Χρυσό βραχιόλι δημιουργία της Sofias Vamiali
η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων εγκαινιάζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, στις 10 Αυγούστου
Στην έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά κοσμήματα από τις Κυκλάδες, σε μια ιστορική γραμμή που εκτείνεται σε βάθος 7 χιλιετιών.
Από τα νεολιθικά κοσμήματα της 6ης χιλιετίας π.Χ. έως τη δεκαετία του 1970, η ιστορία τους ανιχνεύεται μέσα από 230 εκθέματα που προέρχονται από 19 διαφορετικά Κυκλαδονήσια (Αμοργό, Ανδρο, Δεσποτικό, Δήλο, Θήρα, Ιο, Κέα, Κίμωλο, Κύθνο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρήνεια, Σάλιαγκο, Σίφνο, Σύρο, Σχοινούσα και Τήνο), ενώ η αφήγηση κλείνει με σημερινά κοσμήματα.
Διαδήματα, σφηκωτήρες και σκουλαρίκια, περιδέραια και περίαπτα, πόρπες και περόνες, δαχτυλίδια και βραχιόλια, φτιαγμένα από όστρεα, οστά και ελεφαντόδοντο, απλούς και ημιπολύτιμους λίθους, γυαλί, φαγεντιανή και κοράλλι, αλλά και από χαλκό, άργυρο και χρυσό, φανερώνουν τη διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να στολίζει το σώμα, τα μαλλιά και τα ενδύματά του, ώστε να προσελκύει, να γοητεύει, να ξεχωρίζει, να επιβάλλεται, να προσελκύει ευνοϊκές δυνάμεις ή να αποτρέπει το κακό. Από την πολυσημία αυτών των τέχνεργων, επελέγη να προβληθεί ο ρόλος τους ως τεκμηρίων της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και φιλαρέσκειας, υπογραμμίζοντας έτσι τη διαχρονική τους λειτουργία και συνδέοντάς τα με τον σύγχρονο άνθρωπο.
Γι' αυτό η έκθεση κλείνει με σύγχρονες δημιουργίες κορυφαίων Eλλήνων δημιουργών που σχεδίασαν ειδικά για τη «Vanity»: Deux Hommes, Elena Syraka, Ileana Makri, Ιoanna Souflia, Lito, Minas, Νikos Koulis, Sofia Vamiali, Sophia Kokosalaki, Two is Company, Venyx by Eugenie Niarchos, Yannis Sergakis. Η ιδέα και η πραγμάτευση της «Vanity» ξεφεύγει από το συνήθη πλαίσιο μιας αρχαιολογικής έκθεσης, επιχειρώντας να υπηρετήσει έναν δύσκολο στόχο: να κερδίσει το πολύχρωμο και δύσκολο κοινό της Μυκόνου, το οποίο απέφευγε έως σήμερα να επισκεφθεί το μουσείο του νησιού.
περιδέραιο με λίθινες χάντρες, η μία σε μορφή βατράχου.
Περίπου 7.000 ετησίως άνθρωποι επισκέπτονται το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, αριθμός πολύ μικρός σε σχέση με τα 2 εκατομμύρια των ξένων επισκεπτών που δέχεται ετησίως το νησί. «Από τη σύγχρονη γενιά των Μυκονιατών ελάχιστοι έχουν μπει μέσα», υποστηρίζει ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς. Αυτή την αναντιστοιχία επιθυμεί να ανατρέψει ο έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από ενάμιση χρόνο. Το παραμελημένο επί δεκαετίες αρχαιολογικό μουσείο του νησιού ανακαινίσθηκε, ενώ η έκθεση έχει ως στόχο ο τουρισμός της Μυκόνου να πάψει να είναι μονοδιάστατος και να αποκτήσει και πολιτιστική διάσταση.
Τα περισσότερα εκθέματα, παλιότερα και πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα, παρουσιάζονται πρώτη φορά στο κοινό και στις Κυκλάδες, παρά την προέλευσή τους από αυτές. Οπως, για παράδειγμα, από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο προέρχεται με απόφαση της διευθύντριάς του Κατερίνας Δελαπόρτα, ο πολύτιμος σταυρός της Μυκονιάτισσας Μαντώς Μαυρογένους.
Η «Vanity» έχει σχεδιασθεί να είναι εκτός από περιοδική και περιοδεύουσα. Αφού κλείσει τον ετήσιο κύκλο της στη Μύκονο, θα ταξιδέψει και στα μουσεία των άλλων κυκλαδίτικων νησιών. Ως ενέργεια, εντάσσεται στον ευρύτερο προγραμματισμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων να ανακαινίσει κτιριολογικά τα κυκλαδίτικα μουσεία και να ανανεώσει τις εκθέσεις τους, οι οποίες περιέχουν κορυφαία δείγματα της ελληνικής τέχνης και αρχαιολογίας.
Αντιγόνη Καράλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου