Μια εβδομάδα πέρασε από την άφιξη του πριγκιπικού ζεύγους στην Αθήνα. Σύσσωμος ο πολιτικός αλλά και ο απλός κόσμος φαίνεται να περίμενε την συνάντηση αυτή που σχεδιάστηκε εδώ και μήνες.
Προσεκτικά δεν θα έλεγα αλλά σε γενικές γραμμές πήγαμε καλά ως χώρα
που έχει όμως δρόμο μπροστά της προς την τελειοποίηση.
Εχθρός του καλού, το καλύτερο.
Είδαμε την άφιξη του πριγκιπικού ζεύγους με το αεροπλάνο, την κατάθεση στεφάνου, την είσοδο στο προεδρικό Μέγαρο αλλά και τις εγκάρδιες συζητήσεις με τον πρόεδρο κύριο Παυλόπουλο αλλά και με τον πρωθυπουργό κύριο Τσίπρα. Όλα με άνεση από έναν άνθρωπο που έχει μάθει μέσα από τα τόσα χρόνια μεγαλωμένος με την αυστηρότητα του πρωτοκόλλου να ελίσσεται έξυπνα. Τον είδαμε την επόμενη μέρα να συναντιέται με τον αρχιεπίσκοπο, να προσκυνάει ως απλός πολίτης, πιστός στην εκκλησία της Παναγίας της Καπνικαρέας και της Αγίας Ειρήνης αλλά και να αγοράζει ένα κουλούρι και ένα λουκουμά από την Ερμού για εκείνον και την σύζυγο του και να πίνει τον καφέ του ήρεμα και απλά πριν ακολουθήσει το υπόλοιπο πολύωρο πρόγραμμα του.
Τυπικός σε όλα του μετέβει σε όλες τις εκδηλώσεις, στο συμμαχικό νεκροταφείο, στο βρετανικό πολεμικό "HMS Echo", στο Αβέρωφ, στην τριήρη "Ολυμπιάς" στο ίδρυμα Νιάρχου μέχρι αργά το απόγευμα όπου παρευρέθηκε στην δεξίωση της πρέσβειρας στην αγγλική πρεσβεία προς τιμή του και προς τιμήν της συζύγου του. Το πρόγραμμα στην Κρήτη νομίζω το χάρηκε πιο πολύ αφού κι ο Κάρολος αλλά και η Καμίλα έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και τα έθιμα των λαών.
Δεν αρνήθηκαν να μπουν στο χορό και νομίζω το απόλαυσαν και οι δύο.
Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά. Τα είδαμε στις κάμερες, τα διαβάσαμε στα ιστολόγια και ο κάθε ένας έβγαλε τα συμπεράσματα του.
Μάθαμε την ιστορία του παππού του Ανδρέα και του πατέρα του Φίλιππου. Βέβαια μάλλον οι δημοσιογράφοι αναπαρήγαγαν όλα ίσως όπως βρίσκονται στις εγκυκλοπαίδειες ή σε αμφίβολα δημοσιεύματα με καλό ή άσχημο τρόπο.
Από την μία ακούγαμε ότι ο πατέρας του είχε κάποτε δηλώσει ότι δεν αισθάνεται Έλληνας ή ότι ο παππούς του, Ανδρέας ήταν ένας από τους υπεύθυνους (!) για την Μικρασιατική καταστροφή και η μητέρα του Ελισάβετ δεν έχει επισκεφτεί επίσημα την Ελλάδα τόσα χρόνια.. Μάλλον όλα ειπωμένα με τρόπο απόλυτο, ίσως και αυταρχικό ώστε ο κόσμος να εμπεδώσει έναν αρνητικό ηλεκτρισμό που δεν υπήρχε στον αέρα.
Αν διάλεγα εγώ κάτι που θα ήθελα να ξέρει ο κόσμος είναι ότι πράγματι ο παππούς του δικάστηκε ως ένας από τους υπευθύνους αλλά το έκτακτο στρατιωτικό δικαστήριο έγινε σε στιγμές μεγάλης έντασης για τον ελληνισμό όπου η φωνή της λογικής ήταν απούσα και η στρατιωτική δικτατορία ζητούσε εξιλαστήρια θύματα με τραγικούς πρωταγωνιστές τους Έξι, τον πρωθυπουργό Γούναρη, τον Στράτο κλπ. Όλα αυτά έχουν αναλυθεί διεξοδικά από βιβλία, ιστορικούς μάλιστα λίγα χρόνια πριν ζητήθηκε από τον εγγονό του Πρωτοπαπαδάκη! και δόθηκε η αθώωση τους από το δικαστήριο (Οκτώβριο του 2010!) κι ας γράφτηκε με μικρά γράμματα ή εξαφανίστηκε από τα πρωτοσέλιδα. Η ιστορική συμφιλίωση δεν έφτασε στα αυτιά των πολλών. Και ο Ανδρέας αποκαταστάθηκε το 1935 στον βαθμό του. Γιατί αναφέρθηκε η αρχή αλλά όχι το τέλος δεν γνωρίζω.
Για τον Φίλιππο δεν διάβασα προσωπικά εγώ ποτέ ότι έκανε άσχημη δήλωση για την Ελλάδα. Διάβαζα κάποτε ότι είχε βάλει τρικλοποδιά σε μια Ελληνίδα που βρίσκονταν σε δεξίωση στο Μπάκινγχαμ και γέλασε πολύ με το κατόρθωμα του αυτό... Βεβαίως, βλέποντας το όνομα της εφημερίδας που το δημοσιεύει καταλαβαίνεις γιατί γράφει κάτι ανάλογο.
Ίσως θα έπρεπε οι δημοσιογράφοι να μην ξέχναγαν και να αναφέρονταν διεξοδικότερα στον Φίλιππο. Ότι για παράδειγμα στον θυρεό του ως Δούκα του Εδιμβούργου τοποθέτησε και την ελληνική σημαία προς τιμή του πατέρα του και της πατρίδας του. Ότι επισκέφτηκε ανεπίσημα πολλές φορές την Ελλάδα. Σε επίσημη επίσκεψη με την σύζυγο του, του δόθηκε η ευκαιρία το 1950 να δει και την εκκλησία του Αγίου Φίλιππα στην Νεάπολη της Νίκαιας, αφιερωμένη από τους τοπικούς άρχοντες στο νιόπαντρο τότε ζευγάρι. Μάλιστα είδαν και τα δύο κυπαρίσσια που φυτεύθηκαν επί τη ευκαιρία των αρραβώνων τους, εν έτει 1947. Επίσης το 1964 ήρθε ο Φίλιππος επίσημη επίσκεψη για τους γάμους του Βασιλέως Κωνσταντίνου, ήταν κι ο Κάρολος μαζί.
Δυστυχώς οι δημοσιογράφοι μέσα στην αμάθεια τους αλλά και στη γραμμή που ακολουθούν, αυτή την ελαφριά των καναλιών που αναλώθηκαν στο πρόσωπο ή στην εμφάνιση ή στην περπατησιά της Δούκισσας θέλησαν να διακωμωδήσουν κάτι από όλα αυτά. Η ελαφρότητα βλέπετε.
Την θέση των ειδικών την πήραν οι συνηθισμένοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν γεγονότα ας πούμε καθημερινά. Τα είδατε, τα θαυμάσατε. Γνωστός παρουσιαστής κεντρικού δελτίου ειδήσεων χαρακτήρισε την Δούκισσα ότι έχει πρόσωπο σταφίδα. Άλλοι γέλασαν με το όνομα της και το συνειρμό που φέρει στο μυαλό. . Έλλειψη σεβασμού και τακτ σε όλο του το μεγαλείο ξεχνώντας ότι το γήρας έρχεται σε όλους μας.
Μικρή σημείωση η δούκισσα ήταν όμορφη στα νιάτα της.
Θα ήθελα να καταλάβει από μέρους μου ο κόσμος ότι κακώς ψάχνουμε γιατί η Ελισάβετ δεν ήρθε στην Ελλάδα.
Ας δεχτούμε την υπόθεση με την Κύπρο και τις στιγμές έντασης που υπήρχαν. Γιατί να μην κάνουμε αντίστροφα την ερώτηση για να το κάνουμε πιο απλό;
Πότε το ελληνικό κράτος ήταν έτοιμο να προσκαλέσει την Βασίλισσα μετά το 1974 που εξέπεσε η Βασιλεία στην Ελλάδα;
Εδώ μόνο η Προεδρία θα μπορούσε να μας απαντήσει και μάλλον η απάντηση είναι ότι ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο. Επομένως βγάζω το συμπέρασμα ταχέως ότι μάλλον χαϊδεύουμε τον εαυτό μας. Μόνοι μας αδικηθήκαμε τόσα χρόνια, κλείσαμε την πόρτα του σπιτικού μας και λέγαμε μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς βασιλιάδες. Από τις πιο τρανταχτές επισκέψεις ήταν του Βασιλιά Χουάν Κάρλος και της Βασίλισσας Σοφίας. Οι πολιτικοί μας όμως φοβόντουσαν τους ξένους Βασιλείς. Γι΄αυτό λίγες ή καθόλου προσκλήσεις.
Τι δεν μάθαμε.
Ξέρετε φίλοι, φίλες ο κόσμος κινείται. Με ή κυρίως χωρίς εμάς.
Εννοώ ότι αν εμείς ως κράτος δεν δεχόμασταν Βασιλείς δεν σημαίνει ότι και
τα άλλα κράτη δεν δέχονταν. Ανταλλάσσονται επισκέψεις συνέχεια.
Θέλετε ο φόβος, θέλετε ο κομπλεξισμός μας, θέλετε η τηλεόραση, οι εφημερίδες όλα αυτά μας είχαν κλείσει σε μια γυάλα. Αν όμως κάποιοι ενημερώνονται από ξένα περιοδικά σίγουρα θα φώναζαν "και όμως η γη κινείται "!
Έρχεται το αεροσκάφος και περιγράφει ο δημοσιογράφος ότι βλέπει τα σημαιάκια της Ελλάδος και των Ουίνσδορ. Ξεχνάει ότι όπου κινείται ή ταξιδεύει ο διάδοχος ή ο εστεμμένος δηλώνεται η παρουσία του από την σημαία με τον θυρεό του. Όπως στην θάλασσα με τον επισείον. Των Ουίνσδορ δεν ήταν, πάντως. Η βασιλική σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί(Royal standard of United Kingdom). Χρησιμοποιεί άλλη στην Ουαλία, άλλη στην Σκωτία, άλλη στην Κορνουάλη, άλλη στον Καναδά κλπ Η εραλδική με κάθε λεπτομέρεια.
Ολόκληρη ιστορία με σχήματα που δείχνει προέλευση, καταγωγή.
Ακόμη κι ο κύριος Παυλόπουλος όταν τον βλέπουμε για παράδειγμα στο
γραφείο του, από πίσω του φιγουράρει η σημαία με το εθνόσημο, είναι
η σημαία του προέδρου.
Δεν μάθαμε πως να τους αποκαλούμε. Πολλά λάθη, ακόμα και ο γράφων αν κρίνω από την τηλεοπτική συνέντευξη μου και το χάσιμο των σωστών εκφράσεων.
Δεν μάθαμε για τον Κάρολο περισσότερα πράγματα.
Πολλοί μίλησαν για την πνευματικότητα του, για την σχέση του με το Άγιο Όρος. Ο Κάρολος όμως έχει μια γενικότερη εσωτερική αναζήτηση και την εξεδήλωσε από μικρή ηλικία. Ίσως και η γιαγιά του Αλίκη, σύζυγος του Ανδρέα έπαιξε τον ρόλο της. Πριγκίπισσα, ορφανή μεγάλωσε με αγάπη για την θεία της Ελισάβετ (Έλλα για τους οικείους) που ήταν παντρεμένη με τον Μεγάλο Δούκα Σέργιο
της Ρωσίας. Όταν δολοφονήθηκε ο σύζυγος της η Έλλα- αδελφή της τσαρίνας Αλεξάνδρας- απαρνήθηκε τίτλους, κοσμήματα και πλούτη ενδύθηκε το μοναχικό ράσο και ίδρυσε το δικό της τάγμα. Στην επανάσταση των μπολσεβίκων δολοφονήθηκε μαζί με άλλους συγγενείς της. Αγιοποιήθηκε το 1992. Μικρή παρένθεση: η Έλλα μεγάλωσε τα παιδιά της δικής μας πριγκίπισσας Αλεξάνδρας που πέθανε νωρίς, κόρης του Βασιλιά Γεωργίου του Α΄ και της Βασίλισσας Όλγας, τον μεγάλο δούκα Δημήτρη (γνωστός αργότερα ως δολοφόνος του Ρασπούτιν) και την μεγάλη δούκισσα Μαρία(γνωστή για την συνεργασία της με την Σανέλ και τις δυο αυτοβιογραφίες της).
Η Αλίκη βαθιά επηρεασμένη από την θεία της ενδύθηκε κι αυτή όταν σήμανε
η ώρα, το μοναχικό ράσο. Στην ψυχή του πρίγκηπα, μάλλον αποτυπώθηκε και αυτό ως εμπειρία. Μην ξεχνάμε ότι η αγάπη του προς τον συνάνθρωπο τον ώθησε στο να ιδρύσει το Prince΄s Trust. Και η αγκαλιά του χώρεσε πολλούς. Ενδεικτικά, το να βρίσκεις δουλειά σε ανέργους, σε πρώην φυλακισμένους, σε παιδιά μονογονεικής οικογένειας, αφού πρώτα τα επιμορφώσεις και τους δώσεις τα κατάλληλα εφόδια είναι νομίζω κάτι το καταπληκτικό. Και μάλιστα το όνειρο του δεν έμεινε μόνο στην Μεγάλη Βρετανία. Αποφάσισε ότι πρέπει να δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό, να αποκτήσει την διεθνή του υπόσταση
και στην θέση του προέδρου της συμβουλευτικής επιτροπής έβαλε τον ξαδερφό του πρίγκηπα Παύλο της Ελλάδος.
Και ξεκινούν με την Ελλάδα που έχει μεγάλο δείκτη ανεργίας αλλά και γιατί το ζήτησε ο ίδιος ο Παύλος να ξεκινήσει το project από τον τόπο καταγωγής του. Όνειρα, σχέδια με επίκεντρο τον άνθρωπο. Αυτό είναι το βασιλικό μεγαλείο. Κάποιοι θα κομπάσουν. Οκ.
Ας μιλήσουμε για τον Κάρολο και τις σκέψεις του για το περιβάλλον.
Από μικρός έχει κατασταλάξει πως θέλει και ονειρεύεται την Βρετανία.
Έχει γράψει βιβλία γι'αυτό. Η αρμονία μέχρι και στην πιο μικρή λεπτομέρεια.
Δεν αφήνεται τίποτα στην τύχη. Ο ίδιος συμπληρώνει το όλο κομμάτι με
το κτήμα του στο Highgrove. Και εδώ βάζει σε εφαρμογή αυτό που ονειρεύεται. Ανακύκλωση, βιολογικά προϊόντα, διάθεσή τους σε μαγαζιά με αντίστοιχα είδη γίνονται και είναι τα πιο περιζήτητα με έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων λιρών.
Ο ίδιος προτείνει, εφαρμόζει, ο κόσμος επιβραβεύει.
Αυτό που δεν μάθαμε είναι τι κάνει ένας πρίγκηπας. Ή ακόμα και ένας εστεμμένος. Που είναι οι μαέστροι ουσιαστικά της ορχήστρας τους. Και για να ολοκληρώσει το έργο πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουν ομαδικά.
Έτσι ξεχάστηκε να ειπωθεί ότι ο Κάρολος συμμετέχει σε πάνω από 600 φιλανθρωπικές εκδηλώσεις το χρόνο. Όπου μαζεύονται χρήματα,
παρουσιάζονται καινοτομίες, εγκαινιάζονται μηχανήματα ή υπηρεσίες ή ότι
μπορεί να βάλει ο νους σας. Τι άλλο κάνει όμως στον ελεύθερο του χρόνο;
Θα αναρωτηθείτε βέβαια, «έχει χρόνο με τόσες υποχρεώσεις;» θα απαντούσα ναι, ζωγραφίζει και έχει ταλέντο στην ζωγραφική. Κληρονομικό χάρισμα ίσως αφού και ο πατέρας του ζωγραφίζει υπέροχα. Όλα αυτά θα τα εξηγούσα στην συνέντευξη μου στο action 24, είχα κουβαλήσει βιβλία, ένα έργο του Κάρολου από την προσωπική μου συλλογή αλλά ο χρόνος ανείπωτος εχθρός.
Από αυτή την επίσκεψη βγήκαν όμως και οι εκκρεμότητες που έχει η δημοκρατία με το παρελθόν της. Θέμα ανέκυψε με το αν έπρεπε να προσκληθεί ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος με την οικογένεια του στην δεξίωση στο προεδρικό Μέγαρο. Συγγενείς δεν προσκαλούνται ήταν η απάντηση. Μα είναι πρώην αρχηγός κράτους, πρώην αρχηγός των τριών σωμάτων στρατού, πρώην ολυμπιονίκης...
Κι όμως λείπει αυτό το χαρτί, ο νόμος αν θέλετε που το παρελθόν συμβιβάζεται με το παρόν. Είναι αυτός ο νόμος επικύρωσης που μέχρι και στην Σερβία ψηφίστηκε από την Βουλή και δείχνει ότι αποδέχεται την ιστορική πορεία των Καραγεώργεβιτς.
Τι κι αν ο Β. Κωνσταντίνος προσκαλείται και αναγνωρίζεται ως τέως Βασιλιάς
της Ελλάδος σε όλες τις βασιλικές αυλές του κόσμου.
Εμείς με τις πολιτικές αγκυλώσεις που μας διακρίνουν ακόμα να συμφιλιωθούμε. Η εικόνα όμως που είδα ενός πρίγκηπα να συζητά με τον πρωθυπουργό κύριο Τσίπρα, έναν αριστερό ηγέτη δεν μου φάνηκε άσχημη.
Άραγε ο Γκονζάλες δεν ήταν αριστερός πρωθυπουργός και ο Χουάν Κάρλος
ο Βασιλιάς του; Το πήγα πολύ μακριά στην φαντασία μου.
Όμως τίποτα δεν είναι αδύνατο, φαντάζομαι πλέον.
Όπως και κάποια μικρή παράβαση του πρωτοκόλλου και με την παρουσία του βασιλέως Κωνσταντίνου σίγουρα κάποιοι θα χαροποιούνταν.
Σίγουρα πρώτα ο Κάρολος. Και εκείνος παραβίασε το πρωτόκολλο αγκαλιάζοντας και φιλώντας την μητέρα του, στην συναυλία προς τιμή των γενεθλίων της μπροστά σε πλήθος κόσμου. Πρώτη φορά στα 69 του χρόνια.
Επομένως όλα γίνονται.
Η ελληνική πολιτεία δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος είναι
νονός του Ουίλιαμ, του μελλοντικού Βασιλιά της Μ. Βρετανίας, ο Ουίλιαμ του γιου του Παύλου του Κωνσταντίνου Αλεξίου αλλά και ο Κάρολος της κόρης
του Παύλου, Μαρίας-Ολυμπίας. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά.
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος λέγανε οι δημοσιογράφοι και
τους απαντάμε :αποκαλείται βασιλιάς Κωνσταντίνος, τέως βασιλιάς
της Ελλάδος.
Πρώην διάδοχος Παύλος ή πρώην πρίγκηπας Παύλος λέγανε και
απαντούμε :διάδοχος Παύλος ή πρίγκηπας Παύλος.
Ή το ένα ή το άλλο.
Είναι κι αυτό μια αρχή να μάθουν να τα λένε σωστά.
Θα ήταν κομψό αφού έγινε η συνάντηση της οικογένειας του Κωνσταντίνου με τον Κάρολο πριν την δεξίωση στην πρεσβευτική κατοικία να υπάρχει και μια φωτογραφία. Το κοινό έχει απαίτηση να μαθαίνει, να βλέπει για να μην ξεχνά.
Να περηφανευεται για την Βασιλική του οικογένεια.
Οι γαλαζοαίματοι το ξεχνούν κι αυτοί με την σειρά τους.
Ακόμη και η παρουσία του διαδόχου του θρόνου του πρ. Αλέξανδρου της Σερβίας(βαπτισιμιος της Β. Ελισάβετ) πέρασε νομίζω φευγαλέα από τα μάτια μας.
Ο Κάρολος ήρθε, κατέκτησε τους πάντες και έφυγε.
Μικρή λεπτομέρεια σε όλα αυτά είναι ότι χάθηκε μια ευκαιρία από αυτή την επίσκεψη. Νομίζω δεν τέθηκε σωστά η παρουσίαση του έργου που θα γίνει
στην Ελλάδα του ιδρύματος του, του διεθνούς βραχίονα του Prince΄s Trust
και του προέδρου του πρίγκηπα Παύλου.
Έπρεπε να γίνονταν πιο οργανωμένα. Να μοιραστούν φυλλάδια, να γίνει συγκέντρωση Τύπου και παρουσία του έργου και οι δυνατότητες του.
Να δείξουν οι υπεύθυνοι πως λειτουργεί το ίδρυμα όλα αυτά τα χρόνια από ιδρύσεως του και πως σκέπτονται να συνεχίσει το διεθνές.
Με παρουσία του Κάρολου και του Παύλου και του διευθύνοντος συμβούλου. Γιατί πίσω από κλειστές πόρτες;
Ο κόσμος δεν κατάλαβε ή δεν μπόρεσε να καταλάβει.
Τι είναι; πως απευθύνεται κάποιος, τις προϋποθέσεις, τα κέρδη από την ανταπόκριση του σε αυτό το έργο. Με δύο, άντε να πω και τέσσερις συνεντεύξεις των 2,5 λεπτών όπου τα 30 δευτερόλεπτα ξοδεύονται για το Ίδρυμα νομίζω μεταδίδεται κάτι ομιχλώδες, όχι συγκεκριμένο.
Ελπίζω στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να γίνουμε όλοι κοινωνοί αυτού του σπουδαίου project. Αλλά και να μην μείνει στην απλή αναγγελία.
Κάπου εκεί μέσα σε όλα αυτά πρέπει να εμφανιστεί και το Ίδρυμα Άννα Μαρία που χάθηκε με τα χρόνια και δεν ξέρω αν είναι ενεργό ακόμα.
Εξάλλου το νόημα της επίσκεψης του Κάρολου δεν ήταν τι φόρεσαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι κυρίες ή οι κύριοι αφού μάθαμε ότι στην πρόσκληση
δεν ήταν γραμμένη η προτεινόμενη ενδυμασία και έτσι όλοι χαρήκαμε αυτή
την ποικιλομορφία της δημοκρατίας μας.
Μου έλειψαν τα χειροφιληματα. "Είσαι άλλης εποχής" θα μου πείτε.
Άτυχη θεωρώ την γρήγορη συνομιλία μεταξύ του υπουργού κου Τέρενς Κουίκ και του Κάρολου μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο- αφού δεν έχεις πρώτα ενημερωθεί ποια ομάδα στηρίζει ο πρίγκηπας ,μην κάνεις κάποιο αστείο. Καλύτερα ας μίλαγαν για το καιρό.
Ατυχής και η κίνηση της κας Μπαζιάνα, συντρόφου του πρωθυπουργού, να ακουμπήσει στον ώμο τον Κάρολο το βράδυ της δεξίωσης.
Έλλειψη τακτ θα έλεγα.
Καλό θα είναι αφού η ελληνική δημοκρατία διαθέτει τόσες υπηρεσίες και υπαλλήλους να μπορεί ένας υπάλληλος του πρωτοκόλλου ή της εθιμοτυπιας
να ενημερώνει μια εβδομάδα πιο πριν τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.
Δεν δείχνει οικειότητα, δείχνει απλά αγένεια.
Βεβαίως ο Κάρολος ξέρει από που προέρχεται ο καθένας.
Το μόνο που δεν ξέρει είναι που πηγαίνει.
Προσεκτικά δεν θα έλεγα αλλά σε γενικές γραμμές πήγαμε καλά ως χώρα
που έχει όμως δρόμο μπροστά της προς την τελειοποίηση.
Εχθρός του καλού, το καλύτερο.
Είδαμε την άφιξη του πριγκιπικού ζεύγους με το αεροπλάνο, την κατάθεση στεφάνου, την είσοδο στο προεδρικό Μέγαρο αλλά και τις εγκάρδιες συζητήσεις με τον πρόεδρο κύριο Παυλόπουλο αλλά και με τον πρωθυπουργό κύριο Τσίπρα. Όλα με άνεση από έναν άνθρωπο που έχει μάθει μέσα από τα τόσα χρόνια μεγαλωμένος με την αυστηρότητα του πρωτοκόλλου να ελίσσεται έξυπνα. Τον είδαμε την επόμενη μέρα να συναντιέται με τον αρχιεπίσκοπο, να προσκυνάει ως απλός πολίτης, πιστός στην εκκλησία της Παναγίας της Καπνικαρέας και της Αγίας Ειρήνης αλλά και να αγοράζει ένα κουλούρι και ένα λουκουμά από την Ερμού για εκείνον και την σύζυγο του και να πίνει τον καφέ του ήρεμα και απλά πριν ακολουθήσει το υπόλοιπο πολύωρο πρόγραμμα του.
Τυπικός σε όλα του μετέβει σε όλες τις εκδηλώσεις, στο συμμαχικό νεκροταφείο, στο βρετανικό πολεμικό "HMS Echo", στο Αβέρωφ, στην τριήρη "Ολυμπιάς" στο ίδρυμα Νιάρχου μέχρι αργά το απόγευμα όπου παρευρέθηκε στην δεξίωση της πρέσβειρας στην αγγλική πρεσβεία προς τιμή του και προς τιμήν της συζύγου του. Το πρόγραμμα στην Κρήτη νομίζω το χάρηκε πιο πολύ αφού κι ο Κάρολος αλλά και η Καμίλα έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και τα έθιμα των λαών.
Δεν αρνήθηκαν να μπουν στο χορό και νομίζω το απόλαυσαν και οι δύο.
Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά. Τα είδαμε στις κάμερες, τα διαβάσαμε στα ιστολόγια και ο κάθε ένας έβγαλε τα συμπεράσματα του.
Μάθαμε την ιστορία του παππού του Ανδρέα και του πατέρα του Φίλιππου. Βέβαια μάλλον οι δημοσιογράφοι αναπαρήγαγαν όλα ίσως όπως βρίσκονται στις εγκυκλοπαίδειες ή σε αμφίβολα δημοσιεύματα με καλό ή άσχημο τρόπο.
Από την μία ακούγαμε ότι ο πατέρας του είχε κάποτε δηλώσει ότι δεν αισθάνεται Έλληνας ή ότι ο παππούς του, Ανδρέας ήταν ένας από τους υπεύθυνους (!) για την Μικρασιατική καταστροφή και η μητέρα του Ελισάβετ δεν έχει επισκεφτεί επίσημα την Ελλάδα τόσα χρόνια.. Μάλλον όλα ειπωμένα με τρόπο απόλυτο, ίσως και αυταρχικό ώστε ο κόσμος να εμπεδώσει έναν αρνητικό ηλεκτρισμό που δεν υπήρχε στον αέρα.
Αν διάλεγα εγώ κάτι που θα ήθελα να ξέρει ο κόσμος είναι ότι πράγματι ο παππούς του δικάστηκε ως ένας από τους υπευθύνους αλλά το έκτακτο στρατιωτικό δικαστήριο έγινε σε στιγμές μεγάλης έντασης για τον ελληνισμό όπου η φωνή της λογικής ήταν απούσα και η στρατιωτική δικτατορία ζητούσε εξιλαστήρια θύματα με τραγικούς πρωταγωνιστές τους Έξι, τον πρωθυπουργό Γούναρη, τον Στράτο κλπ. Όλα αυτά έχουν αναλυθεί διεξοδικά από βιβλία, ιστορικούς μάλιστα λίγα χρόνια πριν ζητήθηκε από τον εγγονό του Πρωτοπαπαδάκη! και δόθηκε η αθώωση τους από το δικαστήριο (Οκτώβριο του 2010!) κι ας γράφτηκε με μικρά γράμματα ή εξαφανίστηκε από τα πρωτοσέλιδα. Η ιστορική συμφιλίωση δεν έφτασε στα αυτιά των πολλών. Και ο Ανδρέας αποκαταστάθηκε το 1935 στον βαθμό του. Γιατί αναφέρθηκε η αρχή αλλά όχι το τέλος δεν γνωρίζω.
Για τον Φίλιππο δεν διάβασα προσωπικά εγώ ποτέ ότι έκανε άσχημη δήλωση για την Ελλάδα. Διάβαζα κάποτε ότι είχε βάλει τρικλοποδιά σε μια Ελληνίδα που βρίσκονταν σε δεξίωση στο Μπάκινγχαμ και γέλασε πολύ με το κατόρθωμα του αυτό... Βεβαίως, βλέποντας το όνομα της εφημερίδας που το δημοσιεύει καταλαβαίνεις γιατί γράφει κάτι ανάλογο.
Ίσως θα έπρεπε οι δημοσιογράφοι να μην ξέχναγαν και να αναφέρονταν διεξοδικότερα στον Φίλιππο. Ότι για παράδειγμα στον θυρεό του ως Δούκα του Εδιμβούργου τοποθέτησε και την ελληνική σημαία προς τιμή του πατέρα του και της πατρίδας του. Ότι επισκέφτηκε ανεπίσημα πολλές φορές την Ελλάδα. Σε επίσημη επίσκεψη με την σύζυγο του, του δόθηκε η ευκαιρία το 1950 να δει και την εκκλησία του Αγίου Φίλιππα στην Νεάπολη της Νίκαιας, αφιερωμένη από τους τοπικούς άρχοντες στο νιόπαντρο τότε ζευγάρι. Μάλιστα είδαν και τα δύο κυπαρίσσια που φυτεύθηκαν επί τη ευκαιρία των αρραβώνων τους, εν έτει 1947. Επίσης το 1964 ήρθε ο Φίλιππος επίσημη επίσκεψη για τους γάμους του Βασιλέως Κωνσταντίνου, ήταν κι ο Κάρολος μαζί.
Δυστυχώς οι δημοσιογράφοι μέσα στην αμάθεια τους αλλά και στη γραμμή που ακολουθούν, αυτή την ελαφριά των καναλιών που αναλώθηκαν στο πρόσωπο ή στην εμφάνιση ή στην περπατησιά της Δούκισσας θέλησαν να διακωμωδήσουν κάτι από όλα αυτά. Η ελαφρότητα βλέπετε.
Την θέση των ειδικών την πήραν οι συνηθισμένοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν γεγονότα ας πούμε καθημερινά. Τα είδατε, τα θαυμάσατε. Γνωστός παρουσιαστής κεντρικού δελτίου ειδήσεων χαρακτήρισε την Δούκισσα ότι έχει πρόσωπο σταφίδα. Άλλοι γέλασαν με το όνομα της και το συνειρμό που φέρει στο μυαλό. . Έλλειψη σεβασμού και τακτ σε όλο του το μεγαλείο ξεχνώντας ότι το γήρας έρχεται σε όλους μας.
Μικρή σημείωση η δούκισσα ήταν όμορφη στα νιάτα της.
Θα ήθελα να καταλάβει από μέρους μου ο κόσμος ότι κακώς ψάχνουμε γιατί η Ελισάβετ δεν ήρθε στην Ελλάδα.
Ας δεχτούμε την υπόθεση με την Κύπρο και τις στιγμές έντασης που υπήρχαν. Γιατί να μην κάνουμε αντίστροφα την ερώτηση για να το κάνουμε πιο απλό;
Πότε το ελληνικό κράτος ήταν έτοιμο να προσκαλέσει την Βασίλισσα μετά το 1974 που εξέπεσε η Βασιλεία στην Ελλάδα;
Εδώ μόνο η Προεδρία θα μπορούσε να μας απαντήσει και μάλλον η απάντηση είναι ότι ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο. Επομένως βγάζω το συμπέρασμα ταχέως ότι μάλλον χαϊδεύουμε τον εαυτό μας. Μόνοι μας αδικηθήκαμε τόσα χρόνια, κλείσαμε την πόρτα του σπιτικού μας και λέγαμε μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς βασιλιάδες. Από τις πιο τρανταχτές επισκέψεις ήταν του Βασιλιά Χουάν Κάρλος και της Βασίλισσας Σοφίας. Οι πολιτικοί μας όμως φοβόντουσαν τους ξένους Βασιλείς. Γι΄αυτό λίγες ή καθόλου προσκλήσεις.
Τι δεν μάθαμε.
Ξέρετε φίλοι, φίλες ο κόσμος κινείται. Με ή κυρίως χωρίς εμάς.
Εννοώ ότι αν εμείς ως κράτος δεν δεχόμασταν Βασιλείς δεν σημαίνει ότι και
τα άλλα κράτη δεν δέχονταν. Ανταλλάσσονται επισκέψεις συνέχεια.
Θέλετε ο φόβος, θέλετε ο κομπλεξισμός μας, θέλετε η τηλεόραση, οι εφημερίδες όλα αυτά μας είχαν κλείσει σε μια γυάλα. Αν όμως κάποιοι ενημερώνονται από ξένα περιοδικά σίγουρα θα φώναζαν "και όμως η γη κινείται "!
Έρχεται το αεροσκάφος και περιγράφει ο δημοσιογράφος ότι βλέπει τα σημαιάκια της Ελλάδος και των Ουίνσδορ. Ξεχνάει ότι όπου κινείται ή ταξιδεύει ο διάδοχος ή ο εστεμμένος δηλώνεται η παρουσία του από την σημαία με τον θυρεό του. Όπως στην θάλασσα με τον επισείον. Των Ουίνσδορ δεν ήταν, πάντως. Η βασιλική σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί(Royal standard of United Kingdom). Χρησιμοποιεί άλλη στην Ουαλία, άλλη στην Σκωτία, άλλη στην Κορνουάλη, άλλη στον Καναδά κλπ Η εραλδική με κάθε λεπτομέρεια.
Ολόκληρη ιστορία με σχήματα που δείχνει προέλευση, καταγωγή.
Ακόμη κι ο κύριος Παυλόπουλος όταν τον βλέπουμε για παράδειγμα στο
γραφείο του, από πίσω του φιγουράρει η σημαία με το εθνόσημο, είναι
η σημαία του προέδρου.
Δεν μάθαμε πως να τους αποκαλούμε. Πολλά λάθη, ακόμα και ο γράφων αν κρίνω από την τηλεοπτική συνέντευξη μου και το χάσιμο των σωστών εκφράσεων.
Δεν μάθαμε για τον Κάρολο περισσότερα πράγματα.
Πολλοί μίλησαν για την πνευματικότητα του, για την σχέση του με το Άγιο Όρος. Ο Κάρολος όμως έχει μια γενικότερη εσωτερική αναζήτηση και την εξεδήλωσε από μικρή ηλικία. Ίσως και η γιαγιά του Αλίκη, σύζυγος του Ανδρέα έπαιξε τον ρόλο της. Πριγκίπισσα, ορφανή μεγάλωσε με αγάπη για την θεία της Ελισάβετ (Έλλα για τους οικείους) που ήταν παντρεμένη με τον Μεγάλο Δούκα Σέργιο
της Ρωσίας. Όταν δολοφονήθηκε ο σύζυγος της η Έλλα- αδελφή της τσαρίνας Αλεξάνδρας- απαρνήθηκε τίτλους, κοσμήματα και πλούτη ενδύθηκε το μοναχικό ράσο και ίδρυσε το δικό της τάγμα. Στην επανάσταση των μπολσεβίκων δολοφονήθηκε μαζί με άλλους συγγενείς της. Αγιοποιήθηκε το 1992. Μικρή παρένθεση: η Έλλα μεγάλωσε τα παιδιά της δικής μας πριγκίπισσας Αλεξάνδρας που πέθανε νωρίς, κόρης του Βασιλιά Γεωργίου του Α΄ και της Βασίλισσας Όλγας, τον μεγάλο δούκα Δημήτρη (γνωστός αργότερα ως δολοφόνος του Ρασπούτιν) και την μεγάλη δούκισσα Μαρία(γνωστή για την συνεργασία της με την Σανέλ και τις δυο αυτοβιογραφίες της).
Η Αλίκη βαθιά επηρεασμένη από την θεία της ενδύθηκε κι αυτή όταν σήμανε
η ώρα, το μοναχικό ράσο. Στην ψυχή του πρίγκηπα, μάλλον αποτυπώθηκε και αυτό ως εμπειρία. Μην ξεχνάμε ότι η αγάπη του προς τον συνάνθρωπο τον ώθησε στο να ιδρύσει το Prince΄s Trust. Και η αγκαλιά του χώρεσε πολλούς. Ενδεικτικά, το να βρίσκεις δουλειά σε ανέργους, σε πρώην φυλακισμένους, σε παιδιά μονογονεικής οικογένειας, αφού πρώτα τα επιμορφώσεις και τους δώσεις τα κατάλληλα εφόδια είναι νομίζω κάτι το καταπληκτικό. Και μάλιστα το όνειρο του δεν έμεινε μόνο στην Μεγάλη Βρετανία. Αποφάσισε ότι πρέπει να δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό, να αποκτήσει την διεθνή του υπόσταση
και στην θέση του προέδρου της συμβουλευτικής επιτροπής έβαλε τον ξαδερφό του πρίγκηπα Παύλο της Ελλάδος.
Και ξεκινούν με την Ελλάδα που έχει μεγάλο δείκτη ανεργίας αλλά και γιατί το ζήτησε ο ίδιος ο Παύλος να ξεκινήσει το project από τον τόπο καταγωγής του. Όνειρα, σχέδια με επίκεντρο τον άνθρωπο. Αυτό είναι το βασιλικό μεγαλείο. Κάποιοι θα κομπάσουν. Οκ.
Ας μιλήσουμε για τον Κάρολο και τις σκέψεις του για το περιβάλλον.
Από μικρός έχει κατασταλάξει πως θέλει και ονειρεύεται την Βρετανία.
Έχει γράψει βιβλία γι'αυτό. Η αρμονία μέχρι και στην πιο μικρή λεπτομέρεια.
Δεν αφήνεται τίποτα στην τύχη. Ο ίδιος συμπληρώνει το όλο κομμάτι με
το κτήμα του στο Highgrove. Και εδώ βάζει σε εφαρμογή αυτό που ονειρεύεται. Ανακύκλωση, βιολογικά προϊόντα, διάθεσή τους σε μαγαζιά με αντίστοιχα είδη γίνονται και είναι τα πιο περιζήτητα με έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων λιρών.
Ο ίδιος προτείνει, εφαρμόζει, ο κόσμος επιβραβεύει.
Αυτό που δεν μάθαμε είναι τι κάνει ένας πρίγκηπας. Ή ακόμα και ένας εστεμμένος. Που είναι οι μαέστροι ουσιαστικά της ορχήστρας τους. Και για να ολοκληρώσει το έργο πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουν ομαδικά.
Έτσι ξεχάστηκε να ειπωθεί ότι ο Κάρολος συμμετέχει σε πάνω από 600 φιλανθρωπικές εκδηλώσεις το χρόνο. Όπου μαζεύονται χρήματα,
παρουσιάζονται καινοτομίες, εγκαινιάζονται μηχανήματα ή υπηρεσίες ή ότι
μπορεί να βάλει ο νους σας. Τι άλλο κάνει όμως στον ελεύθερο του χρόνο;
Θα αναρωτηθείτε βέβαια, «έχει χρόνο με τόσες υποχρεώσεις;» θα απαντούσα ναι, ζωγραφίζει και έχει ταλέντο στην ζωγραφική. Κληρονομικό χάρισμα ίσως αφού και ο πατέρας του ζωγραφίζει υπέροχα. Όλα αυτά θα τα εξηγούσα στην συνέντευξη μου στο action 24, είχα κουβαλήσει βιβλία, ένα έργο του Κάρολου από την προσωπική μου συλλογή αλλά ο χρόνος ανείπωτος εχθρός.
Από αυτή την επίσκεψη βγήκαν όμως και οι εκκρεμότητες που έχει η δημοκρατία με το παρελθόν της. Θέμα ανέκυψε με το αν έπρεπε να προσκληθεί ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος με την οικογένεια του στην δεξίωση στο προεδρικό Μέγαρο. Συγγενείς δεν προσκαλούνται ήταν η απάντηση. Μα είναι πρώην αρχηγός κράτους, πρώην αρχηγός των τριών σωμάτων στρατού, πρώην ολυμπιονίκης...
Κι όμως λείπει αυτό το χαρτί, ο νόμος αν θέλετε που το παρελθόν συμβιβάζεται με το παρόν. Είναι αυτός ο νόμος επικύρωσης που μέχρι και στην Σερβία ψηφίστηκε από την Βουλή και δείχνει ότι αποδέχεται την ιστορική πορεία των Καραγεώργεβιτς.
Τι κι αν ο Β. Κωνσταντίνος προσκαλείται και αναγνωρίζεται ως τέως Βασιλιάς
της Ελλάδος σε όλες τις βασιλικές αυλές του κόσμου.
Εμείς με τις πολιτικές αγκυλώσεις που μας διακρίνουν ακόμα να συμφιλιωθούμε. Η εικόνα όμως που είδα ενός πρίγκηπα να συζητά με τον πρωθυπουργό κύριο Τσίπρα, έναν αριστερό ηγέτη δεν μου φάνηκε άσχημη.
Άραγε ο Γκονζάλες δεν ήταν αριστερός πρωθυπουργός και ο Χουάν Κάρλος
ο Βασιλιάς του; Το πήγα πολύ μακριά στην φαντασία μου.
Όμως τίποτα δεν είναι αδύνατο, φαντάζομαι πλέον.
Όπως και κάποια μικρή παράβαση του πρωτοκόλλου και με την παρουσία του βασιλέως Κωνσταντίνου σίγουρα κάποιοι θα χαροποιούνταν.
Σίγουρα πρώτα ο Κάρολος. Και εκείνος παραβίασε το πρωτόκολλο αγκαλιάζοντας και φιλώντας την μητέρα του, στην συναυλία προς τιμή των γενεθλίων της μπροστά σε πλήθος κόσμου. Πρώτη φορά στα 69 του χρόνια.
Επομένως όλα γίνονται.
Η ελληνική πολιτεία δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος είναι
νονός του Ουίλιαμ, του μελλοντικού Βασιλιά της Μ. Βρετανίας, ο Ουίλιαμ του γιου του Παύλου του Κωνσταντίνου Αλεξίου αλλά και ο Κάρολος της κόρης
του Παύλου, Μαρίας-Ολυμπίας. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά.
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος λέγανε οι δημοσιογράφοι και
τους απαντάμε :αποκαλείται βασιλιάς Κωνσταντίνος, τέως βασιλιάς
της Ελλάδος.
Πρώην διάδοχος Παύλος ή πρώην πρίγκηπας Παύλος λέγανε και
απαντούμε :διάδοχος Παύλος ή πρίγκηπας Παύλος.
Ή το ένα ή το άλλο.
Είναι κι αυτό μια αρχή να μάθουν να τα λένε σωστά.
Θα ήταν κομψό αφού έγινε η συνάντηση της οικογένειας του Κωνσταντίνου με τον Κάρολο πριν την δεξίωση στην πρεσβευτική κατοικία να υπάρχει και μια φωτογραφία. Το κοινό έχει απαίτηση να μαθαίνει, να βλέπει για να μην ξεχνά.
Να περηφανευεται για την Βασιλική του οικογένεια.
Οι γαλαζοαίματοι το ξεχνούν κι αυτοί με την σειρά τους.
Ακόμη και η παρουσία του διαδόχου του θρόνου του πρ. Αλέξανδρου της Σερβίας(βαπτισιμιος της Β. Ελισάβετ) πέρασε νομίζω φευγαλέα από τα μάτια μας.
Ο Κάρολος ήρθε, κατέκτησε τους πάντες και έφυγε.
Μικρή λεπτομέρεια σε όλα αυτά είναι ότι χάθηκε μια ευκαιρία από αυτή την επίσκεψη. Νομίζω δεν τέθηκε σωστά η παρουσίαση του έργου που θα γίνει
στην Ελλάδα του ιδρύματος του, του διεθνούς βραχίονα του Prince΄s Trust
και του προέδρου του πρίγκηπα Παύλου.
Έπρεπε να γίνονταν πιο οργανωμένα. Να μοιραστούν φυλλάδια, να γίνει συγκέντρωση Τύπου και παρουσία του έργου και οι δυνατότητες του.
Να δείξουν οι υπεύθυνοι πως λειτουργεί το ίδρυμα όλα αυτά τα χρόνια από ιδρύσεως του και πως σκέπτονται να συνεχίσει το διεθνές.
Με παρουσία του Κάρολου και του Παύλου και του διευθύνοντος συμβούλου. Γιατί πίσω από κλειστές πόρτες;
Ο κόσμος δεν κατάλαβε ή δεν μπόρεσε να καταλάβει.
Τι είναι; πως απευθύνεται κάποιος, τις προϋποθέσεις, τα κέρδη από την ανταπόκριση του σε αυτό το έργο. Με δύο, άντε να πω και τέσσερις συνεντεύξεις των 2,5 λεπτών όπου τα 30 δευτερόλεπτα ξοδεύονται για το Ίδρυμα νομίζω μεταδίδεται κάτι ομιχλώδες, όχι συγκεκριμένο.
Ελπίζω στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να γίνουμε όλοι κοινωνοί αυτού του σπουδαίου project. Αλλά και να μην μείνει στην απλή αναγγελία.
Κάπου εκεί μέσα σε όλα αυτά πρέπει να εμφανιστεί και το Ίδρυμα Άννα Μαρία που χάθηκε με τα χρόνια και δεν ξέρω αν είναι ενεργό ακόμα.
Εξάλλου το νόημα της επίσκεψης του Κάρολου δεν ήταν τι φόρεσαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι κυρίες ή οι κύριοι αφού μάθαμε ότι στην πρόσκληση
δεν ήταν γραμμένη η προτεινόμενη ενδυμασία και έτσι όλοι χαρήκαμε αυτή
την ποικιλομορφία της δημοκρατίας μας.
Μου έλειψαν τα χειροφιληματα. "Είσαι άλλης εποχής" θα μου πείτε.
Άτυχη θεωρώ την γρήγορη συνομιλία μεταξύ του υπουργού κου Τέρενς Κουίκ και του Κάρολου μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο- αφού δεν έχεις πρώτα ενημερωθεί ποια ομάδα στηρίζει ο πρίγκηπας ,μην κάνεις κάποιο αστείο. Καλύτερα ας μίλαγαν για το καιρό.
Ατυχής και η κίνηση της κας Μπαζιάνα, συντρόφου του πρωθυπουργού, να ακουμπήσει στον ώμο τον Κάρολο το βράδυ της δεξίωσης.
Έλλειψη τακτ θα έλεγα.
Καλό θα είναι αφού η ελληνική δημοκρατία διαθέτει τόσες υπηρεσίες και υπαλλήλους να μπορεί ένας υπάλληλος του πρωτοκόλλου ή της εθιμοτυπιας
να ενημερώνει μια εβδομάδα πιο πριν τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.
Δεν δείχνει οικειότητα, δείχνει απλά αγένεια.
Βεβαίως ο Κάρολος ξέρει από που προέρχεται ο καθένας.
Το μόνο που δεν ξέρει είναι που πηγαίνει.
Από μέρους των Εκδόσεων Στέμμα χάρηκα που δώρησα στον Κάρολο
ένα συλλεκτικό βιβλίο για την προ προ γιαγιά του βασίλισσα Όλγα
το νούμερο 5/175.
Πιστεύω ότι σίγουρα θα εκτιμήσει τις πολλές φωτογραφίες που υπάρχουν
μέσα σε αυτό, των συγγενών του, στο κατά τις δηλώσεις του Έλληνα Κάρολο.
ένα συλλεκτικό βιβλίο για την προ προ γιαγιά του βασίλισσα Όλγα
το νούμερο 5/175.
Πιστεύω ότι σίγουρα θα εκτιμήσει τις πολλές φωτογραφίες που υπάρχουν
μέσα σε αυτό, των συγγενών του, στο κατά τις δηλώσεις του Έλληνα Κάρολο.
Ευχαριστούμε για όλα Υψηλότατε, Υψηλοτάτη.
Πιστεύω ότι κερδίσαμε πολλά και εμείς και εσείς, μετά της συζύγου σας.
Με αυτή την δημοσίευση δεν διεκδικώ το ρόλο του δημοσιογράφου ή του ανταποκριτή.
Ως παρατηρητής και ως μελετητής παρουσιάζω την δική μου καταγραφή και συμπλήρωση των γεγονότων. Πάντα προσωπικός σκοπός είναι να μετριάζω
και όχι να υιοθετώ ακραίες καταστάσεις ή θέσεις.
Πιστεύω ότι κερδίσαμε πολλά και εμείς και εσείς, μετά της συζύγου σας.
Με αυτή την δημοσίευση δεν διεκδικώ το ρόλο του δημοσιογράφου ή του ανταποκριτή.
Ως παρατηρητής και ως μελετητής παρουσιάζω την δική μου καταγραφή και συμπλήρωση των γεγονότων. Πάντα προσωπικός σκοπός είναι να μετριάζω
και όχι να υιοθετώ ακραίες καταστάσεις ή θέσεις.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εκπομπή Today και την κυρία Μάιρα Μπάρμπα
που με κάλεσε να καταθέσω τις απόψεις μου. Την ευχαριστώ για την αντικειμενική παρουσίαση και κάλυψη στο σύνολο της επίσκεψης του
πρ. Καρόλου και της συζύγου του που δεν είδαμε σε άλλα μεγάλα κανάλια.
Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνος Γ. Λουκάς
Εκδότης
Εκδόσεις Στέμμα
Υ. Γ.1 Παρέλειψα τους τίτλους.
Ο Κάρολος είναι η ΑΒΥ πρίγκηπας της Ουαλίας Κάρολος(τους πλήρεις τίτλους μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της αγγλικής βασ. οικογένειας), επικεφαλής πλέον της Κοινοπολιτειας των 53.
Ο Παύλος είναι η ΑΒΥ ο διάδοχος πρίγκηπας Παύλος κοκ
Υ. Γ. 2 Πολλοί φίλοι έγραψαν για την επίσκεψη, ανάμεσα σε αυτούς
ο Αναστάσιος Καδδας που σε δημοσίευση του έγραψε για την εκκλησία
του Αγίου Φιλίππου στην Νεάπολη Νίκαιας.
Υ.Γ. 3 Δεν αναφέρθηκα καθόλου στην σχέση Κάρολου και Νταιάνας.
Αυτή έχει πάρει την θέση της στην ιστορία.
Πλέον ο Κάρολος είναι παντρεμένος με τον νεανικό του έρωτα την Καμίλα
και αυτό αρκεί.
Υ.Γ. 4 Ο Κάρολος μας έδειξε ότι εκτιμά τις προσωπικές του φιλίες.
Η ιδιωτική επίσκεψη στο ζεύγος Αγγελοπούλου λίγο πριν την δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο και το δώρο του προς την κα Αγγελοπούλου δείχνει πόσο gentleman είναι.
Υ.Γ.5 Μάθαμε ότι ο καπουτσίνο φρέντο πίνεται και χωρίς καλαμάκι.
Για οικολογικούς ή απλά μινιμάλ λόγους.
Υ.Γ.6 Το καλό του ντύσιμο, μαζί με τους καλούς του τρόπους και το χιούμορ του μου θύμισαν τον θείο του, πρώην βασιλέα Εδουάρδο 8ο ή πιο γνωστό ως Δούκα του Ουίνσδορ. Τα μανικετόκουμπα με την ελληνική σημαία πολλοί νομίζω τα ζήλεψαν, συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος. Εξάλλου και γω στην συνάντησή μου μετά από πρόσκληση του βασιλιά Συμεών στο παλάτι της Βράνας στην Σόφια φόραγα ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα με το στέμμα και το μονόγραμμα του τσάρου Φερδινάνδου. Τι πιο όμορφο να τιμήσεις με αυτό τον τρόπο αυτόν που σε καλεί; Και ο Κάρολος μας κέρδισε και με αυτή τη λεπτομέρεια.
Υ.Γ.7 Η ελληνική φιλοξενία φάνηκε και από τα δώρα που δέχθηκε το ζευγάρι. Μην ξεχνάμε ότι οι πρώτοι βασιλείς στέλνανε στους συγγενείς τους προιόντα από το κτήμα Τατοίου ,υφαντά χαλιά και γενικά ελληνικά προιόντα.
Υ. Γ. 8 Η φωτογραφία του πριγκιπικου ζεύγους είναι από την ευχετήρια κάρτα Χριστουγέννων που έλαβα τον Δεκέμβριο του 2017.
Προτιμησα να μην χρησιμοποιήσω άλλες φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν
λόγω πνευματικών δικαιωμάτων.
Τα βιβλία και η αριθμημένη λιθογραφία προέρχονται από τη συλλογή μου έχοντας μελετήσει τον πρίγκηπα πολλά χρόνια.
Ο Κάρολος είναι η ΑΒΥ πρίγκηπας της Ουαλίας Κάρολος(τους πλήρεις τίτλους μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της αγγλικής βασ. οικογένειας), επικεφαλής πλέον της Κοινοπολιτειας των 53.
Ο Παύλος είναι η ΑΒΥ ο διάδοχος πρίγκηπας Παύλος κοκ
Υ. Γ. 2 Πολλοί φίλοι έγραψαν για την επίσκεψη, ανάμεσα σε αυτούς
ο Αναστάσιος Καδδας που σε δημοσίευση του έγραψε για την εκκλησία
του Αγίου Φιλίππου στην Νεάπολη Νίκαιας.
Υ.Γ. 3 Δεν αναφέρθηκα καθόλου στην σχέση Κάρολου και Νταιάνας.
Αυτή έχει πάρει την θέση της στην ιστορία.
Πλέον ο Κάρολος είναι παντρεμένος με τον νεανικό του έρωτα την Καμίλα
και αυτό αρκεί.
Υ.Γ. 4 Ο Κάρολος μας έδειξε ότι εκτιμά τις προσωπικές του φιλίες.
Η ιδιωτική επίσκεψη στο ζεύγος Αγγελοπούλου λίγο πριν την δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο και το δώρο του προς την κα Αγγελοπούλου δείχνει πόσο gentleman είναι.
Υ.Γ.5 Μάθαμε ότι ο καπουτσίνο φρέντο πίνεται και χωρίς καλαμάκι.
Για οικολογικούς ή απλά μινιμάλ λόγους.
Υ.Γ.6 Το καλό του ντύσιμο, μαζί με τους καλούς του τρόπους και το χιούμορ του μου θύμισαν τον θείο του, πρώην βασιλέα Εδουάρδο 8ο ή πιο γνωστό ως Δούκα του Ουίνσδορ. Τα μανικετόκουμπα με την ελληνική σημαία πολλοί νομίζω τα ζήλεψαν, συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος. Εξάλλου και γω στην συνάντησή μου μετά από πρόσκληση του βασιλιά Συμεών στο παλάτι της Βράνας στην Σόφια φόραγα ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα με το στέμμα και το μονόγραμμα του τσάρου Φερδινάνδου. Τι πιο όμορφο να τιμήσεις με αυτό τον τρόπο αυτόν που σε καλεί; Και ο Κάρολος μας κέρδισε και με αυτή τη λεπτομέρεια.
Υ.Γ.7 Η ελληνική φιλοξενία φάνηκε και από τα δώρα που δέχθηκε το ζευγάρι. Μην ξεχνάμε ότι οι πρώτοι βασιλείς στέλνανε στους συγγενείς τους προιόντα από το κτήμα Τατοίου ,υφαντά χαλιά και γενικά ελληνικά προιόντα.
Υ. Γ. 8 Η φωτογραφία του πριγκιπικου ζεύγους είναι από την ευχετήρια κάρτα Χριστουγέννων που έλαβα τον Δεκέμβριο του 2017.
Προτιμησα να μην χρησιμοποιήσω άλλες φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν
λόγω πνευματικών δικαιωμάτων.
Τα βιβλία και η αριθμημένη λιθογραφία προέρχονται από τη συλλογή μου έχοντας μελετήσει τον πρίγκηπα πολλά χρόνια.
Εκδόσεις Στέμμα
Tino Luka
https://www.facebook.com/ekdoseis.stemma/posts/2055822161404904
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΑΝΤΑ κ.Κωνσταντίνου Γ. Λουκά
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΑΝΤΑ κ.Κωνσταντίνου Γ. Λουκά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου