Σελίδες

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Φαλάφελ με δυόσμο και λιαστές ντομάτες, συνοδεία σος ταχινιού και καπνιστής μελιτζανοσαλάτας


Τα φαλάφελ αποκτούν μια σπιρτόζικη γεύση χάρη στις ντομάτες.
Υλικά
- 180 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα για 1 βράδυ)
- 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο στα 4
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 4 λιαστές ντομάτες (διατηρημένες σε λάδι), 

καλά στραγγισμένες
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σος ταχινιού

- 200 γρ. ταχίνι
- χυμός από 1 μέτριο λεμόνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 150 ml νερό
Για τη μελιτζανοσαλάτα
- 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες

- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
- 30 ml χυμός λεμονιού
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
30 ml ελαιόλαδο
- 1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
- αλάτι
Για το σερβίρισμα
- 4-5 αραβικές πίτες
- 1 αγγούρι, σε λεπτές φέτες
- τα φύλλα από 5-6 κλωνάρια δυόσμο
Διαδικασία
Μελιτζανοσαλάτα: 

*Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C. 
*Bάζουμε τις μελιτζάνες, ολόκληρες, στη σχάρα στο μεσαίο ράφι 
του φούρνου και ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και 
να «ζαρώσει» πολύ η φλούδα τους. 
*Ξεφουρνίζουμε και όπως είναι ακόμα ζεστές τις ξεφλουδίζουμε και 
αφαιρούμε τα σπόρια τους (τις κρατάμε προσεκτικά από το κοτσάνι). 
*Βάζουμε τη σάρκα της μελιτζάνας σε ένα σουρωτήρι και πιέζουμε με 
ένα κουτάλι για να φύγουν τα υγρά. 
*Αφήνουμε να κρυώσουν. 
*Αδειάζουμε τη σάρκα σε μπολ, τις λιώνουμε λίγο με ένα πιρούνι και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Φαλάφελ: 
*Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα αδειάζουμε (ωμά) στον πολυκόφτη. *Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να χοντροθρυμματιστούν (δεν θέλουμε να γίνουν λείος πουρές). 
*Αδειάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 
στο ψυγείο για 1 ώρα, για να σφίξει το μείγμα και να μπορούμε 
να το πλάσουμε. 
*Πλάθουμε το μείγμα σε στρογγυλούς κεφτέδες και πιέζουμε λίγο 
με τα χέρια μας, για να πλατύνουν. 
*Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 
του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. 
*Τηγανίζουμε τα φαλάφελ (σε δόσεις) για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν. 
*Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, 
να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
Σος ταχινιού: 
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σος και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ρευστή σάλτσα.
Σερβίρισμα: 
Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στον φούρνο τις αραβικές πίτες 
(για περίπου 2 λεπτά). Μοιράζουμε σε κάθε πίτα τη μελιτζανοσαλάτα, 
τα φαλάφελ, το αγγούρι και τον δυόσμο. 
Περιχύνουμε με όση σος ταχινιού θέλουμε, τυλίγουμε (αν θέλουμε) 
και σερβίρουμε.

http://www.gastronomos.gr/gr/%CF%83%CF%8582

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου