Σελίδες

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Μελιτζάνες με ρεβύθια στη γάστρα... από τη Μπαμπ Τούμα (βόρεια της παλιάς πόλης της Δαμασκού)


ΥΛΙΚΑ
- 1/2 κιλό ρεβύθια
- 2 μελιτζάνες φλάσκες
- 2 πιπεριές 

- 1 ποτήρι κρασιού λάδι
- 3 δαφνόφυλλα
- 4 μέτρια κρεμμύδια
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 κ.γ κύμινο
- 1/4 κ.γ. κουρκουμά
- 1/4 κ.γ κανέλα
- Λίγο δενδρολίβανο 
- 1 κ.σ μπελτέ 
- Αλάτι –Πιπέρι 
*Προαιρετικά 250 γραμμάρια φέτα.

Πώς τα μαγειρεύουμε
Μουλιάζουμε από βραδύς τα ρεβίθια σε χλιαρό νερό. 
Το πρωί κόβουμε αρκετά ψηλά τα δύο κρεμμύδια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα 
με το ένα τέταρτο από το κρασοπότηρο λάδι και λίγο κουρκουμά με κύμινο 
από τα υλικά μας, ώστε να καραμελώσουν και παράλληλα να αρωματιστούν. 
Κατόπιν ρίχνουμε, αφού έχουμε σουρώσει και πλύνει σε δυο- τρία νερά, τα ρεβύθια 
στη κατσαρόλα με χλιαρό νερό που να σκεπάζει έως ένα οριζόντιο δάχτυλο, τα υλικά. 
Κλείνουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για μία ώρα περίπου είτε μέχρι 
να μαλακώσουν τα ρεβύθια. 
- Καθαρίζουμε και κόβω τις μελιτζάνες σε χοντρά ανόμοια κομμάτια, 
τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε στο γκριλ.
- Καθαρίζουμε, τα δύο υπόλοιπα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τις τέσσερεις 
σκελίδες σκόρδου.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο νερό από την κατσαρόλα με τα ρεβύθια και 
ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τα σκόρδα όπου τα αφήνουμε 
μέχρι να μαραθούν.
Μόλις περάσει μισή ώρα απ’ τον βρασμό, ρίχνουμε το δεντρολίβανο 
και τα δαφνόφυλλα, στα ρεβύθια ενώ προς το τέλος του μαγειρέματος 
(περίπου δέκα λεπτά πριν) ρίχνουμε τον μπελτέ, το πιπέρι, το αλάτι 
το υπόλοιπο απ΄το κύμινο την κανέλα και τον κουρκουμά.
Σ’ ένα μεγάλο ταψί απλώνουμε τις μελιτζάνες (που έχουν μισοψηθεί στο γκριλ) 
ρίχνουμε από επάνω τα κρεμμύδια, τις πιπεριές με τις σκελίδες που μάραναμε 
στο τηγάνι και στο τέλος αδειάζουμε μέσα στο ταψί τα ρεβύθια 
(που δεν θα πρέπει να έχουν πολλά υγρά) και το υπόλοιπο λάδι. 
Σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο 
σε 180 βαθμούς για μία ακόμα ώρα. 
Κατόπιν βγάζουμε το αλουμινόχαρτο ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ρίχνουμε τη φέτα 
και αφήνουμε να ψηθούν για μισή ακόμα ώρα. ΠΡΟΣΟΧΗ...εάν δεν βάλετε τυρί πάλι θα ψήσετε χωρίς σκέπασμα για μισή ώρα

καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!!!
Συρία...η  Μπαμπ Τούμα είναι μια γειτονιά, στα βόρεια της παλιά πόλης 
της Δαμασκού που κατοικούν Χριστιανοί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου