Φωτογραφία:Γιώργος Δέτσης,
εκτέλεση συνταγής: Βίκυ Κουμάντου
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)
4 πλοκάµια χταποδιού (800 γρ.)
120 ml έ.π. ελαιόλαδο
300 ml κόκκινο ξηρό κρασί
1 φύλλο δάφνης
8 κόκκοι πιπεριού
6 µικρές µελιτζάνες, σε φέτες πάχους 4 εκ.
6 κολοκύθια, σε ροδέλες πάχους 4 εκ.
2 πράσα, σε ροδέλες πάχους 4 εκ.
2 κρεµµύδια, κοµµένα στα 4
3 καρότα, κοµµένα στα 4
2 µεγάλες πατάτες, σε ασύµµετρες ροδέλες πάχους 5-6 εκ.
3 κλωνάρια σέλερι, σε κοµµάτια 4 εκ.
3 κόκκινες πιπεριές, κοµµένες στα 4
3 πράσινες πιπεριές, κοµµένες στα 4
10 µικρά µανιτάρια, ολόκληρα
2 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
2 κλωνάρια φρέσκου δενδρολίβανου, τα φυλλαράκια
2 κλωνάρια φρέσκιας ρίγανης, τα φυλλαράκια
αλάτι και πιπέρι
2 ντοµάτες, σε καρέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε µια κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, σοτάρουµε τα πλοκάµια του χταποδιού σε 20 ml ελαιόλαδο. Σβήνουµε µε το κρασί, προσθέτουµε τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού και βράζουµε µε κλειστό καπάκι, σε χαµηλή φωτιά, για 20 λεπτά. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Βγάζουµε το χταπόδι από την κατσαρόλα και το κόβουµε σε ροδέλες πάχους 3-4 εκ. Περνάµε τον ζωµό από σήτα και τον κρατάµε στην άκρη.
Σε ένα ταψί βάζουµε όλα τα λαχανικά, εκτός από τις ντοµάτες, περιχύνουµε µε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζουµε µε τη ρίγανη και το δενδρολίβανο, αλατοπιπερώνουµε και ψήνουµε, µέχρις ότου αρχίσουν να παίρνουν χρώµα τα λαχανικά. Προσθέτουµε την ντοµάτα, ανακατεύουµε ελαφρά και ψήνουµε για 5 λεπτά ακόµη. Τέλος, ρίχνουµε τον ζωµό που έχουµε φυλάξει από το µαγείρεµα του χταποδιού – αν χρειαστεί, προσθέτουµε λίγο νερό – και ψήνουµε για περίπου 30 λεπτά.
Προτού σερβίρουµε, ρίχνουµε στο τουρλού το χταπόδι και ανακατεύουµε απαλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου