Σελίδες

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

"Γνώθι σαυτον"...το ουσιαστικότερο!!!


Είμαστε συναισθηματικά αναλφάβητοι. Όχι μόνο εσύ κι εγώ, όλοι μας είμαστε κι αυτό είναι το πιο θλιβερό.
Μας δίδαξαν για την ανατομία, για τις γεωργικές μεθόδους στην Αφρική. Ξέρουμε απ'έξω μαθηματικούς τύπους. Αλλά δεν μας έμαθαν τίποτα για τις ψυχές μας. 
Είμαστε τρομακτικά ανίδεοι για τον εαυτό μας και τους άλλους. 
Πολλά λέγονται σήμερα για το ότι τα παιδιά θα πρέπει να διδάσκονται από νωρίς για την αλληλεγγύη, την κατανόηση, τη συνύπαρξη, την ισότητα και όλες αυτές τις έννοιες για τις οποίες συζητάμε συνέχεια. Αλλά κανείς δεν σκέφτεται ότι πρώτα θα πρέπει να μάθουμε για τον εαυτό μας και τα συναισθήματά μας. Για τους δικούς μας φόβους, για τη μοναξιά μας, για το θυμό. 
Είμαστε εγκαταλειμμένοι, ανίδεοι και θυμωμένοι μέσα στα ερείπια της φιλοδοξίας μας. Το να βοηθήσεις ένα παιδί να αποκτήσει επίγνωση της ψυχής του ακούγεται σχεδόν ανήθικο. Αλλά πώς είναι δυνατό να καταλάβεις τους άλλους, όταν δεν γνωρίζεις τίποτα για τον εαυτό σου;
*Ingmar Bergman
Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ήταν Σουηδός σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1918 στην Ουψάλα, μεγάλωσε όμως στη Στοκχόλμη.Πέθανε 30 Ιουλίου 2007
_____________________________________
Η αρχαία ελληνική φράση «γνώθι σαυτόν» αποδίδεται στον Χείλωνα, κατ' άλλους στον Πλάτωνα, και προτρέπει τον άνθρωπο να γνωρίσει τον προσωπικό του εαυτό , με άλλα λόγια να αποκτήσει επίγνωση των ικανοτήτων αλλά και των δυνατοτήτων του, πράγμα βέβαια απαραίτητο στη ζωή μας. Το «γνώθι σαυτόν» ελέχθη πολλά χρόνια προ Χριστού, γι' αυτό και το νόημά του περιορίζεται σε στενά προσωπικά πλαίσια. Μεταχριστιανικά,  πιστεύω ότι ένα «γνώθι σ' Αυτόν» με άλφα κεφαλαίο, πρέπει να έχει προτεραιότητα, καλύτερο νόημα και μεγαλύτερη αξία και σπουδαιότητα...!!!
i-rena 
____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου