Σελίδες

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Φίστουλα


ΦΙΣΤΟΥΛΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ – XΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ


Η φίστουλα πραγματοποιείται  στους νεφροπαθείς τελικού σταδίου 
που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα τεχνητού νεφρού. Πρόκειται για
την εκτροπή του αίματος από μια αρτηρία σε μία φλέβα με σκοπό τη χρησιμοποίηση 
της τελευταίας για τον καθετηριασμό στον τεχνητό νεφρό και την πραγματοποίηση αιμοκάθαρσης. 
Η φίστουλα είναι ένα χειρουργείο που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία 
και ως επί το πλείστον δεν χρήζει νοσηλείας στο νοσοκομείο.

Μόνιμη αρτηριοφλεβική επικοινωνία ή παράκαμψη ( fistula)

Η αιμοκάθαρση στην οποία υποβάλλονται ασθενείς  με νεφρική ανεπάρκεια σε τακτά χρονικά διαστήματα απαιτεί την πολύωρη συνεχή ροή του αίματος τους μέσα από 
τα ειδικά φίλτρα του μηχανήματος αιμοκάθαρσης (τεχνητού νεφρού).
Επομένως, κάθε φορά που πρόκειται να κάνει αιμοκάθαρση ο ασθενής 
( και αυτό συμβαίνει κάθε 2-3 ημέρες) θα πρέπει το μηχάνημα να συνδέεται με κάποιο φλεβοκαθετήρα που να έχει τοποθετηθεί σε μια φλέβα του ασθενούς η οποία να είναι μεγάλου διαμετρήματος. Αυτό δεν εύκολο, ούτε ανώδυνο να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 ημέρες, καθώς θα αφενός μεν θα καταστραφούν γρήγορα οι περιφερικές φλέβες ( αυτές που βρίσκονται στα άκρα των ασθενών) , αφετέρου η ταλαιπωρία των ασθενών θα είναι μεγάλη. Γι΄αυτούς τους λόγους έχει επιλεγεί ως καλύτερη λύση η δημιουργία με μία μικρή επέμβαση μίας μόνιμης αρτηριοφλεβική παράκαμψης, δηλ. μίας τεχνητής επικοινωνίας μεταξύ μίας αρτηρίας και μίας γειτονικής της φλέβας σ’ ένα  επιφανειακό σημείο του άνω άκρου. Αυτή η τεχνητή ένωση αρτηρίας με φλέβα, οδηγεί στη διάταση του αγγείου και σε σκλήρυνση του τοιχώματος του, γεγονότα που με τη σειρά τους καθιστούν ευκολότερη την παρακέντηση και την αντοχή του αγγείου στο χρόνο. Αντί της απευθείας σύνδεσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας ενδιάμεσος σωλήνας από ειδικό υλικό. Κάθε επιλογή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της, που θα τα αξιολογήσει ο θεράπων αγγειοχειρουργός.
Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, αλλά σε περιπτώσεις με σύνθετο μόσχευμα επιλέγεται η γενική αναισθησία.
Κατάλληλα σημεία για τέτοια επικοινωνία είναι οι περιοχές της έσω επιφάνειας του καρπού, στην περιοχή κοντά στον αγκώνα ή στο βραχίονα. Επιλέγεται το άνω άκρο που δεν είναι το κυρίαρχο, δηλ. αυτό που κυρίως δεν χρησιμοποιεί ο ασθενής.
Ο μετεγχειρητικός πόνος από την επέμβαση δεν είναι αξιόλογος.
Ο ασθενής μπορεί να φύγει από την μονάδα μετά από λίγες ώρες, γρηγορότερα σε περιπτώσεις τοπικής αναισθησίας, αργότερα σε περιπτώσεις γενικής αναισθησίας.
Επιπλοκές της επέμβασης είναι η αιμορραγία και η φλεγμονή του τραύματος. 
Αργότερα μπορεί να θρομβωθεί και να κλείσει η επικοινωνία, να δημιουργηθεί ανεύρυσμα της επικοινωνίας ( διεύρυνση της) και πολύ σπάνια να διαταραχθεί η αιμάτωση περιφερικά της επέμβασης.
Η αφαίρεση ραμμάτων γίνεται σε 7- 10 ημέρες.
Ο ασθενής πρέπει να επικοινωνήσει με το γιατρό του αν παρατηρήσει πρήξιμο της περιοχής, ερυθρότητα ή έντονο πόνο. Επίσης αν αισθανθεί ότι κάτι δεν πάει καλά στο χέρι του, περιφερικά της επέμβασης ( απώλεια αισθητικότητας, αλλαγή χρώματος του δέρματος).
Η απουσία από την εργασία έχει ήδη επηρεαστεί από την κύρια νόσο του ασθενούς, αλλά σαφώς μετά από λίγες ημέρες μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να ασκήσει τα όποια καθήκοντα εκτελούσε, αποφεύγοντας να επιβαρύνει το χειρουργηθέν άκρο.


  • Η φίστουλα είναι μια επικοινωνία ανάμεσα σε μια αρτηρία και μια φλέβα, που γίνεται είτε κοντά στον καρπό είτε στην έσω πλευρά του αγκώνα.
  • Η φίστουλα πρέπει να είναι η πρώτη αγγειακή προσπέλαση που γίνεται στον νεφροπαθή που ξεκινάει την αιμοκάθαρση, γιατί έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μικρότερο κίνδυνο λοιμώξεων. Χρειάζεται 30-40 ημέρες από το χειρουργείο για να μπορέσει να αναπτυχθεί, «να φουσκώσει», ώστε να είναι έτοιμη για παρακέντηση.
  • Γίνεται με τοπική αναισθησία και χρειάζεται συνήθως έως μια ώρα χειρουργικού χρόνου.
  • Αν ο ασθενής αφού εξετασθεί με triplex, δεν έχει ικανοποιητικά αγγεία για δημιουργία φίστουλας, τότε η επόμενη λύση είναι το μόσχευμα.

 β) Μόσχευμα

  • Το μόσχευμα ενώνει μια αρτηρία με μια φλέβα.
  • Είναι συνθετικό ή βιοσυνθετικό ή υβριδικό και γίνεται είτε στο χέρι (Φωτό 1), είτε στο πόδι (σαφηνομηριαίο).
  • Γίνεται και αυτό με τοπική αναισθησία και χρειάζεται μια έως δύο ώρες χειρουργείου και μπορεί να παρακεντηθεί 20-25 ημέρες αργότερα.
μόσχευμα δεξιού βραχίονα

γ) Κεντρικός καθετήρας

  • Οι αιμοκαθερώμενοι μέχρι να αποκτήσουν φίστουλα ή μόσχευμα, χρειάζονται ένα καθετήρα για να γίνεται αιμοκάθαρση. Αυτός μπορεί να είναι προσωρινός ή μόνιμος.
  • Τοποθετείται με τοπική αναισθησία και συνήθως με υπερηχογραφική καθοδήγηση και μηχάνημα ακτινοσκόπησης.
  • Ο προσωρινός καθετήρας πρέπει να αφαιρείται σε σύντομο χρονικό διάστημα γιατί υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης.
  • Ο μόνιμος καθετήρας μπορεί να μείνει για μεγάλο διάστημα και είναι συνήθως η τελική λύση όσων δεν έχουν άλλη αγγειακή προσπέλαση.

 Η αιμοκάθαρση & ο Αγγειοχειρουργός σας

Η ποιότητα ζωής των ασθενών που κάνουν αιμοκάθαρση εξαρτάται άμεσα από την καλή λειτουργία της αγγειακής τους προσπέλασης.
Η σωστή τεχνική από τον αγγειοχειρουργό και η επιλογή της κατάλληλης θέσης για την παράκαμψη, είναι πολύ σημαντική για τον ασθενή και τη διάρκεια ζωής της αγγειακής προσπέλασης.
Η προσεκτική παρακολούθηση από το νεφρολόγο και τον αγγειοχειρουργό, μπορεί να γλυτώσει τον ασθενή από πιθανή θρόμβωση της φίστουλας.
Σε δυσλειτουργία αυτής μπορεί να διορθωθεί εγκαίρως με αγγειοπλαστική και να αποφευγχθεί νέο χειρουργείο.

Αγγειοπλαστική φίστουλας ή μοσχεύματος

Κεντρική Στενωση Φιστουλας
Σε περίπτωση κακής λειτουργίας, λόγω κάποιας στένωσης στην αγγειακή προσπέλαση (Φωτό Α), τότε η διόρθωση της στένωσης επιτυγχάνεται με αγγειοπλαστική (μπαλονάκι) (Φωτό Β).
  •  Αυτό γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί έως μια ώρα.
  • Ο ασθενής αμέσως μετά την αγγειοπλαστική μπορεί να πάει σπίτι του ή να κάνει αιμοκάθαρση.
  • Η αγγειοπλαστική μπορεί να κρατήσει μια φίστουλα ή ένα μόσχευμα «ανοιχτό για χρόνια»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου