Σελίδες

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

...και... μην χαχανίζετε όπως την Τσικνοπέμπτη στη χασαποταβέρνα...*Γράφει ο Δημήτρης Α. Χίλιος - Συγγραφέας



Μεσούντος του θέρους, έγραφαν άλλοτε τα ειδησεογραφικά δελτία.
Υψιλόν βαρομετρικόν, προανήγγειλαν τα δελτία καιρού.

Αυτό ακριβώς.
"Με την φέτα το καρπούζι στο ένα χέρι..." έτσι "ζωγραφίζει" το καλοκαίρι ο Σαββόπουλος. 

Στο μυαλό μου ένα έργο ζωγραφικής του Νικολάου Λύτρα "Το ψάθινο καπέλο". Το Ελληνικό καλοκαίρι, το φως της υπαίθρου σε όλο το μεγαλείο του.
Πρωινό Σαββάτου, απολαμβάνω τον καφέ στο μπαλκόνι και την ησυχία της αθηναϊκής γειτονιάς, λίγος ο κόσμος γύρω, λίγες οι φωνές, λίγα τα αυτοκίνητα. Το ραδιόφωνο παίζει απαλά κάτι καλοκαιρινά, ανάλαφρα.
Ναι, θα ψιλοεκδράμω. Κάπου κοντά, μην φανταστείτε τίποτις εξαλλοσύνες. Απλά περιμένω να χτυπήσουν τα ξυπνητήρια σε άλλες γειτονιές, να λαλήσει ο κόκορας. Όταν πέφτει ο μέσος όρος στην συντροφιά πααίνει λίγο πίσω και η ώρα που σαλπάρει το καράβι.
Να προτείνω κάτι σε σας τα κοριτσάκια (ασχέτως ταυτότητος) που ψάχνετε αυτές τις μέρες σε βιβλιοπωλεία και εκθέσεις βιβλία για τις διακοπές, καταλήγοντας στο τέλος σε κάτι χαζομάρες.
Το προτείνω. Ψάξτε και βρείτε της Μαργαρίτας Λυμπεράκη τα "Ψάθινα καπέλα", μυθιστόρημα. Αριστούργημα. Μια Ελλάδα που χάθηκε. Γλώσσα που επίσης... χάνεται. Επίσης αναζητήστε τα μυθιστορήματα του Κοσμά Πολίτη. Αποπνέουν μιαν αύρα καλοκαιρινή άλλου καιρού.
Τους σημερινούς καιρούς τους ζούμε και δεν είναι ό,τι καλύτερο, πόσο να τους φτιασιδώσει ένα βιβλίο;.
Άντε κουκλίτσες μου, μην σας βλέπω να κρατάτε κείνες τις αποβλακωτικές κουλαμάρες στην ξαπλώστρα. Γιατί σας βλέπω.
Για εσάς τα αγόρια (ξαναασχέτως ηλικίας) δεν έχω πρόχειρο να προτείνω κάτι σε ανάγνωσμα. Τι να λέει τώρα; Πιέστε μπύρες εσείς όσο οι άλλες το ρίχνουν προς ταχαμου δήθεν στη σπουδή. Ρίξτε τις κοιλιές μονάχα και μην φοράτε εκείνες τις γελοίες βρακοζώνες. Επίσης μην ξουρίζετε κορμί από μια ηλικία και πάνω, είναι αηδιαστικό. Αφήστε τις υπερβολές για τα πιτσιρίκια.
Υψηλόν βαρομετρικόν σήμερα.
Τσαλαβουτήξτε απαξάπαντες!
Α, μην ξεχάσω. Επιλέξτε προσεκτικά την θέση που θα καθίσετε στην παραλία. Είνια βασικό για την διάθεσή σας.
Τα έχουμε πει. Μακριά από μεγάλες παρέες. Επίσης μακριά από άδειες θέσεις, δεν ξέρεις ποιοι κλαρινογαμπροί και τι τσακλοκούδουνα θα κατσικωθούν εκεί σε λίγο.
Και μην χαχανίζετε όπως την Τσικνοπέμπτη στη χασαποταβέρνα.
Ενοχλεί τους γύρω και... αποδομεί το στυλ.




Δημήτρης Α. Χίλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου