουμε, ώστε να βγουν τα κομμάτια ατόφια, 
χωρίς να διαλυθούν.

* Η συνταγή είναι από το blog της Χρυσαυγής Μπόμπολα Food For Thought
http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου