Σελίδες

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Οι μισοί γιατροί δέχονται σεξουαλική παρενόχληση από άλλους γιατρούς!

Οι μισοί γιατροί δέχονται σεξουαλική παρενόχληση από άλλους γιατρούς!
Περισσότεροι από μία στις 10 γυναίκες γιατρούς και το 16% των γυναικών ειδικευόμενων έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της Medscape.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι περίπου 47% των γιατρών που δήλωσαν ότι έχουν παρενοχληθεί ανέφεραν ότι παρενοχλήθηκαν από άλλο γιατρό (54% για τους ειδικευόμενους). Η κατανομή των άλλων θυτών ήταν μη ιατρικό προσωπικό ή ασθενείς (29%), νοσηλευτές (17%), υπότροφοι (4%) και φοιτητές ιατρικής (1%).
Τα ευρήματα έρχονται εν μέσω αναφορών για σεξουαλική κακομεταχείριση σε πολλά επαγγέλματα και σε μια εποχή, όπου αυξάνεται το ποσοστό γυναικών γιατρών και φοιτητών ιατρικής.
Σύμφωνα με την έκθεση, συνολικά, το 7% των ιατρών (12% των γυναικών και 4% των ανδρών) και 9% των ιατρών (16% των γυναικών, 4 άνδρες) ανέφεραν παρενόχληση. Στην έρευνα πήραν μέρος πάνω από 3.700 ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί
Το 97% των γυναικών γιατρών που δήλωσαν ότι είχαν παρενοχληθεί ανέφεραν ότι ο δράστης ήταν άνδρας. Από τους άνδρες γιατρούς που παρενοχλήθηκαν, το 23% παρενοχλήθηκε από έναν άλλο άνδρα και το 77% παρενοχλήθηκε από γυναίκα. Οι περισσότεροι γιατροί που ανέφεραν παρενόχληση ήταν μεταξύ των ηλικιών 35 και 44 ετών.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι παρενόχλησης περιελάμβαναν σεξουαλικά σχόλια σχετικά με τα μέρη του σώματος ή την ανατομία, ανεπιθύμητο αγκάλιασμα ή άλλη φυσική επαφή, ανεπιθύμητα σεξουαλικά κείμενα SMS ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Περίπου οι μισοί γιατροί και ειδικευόμενοι δήλωσαν ότι δεν αντιμετώπισαν το ζήτημα όταν συνέβη το περιστατικό, χωρίς να λένε τίποτα στο θύτη, ενώ το 40% των γιατρών ανέφερε ότι ανέφεραν την επιθετική συμπεριφορά.
Όμως, εξ αυτούς που αντέδρασαν, το 54% δήλωσε ότι οι οργανώσεις τους είτε δεν έκαναν τίποτα, είτε χαρακτήρισαν το περιστατικό ως τυπικό. Πάντως, περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι η αναφορά του συμβάντος είχε αρνητικό αντίκτυπο στη δουλειά τους ή δεν ελήφθη σοβαρά υπόψη.
Μόνο το ένα τέταρτο όλων των περιστατικών που αναφέρθηκαν οδήγησε σε έρευνα. Τελικά, ελήφθησαν μέτρα στο 38% περίπου των περιπτώσεων αυτών, συμπεριλαμβανομένου και του παρενοχλητή που δέχθηκε επίπληξη, απολύθηκε, μετακόμισε ή ζήτησε συγγνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου