Σελίδες

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Αρώνια... το «βατόμουρο της νιότης»

 Αποτέλεσμα εικόνας για Αρώνια  
...ανήκει στα λεγόμενα super foods λόγω της υψηλής διατροφικής αξίας.
Το «βατόμουρο της νιότης». Εάν λαμβάνετε μία χούφτα από Aronia 
berries κάθε μέρα, πιστεύεται πως έχει μία θετική επιρροή στο στομάχι σας,
προστατεύοντας σας από προβλήματα και ασθένειες του πεπτικού συστήματος, όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑρώνιαΣχετική εικόνα
Το υψηλό αντιοξειδωτικό επίπεδο επίσης μειώνει τους θρόμβους στο αίμα 
και τις καρδιοαγγειακές ασθένειες.
Το φυτό αρώνια, αν και δεν είναι ευρέως γνωστό στους περισσότερους καλλιεργητές, ανήκει στα λεγόμενα super foods λόγω της υψηλής 

διατροφικής του αξίας και βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τις σημαντικότερες εναλλακτικές καλλιέργειες στη χώρα μας.
aronia_new_up
Η Αρώνια η Μελανόκαρπη είναι φυλλοβόλος θάμνος ύψους 1-3 μέτρων 
και στη διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών κατέχει μία από 
τις πρώτες θέσεις.
Είναι μακρόβιος, μειωμένων απαιτήσεων και αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες -25 °C. Ο καρπός της είναι μικρός: 7-10 χιλιοστά, 

στρογγυλός, μαύρος και ωριμάζει από τα μέσα του Αυγούστου.
Η παραγωγή αρχίζει από το τρίτο έτος και σταδιακά αυξάνεται. 

Το κόστος καλλιέργειας είναι χαμηλό, ενώ αυτή αποδίδει εισόδημα 
σε μικρό διάστημα και η φυτεία διαρκεί έως 100 έτη. 
Θεωρείται βιολογική καλλιέργεια διότι δεν χρειάζονται λιπάνσεις 
ή ψεκασμοί καθόσον μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί ότι το φυτό 
προσβάλλεται από ασθένειες.
Οι κλιματικές και εδαφικές συνθήκες της Ελλάδας θεωρούνται ιδανικές 
για την καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού, ενώ οι οικονομικές 
αποδόσεις που μπορούν να φθάσουν σε βάθος τριετίας τα 1.000 ευρώ 
ανά στρέμμα, δικαίως καθιστούν την αρώνια μια εναλλακτική καλλιέργεια 
που μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικό εισόδημα.
Αποτέλεσμα εικόνας για Αρώνια
- Η πρώτη καλλιέργεια στις Σέρρες
Η πρώτη καλλιέργεια αρόνιας στην Ελλάδα έγινε πριν από τρία χρόνια 
(με φυτάρια ποικιλίας Νότιας Βουλγαρίας, ηλικίας τριών ετών) 
στην περιοχή των Σερρών.
Τα ερευνητικά πειράματα προσαρμογής δύο ποικιλιών της αρόνιας 
(Βουλγαρίας και Ολλανδίας) στην Ελλάδα είναι μακροχρόνια και άρχισαν 
το 1987 με συνεργασία του υπουργείου Γεωργίας/Ινστιτούτο Δασικών 
Ερευνών, του Ταμείου Διαχείρισης Πανεπιστημιακού Δάσους Ταξιάρχη 
Χαλκιδικής και της Δασολογικής Σχολής της Σόφιας, και συνεχίζονται 
μέχρι σήμερα από το ΕΘΙΑΓΕ/ΙΔΕ.
- Οι τεχνικές για αποδοτική σοδειά
Η αρώνια μπορεί να καλλιεργηθεί σε σχεδόν όλους τους τύπους εδαφών, 
με την προϋπόθεση ότι τα εδάφη πρέπει να αποστραγγίζονται. 
Δεν απαιτεί παρά ελάχιστο κλάδεμα. 
Πρέπει να κλαδεύονται τα ξερά κλαδιά ώστε το φυτό να αναπτύσσεται 
σε φωτεινότερες συνθήκες,δεν χρειάζεται ραντίσματα και λιπάνσεις 
(παρά μόνο με ζωικά ή φυτικά υπολείμματα, κοπριά).
Η ταχύτητα ανάπτυξης των φυτών είναι αργή (30-40 εκ. ανά έτος), 
όμως η διάρκεια ζωής είναι μεγάλη (έως 100 έτη). 
Αναπτύσσει πολλές παραφυάδες και μεταφυτεύεται εύκολα. 
Ανθίζει τον Ιούλιο ή Αύγουστο, τα άνθη είναι άσπρα και φύονται 
σε μικρές ταξιανθίες. 
Στην Ελλάδα ωριμάζει νωρίτερα (Αύγουστος – αρχές Σεπτεμβρίου, 
ανάλογα με το κλίμα). Η παραγωγή καρπών αρχίζει από το τρίτο έτος 
και σταδιακά αυξάνεται.
Στην Ευρώπη η αρώνια καλλιεργείται σε διάφορες χώρες 

(Ρωσία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Σουηδία, Τσεχία), και σε ευρεία έκταση 
στην Πολωνία.
Στη Λιθουανία παρασκευάζεται κρασί (από τους καρπούς της αρόνιας) 
που ονομάζεται “Aronijos” που συνιστάται για πρόληψη από καρδιοπάθειες. 
Η αρώνια εισήχθηκε από την Αμερική στην Ανατολική Ευρώπη, πριν από 
τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως 
καλλωπιστικό φυτό.
Ομως, μετά τον πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε σαν φαρμακευτικό φυτό από 
τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και είναι χαρακτηριστικό πως εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούνται σήμερα στη Σιβηρία, 
ενδεικτικό ότι αντέχει και στο πολύ ψυχρό κλίμα. 
Στις χώρες αυτές οι μεγαλύτερες ποσότητες χρησιμοποιούνται στη φαρμακολογία, αλλά και για την παρασκευή χυμού, ο οποίος είναι 
πλούσιος σε φαινόλες, κατεχίνες, φλαβονόλες κ.ά.
Στις γειτονικές βαλκανικές χώρες τους χρησιμοποιούν για να 
παρασκευάσουν μαρμελάδα ή γλυκά.
Ιδιότητες
Ο καρπός είναι πλούσιος σε πηκτίνη, τον φυσικό οξικό πολυσακχαρίτη 
που αφθονεί στα μήλα, στα κυδώνια και στα πορτοκάλια. 
Είναι πολύτιμος για τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ τα εκχυλίσματα των 
φύλλων και των καρπών έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και 
θεραπεύουν πολλές ασθένειες, όπως φλεγμονές, καρδιοπάθειες, 
διαβήτη κ.ά.
Επίσης, οι καρποί της αρώνιας είναι μεταξύ των πλέον πλούσιων 

σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε βιταμίνη C.
Για νωπή κατανάλωση δεν παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον 
επειδή έχουν πολύ στυφή γεύση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν 
σε κοκτέιλ χυμών, αλκοολούχων ή ενεργητικών ποτών, σε τσάι, 
σιρόπια, ζελέ, σε φαρμακευτικά σκευάσματα και σαν χρωστικές τροφίμων.
- Υψηλή η ζήτηση για καρπούς-χυμό
Πρώτης τάξης ευκαιρία για να αποκτήσουν οι αγρότες ικανοποιητικό 
πρόσθετο εισόδημα αποτελεί η καλλιέργεια της αρόνιας. 
Σε διεθνές επίπεδο η ζήτηση των καρπών της αρόνιας, αλλά κυρίως 
των χυμών της, υπερβαίνει κατά πολύ από την προσφορά. 
Η ζήτηση αυτή προέρχεται κυρίως από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου 
η αρόνια χρησιμοποιείται για την παρασκευή τροφίμων. 
Στην Αγγλία, στο Βέλγιο και στη Γαλλία υπάρχει μεγάλη ζήτηση για 
τους χυμούς, το ξίδι και τα σιρόπια που έχουν σαν βάση την αρώνια.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η τιμή της αρώνιας κυμαίνεται 

μεταξύ 3,5-4,5 ευρώ ανά κιλό.
Η τιμή των κατεψυγμένων καρπών κυμαίνεται μεταξύ 2,5-3,5 ευρώ 

ανά κιλό, ενώ του χυμού της αρώνιας σε μείγμα με άλλους χυμούς 
κυμαίνεται μεταξύ 10-12 ευρώ ανά κιλό.
*Πολλαπλασιασμός: 

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με εύκολο τρόπο, είτε από τους καρπούς, 
είτε από μοσχεύματα (από νεαρά κλαδιά). 
Ο ταχύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι 
με σπόρους
Αποτέλεσμα εικόνας για Αρώνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου