Σελίδες

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα & ρύζι




*τί θα χρειαστούμε :
- 1 γαλοπούλα - ολόκληρη -
5 κουταλιές τυρί κρέμα....
- 1 λεμόνι - το ξύσμα
- 1 κουταλιά μουστάρδα απαλή
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι  ρίγανη
- 1 κουταλάκι " θυμάρι

*γιά τη γέμιση :
20 κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 2 ξινόμηλα τριμμένα στον τρίφτη
- 1 πορτοκάλι - το ξύσμα του και το χυμό του-
- 150 γρ. άγριο - κατά προτίμηση - ρύζι
- 100 γρ.κονιάκ
- 1 κουταλάκι κόλιαντρο τριμμένο
- 1 κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
- 2 κουταλιές ζάχαρη μαύρη
- 50 γρ.ελαιόλαδο
- αλάτι καί πιπέρι 

**πώς θά τα φτιάξουμε :
1 - Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση για την γαλοπούλα. 
2 - Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε στην κατσαρόλα με το ελαιόλαδο. 
3 - Προσθέτουμε τα τριμμένα μήλα και τα σοτάρουμε μαζί με τα κρεμμύδια. 
4 - Ρίχνουμε το χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα, το μισό κονιάκ, 
     τη ζάχαρη και τα μυρωδικά. 
5 - Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και βράζουμε το μίγμα σε μέτρια φωτιά 
     για 10 λεπτά περίπου. 
6 - Ψιλοκόβουμε τα κάστανα και τα προσθέτουμε στο τέλος στην κατσαρόλα. 
7 - Προσθέτουμε το ρύζι ακατεύουμε καλά καί το βγάζουμε από τη φωτιά.

*Πλένουμε την γαλοπούλα και την σκουπίζουμε καλά, 

να μην έχει καθόλου νερά.
*Ανακατεύουμε το τυρί μαζί με τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, 
το ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη και το θυμάρι.
*Ξεκολλάμε προσεκτικά την πέτσα της γαλοπούλας από την πλευρά της 
κοιλιάς και απλώνουμε το μίγμα που ετοιμάσαμε με το χέρι μας, 
ανάμεσα στο κρέας και στην πέτσα.
**Τώρα γεμίζουμε την γαλοπούλα με τη γέμιση που ετοιμάσαμε. 
Την βάζουμε σε ταψί και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο κονιάκ και 
προσθέτουμε ακόμα ένα ποτήρι ζεστό νερό.
Ψήνουμε την γαλοπούλα στους 200 ºC για 1 ώρα και 40 λεπτά περίπου
- ή όσα κιλά είναι τόσες...ώρες - 
την γυρίζουμε κατά διαστήματα έτσι ώστε να ροδοψηθεί απ όλες τις πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου