Ηταν μια βροχερή ημέρα του Μαΐου και έφτανα στο Τατόι, σε αυτό το μυστικιστικό σκηνικό που δημιουργείται σε τούτη την πλευρά της Πάρνηθας όταν ο καιρός είναι βροχερός. Σε λίγη ώρα, στο κτήμα του Τατοΐου, θα λάμβανε χώρα μια παράξενη τελετή.
Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δόθηκε η άδεια στη βασιλική οικογένεια της Σερβίας να προχωρήσει στην εκταφή της βασίλισσας Αλεξάνδρας της Γιουγκοσλαβίας από το Βασιλικό Κοιμητήριο Τατοΐου. Στη συνέχεια, τα οστά της Αλεξάνδρας θα μεταφέρονταν με πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας στο παρεκκλήσι των ανακτόρων του Βελιγραδίου.
Πρόκειται για την ταυτόχρονη ταφή των οστών τεσσάρων μελών της βασιλικής οικογένειας της Σερβίας. Τα υπόλοιπα τρία μέλη είναι ο πρίγκιπας Αντρέι, αδελφός του βασιλιά Πέτρου της Σερβίας,
ο βασιλιάς Πέτρος και η βασίλισσα Μητέρα Μαρία. Ο βασιλιάς Πέτρος ήταν θαμμένος στο Ιλινόι των ΗΠΑ και η βασίλισσα Μητέρα Μαρία στο Βασιλικό Κοιμητήριο του οίκου Γουίνσδορ, στο ομώνυμο κάστρο της Μεγάλης Βρετανίας. Η όλη διαδικασία ήταν μια σκέψη του πρίγκιπα-διαδόχου του σερβικού θρόνου Αλέξανδρου η οποία από το 2004 είχε τεθεί προς συζήτηση. Ενα τέτοιο σύνθετο γεγονός δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς τη στενή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και του ίδιου του προέδρου της Σερβίας και της βασιλικής οικογένειας.
Ετσι, λοιπόν, εκείνο το βροχερό πρωινό, μετά τις 10.30 το πρωί, τα οστά της βασίλισσας Αλεξάνδρας άφηναν την ελληνική γη, όπου γεννήθηκε, και ξεκινούσαν για το τελευταίο ταξίδι τους προς τη χώρα της οποίας υπήρξε η τελευταία βασίλισσα. Επρεπε να ενωθεί ξανά με τα μέλη της οικογένειάς της, τα οποία βρίσκονταν διάσπαρτα σε όλον τον κόσμο. Ηταν μια κίνηση ανάλογη με αυτή του βασιλιά Γεωργίου Β΄ των Ελλήνων, που μετά το 1935 συγκέντρωσε από την εξορία, όπου είχαν πεθάνει, τις σορούς των γονιών του βασιλέως Κωνσταντίνου και βασιλίσσης Σοφίας, της γιαγιάς του βασίλισσας Ολγας και της θείας του πριγκίπισσας Αλεξάνδρας. Στο Τατόι παρευρέθησαν, εκτός από τη βασιλική οικογένεια της Σερβίας, η πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρεσβευτές ξένων κρατών και άλλοι επίσημοι. Από την ελληνική κυβέρνηση παρών ήταν ο πρέσβης κ. Κοδέλλας, διευθυντής του Γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ολοι οι παριστάμενοι εξέφρασαν τη θλίψη τους για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το πρώην βασιλικό κτήμα και την ελπίδα ότι ίσως κάτι αλλάξει στο μέλλον.
Μια Ελληνίδα που έγινε βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας
25η Μαρτίου 1921. Στην Αθήνα γεννιέται ένα παιδί το οποίο ήταν .... [...]
*η συνέχεια τού άρθρου ΕΔΩ : tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου