Σελίδες

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Πασπαλάς με θαλασσινά...φαγητό των Μεσομανιατών


Πασπαλάς, το «εθνικό» φαγητό των Μεσομανιατών
Αγαπημένο φαγητό της Μέσα Μάνης 
(που έπαψε πια να μαγειρεύεται στα νοικοκυριά των Μανιατών), 
ιδιαίτερα την περίοδο των χοιροσφαγίων, κάθε Δεκέμβρη. 

Συνήθως, ο πασπαλάς μαγειρευόταν με χοιρινό, χιουροπασπαλάς, 
με αρδίκια (ορτύκια), αρδικοπασπαλάς ή όταν δεν υπήρχε πρωτεΐνη 
να συνοδευτεί, το νοστίμευαν με χονδροκομμένα τηγανιτά κρεμμύδια, 
κρεμμυδοπασπαλάς. 
Όπως και να μαγειρευτεί αυτή η απίθανη αλευροπολέντα, 
γίνεται ένα πρώτης τάξεως  γεύμα.

Υλικά
Για τον ζωμό θαλασσινών
- 3-4 κεφάλια και ραχοκοκκαλιές από βραστόψαρα, κοκκινόψαρα, κ.λ.π.
- 5-6 γαριδοκέφαλα
- 2 κλωνάρια σέλινο, 2 κλωνάρια δενδρολίβανο, 2 κλωνάρια μαντζουράνα, 

1 φύλλο δάφνης, μισό ματσάκι μαϊντανό
- 2 ντομάτες κομμένες στα 4
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 1 πράσινη πιπεριά
- 2 κρεμμύδια κομμένα στα 4
- 3 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
- 1 καρότο
- 1 κολοκυθάκι'
λίγο αφρίνα (ανθό αλατιού)
- 10 κόκκους μαυροπίπερο
- 200 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 4-5 ίνες κρόκου Κοζάνης
- 2,5 λίτρα παγωμένο νερό
- 200 ml ελαιόλαδο
Για την αλευροπολέντα
- 400 γρ. αλεύρι λευκό ή τραχανάς της επιλογής σας που τον 
αλευροποιείτε στο μπλέντερ
- 100 γρ. βούτυρο
- 3 μέτριες ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες, ή αν 

είναι χειμώνας μια γεμάτη κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
Για το σερβίρισμα
- Φιλέτα χωρίς κόκκαλα από τα βραστόψαρα, ή 
όστρακα της επιλογής σας καλά καθαρισμένα  κ.λπ.
- 30 γρ. βούτυρο
- 1 τσιμπιά δράκοντας (εστραγκόν)
- 1 τσιμπιά ξηρό δυόσμο
- 1 τσιμπιά μπούκοβο
- χυμό 1 λεμονιού
- Φρέσκα μυρωδικά χοντροκομμένα
Εκτέλεση
Για τον ζωμό
Σωτάρουμε για 15 λεπτά τουλάχιστον όλα τα υλικά που θα μας δώσουν 
τον ζωμό, αλατίζουμε ελαφρώς και σταματάμε τα τσιτσιρίσματα, 
που βγαίνουν από την κατσαρόλα, με την προσθήκη του κρασιού. 
Αφού πάρει μια σύντομη βράση προσθέτουμε το παγωμένο νερό 
και βράζουμε σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για 1 ώρα. 
Μόλις αποσύρουμε το τσουκάλι από τη φωτιά, ρίχνουμε τον κρόκο 
και αφήνουμε ως έχει μέχρι να γίνει χλιαρό. 
Σουρώνουμε και πιέζουμε με κουτάλα τα βρασμένα υλικά του ζωμού 
για να δώσουν όση νοστιμιά κράτησαν.
Φτιάχνοντας την αλεύρο- ή τραχανό-πολέντα
*Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε το βούτυρο και καβουρδίζουμε 
ελαφρώς το αλεύρι ή τον αλευροποιημένο τραχανά, χωρίς να αλλάξει χρώμα. 
*Μετά προσθέτουμε τον ζωμό, που πρέπει να είναι χλιαρός και ανακατεύουμε 
με σύρμα ή γδάρτη αβγών συνεχόμενα για να μην σβολιάσει ο πασπαλάς. *Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη 
ντομάτα ή πελτέ. 
*Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει ο πασπαλάς, να γίνει δηλαδή ένας χυλός.

Σερβίροντας τον πασπαλά θαλασσινών

*Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και τα ξηρά μπαχαρικά 
και αφού κάψει όσο πρέπει σωτάρουμε τα φιλέτα από την πλευρά της πέτσας μέχρι 
να καραμελώσουν και εν συνεχεία τα γυρίζουμε να ψηθούν και από την άλλη. 
Σβήνουμε με λεμόνι και μοιράζουμε τα φιλέτα στον σερβιρισμένο σε πιάτα πασπαλά, 
μαζί με λίγο από το ζουμάκι του τηγανιού. 
Πασππαλίζουμε με φρέσκες μυρωδιές.
http://www.athinorama.gr/umami/food

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου