Σελίδες

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Σαλιγκάρια με σύγλινο και φραγκόσυκα πλακί


Υλικά:
- 1 κιλό σαλιγκάρια καθαρισμένα
- 1 κιλό κρεμμύδια Βατικιώτικα σε παχιές λωρίδες

- 3 πιπεριές Φλωρίνης σε μέτριες σε πάχος λωρίδες
- 3 μεγάλες ντομάτες αποφλοιωμένες σε καρέ
- 300 γρ. σύγλινο κομμένο σε μέτρια καρέ
- 4-5 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
- 200 γρ. πουρέ από φρέσκα φραγκόσυκα
- Χυμός από 2 μοσχολέμονα ή πορτοκάλια και το ξύσμα
- 1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο, λίγα φύλλα δυόσμου
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Μπούκοβο
- 1,5 λίτρα χλιαρός σπιτικός ζωμός κοτόπουλου ή 

λαχανικών ή σκέτο νερό
- Λίγες ίνες κρόκου Κοζάνης
- Ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
5 φραγκόσυκα καθαρισμένα κομμένα σε φέτες
Λίγο βούτυρο
Λίγος ξηρός δυόσμος
Εκτέλεση:
Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο λάδι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε 
απαλά τα σαλιγκάρια και τα σωτάρουμε για 5 λεπτά. 
Προσθέτουμε μετά τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, το σκόρδο, το σύγλινο, 
τη δάφνη και την κανέλα και σωτάρουμε μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι. 
Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πουρέ φραγκόσυκο και τον ζωμό, αλάτι, 
πιπέρι και μπούκοβο κατά βούληση. 
Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι για 30 λεπτά. 
Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα ταψί 
με βάθος, προσθέτουμε τον μισό άνηθο, λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και το 
βάζουμε στον φούρνο με καπάκι ή αλουμινόχαρτο στους 170ο μέχρι 
να συμπυκνωθεί το ζουμί του φαγητού. 
Μόλις πήξει η σάλτσα του ταψιού, ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά για να 
καψαλιστούν τα σαλιγκάρια. 
Βγάζουμε από τον φούρνο και προσθέτουμε τον υπόλοιπο άνηθο, 
το ξύσμα και τις ίνες του κρόκου και κουνάμε κυκλικά κι ελαφρά το ταψί 
φορώντας τα γάντια φούρνου. 
Αφήνουμε το ταψί σκεπασμένο να σταθεί για 30 λεπτά.
Αφού σερβίρουμε σε πιάτα την ποσότητα που θέλουμε, σε ένα τηγανάκι 
καίμε το βούτυρο και τηγανίζουμε ελαφρά τον ξηρό δυόσμο. 
Βάζουμε μια κουταλιά από το μυρωδάτο βούτυρο σε κάθε πιάτο, 
φύλλα δυόσμου και φέτες παγωμένου φραγκόσυκου.
http://www.athinorama.gr/umami/food/articles

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου